Η ομιλία του Β. Τσίρκα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό


Ομιλία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή 14/12/2018, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας. Αρχικά ο κ. Τσίρκας αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπισε η Κυβέρνηση στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης και στο γεγονός ότι πλέον η χώρα άλλαξε σελίδα βγαίνοντας από τα μνημόνια.  (ΒΙΝΤΕΟ)
 


«Τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης η οικονομική κρίση, η δυσθεώρητη αύξηση της ανεργίας, οι ανύπαρκτοι ρυθμοί ανάπτυξης, η μείωση των μισθών και η χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας ήταν δεδομένα και κληροδοτούμενα από την πολιτική της λιτότητας και του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η χώρα, όμως, άλλαξε σελίδα και ήδη μετράμε τις πρώτες μέρες της μεταμνημονιακής εποχής», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια μίλησε για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στα θετικά μέτρα που φέρνει η Κυβέρνηση στη Βουλή και την άρση της περικοπής των συντάξεων. «Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η ΝΔ είχε χαρακτηρίσει το πακέτο των μέτρων της ΔΕΘ ως “καταστροφική παροχολογία”.

Τώρα αναγκάζεται να ψηφίσει όλα αυτά τα μέτρα ένα προς ένα στη Βουλή διότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Δεν σας έχουν μείνει επιχειρήματα να στηρίξετε τον αντιπολιτευτικό σας λόγο. Θυμάστε καμία άλλη φορά να εφαρμόζονται οι εξαγγελίες ενός Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε διάστημα τριών μηνών;

Πού είναι λοιπόν το τέταρτο μνημόνιο; Το επιχείρημα της αντιπολίτευσης για τις περικοπές των συντάξεων έχει χαθεί. Τώρα μας λέτε ότι δεν εφαρμόζονται οι περικοπές, γιατί η Κυβέρνηση έδωσε ως αντάλλαγμα το μακεδονικό. Αν ο Κ. Μητσοτάκης πιστεύει στα σοβαρά ότι η Κυβέρνηση παζάρεψε το μακεδονικό με τις συντάξεις, προφανώς θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να λυθεί το μακεδονικό εις βάρος της Ελλάδας. Θα το καταγγείλει αυτό όταν πάει στην Ευρώπη; Και τέλος πάντων γιατί ψήφισε την άρση της περικοπής των συντάξεων; Ο Κ. Μητσοτάκης στρέφεται στην πατριδοκαπηλία, επειδή έχει καταρρεύσει το αφήγημά του περί τέταρτου μνημονίου».

Σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα ο Βασίλης Τσίρκας σημείωσε: «Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος διανέμουμε με μορφή κοινωνικού μερίσματος μέρος του υπερπλεονάσματος που προέκυψε από την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τριάμισι εκατομμύρια των συμπολιτών μας θα δουν από 200 ευρώ έως 1.200 ευρώ στον λογαριασμό τους μέρισμα από το συνολικό ποσό των 710 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίσαμε χάρη στην υπεραπόδοση της οικονομίας».

Επιπλέον αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας λέγοντας ότι «το πρόβλημα ακόμα δεν λύθηκε, ωστόσο φανερώνει μια δυναμική που αναπτύσσεται και μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι με την πολιτική που ακολουθούμε θα μειωθεί ακόμα περισσότερο», ενώ για τις πρωτοβουλίες που έλαβε η Κυβέρνηση μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τόνισε πως:

«Τα μέτρα που έχουμε ψηφίσει, αποτελούν ένα δείγμα γραφής για την πολιτική που θέλουμε να ασκήσουμε. Πρόκειται για μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης μεγάλης μερίδας των πολιτών, τα οποία, παρά τις κενού περιεχομένου αντιδράσεις, υπερψήφισε και μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης. Θα ήταν άλλωστε αδιανόητο να μην το πράξει.

Και έπεται και συνέχεια. Γιατί χρωστάμε ακόμα ως Πολιτεία στους πολίτες που σήκωσαν το βάρος της κρίσης και των μνημονίων. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, δεν γίνονται για να κερδίσει πόντους ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΝΔ. Γίνονται γιατί το έχει ανάγκη η κοινωνία και η πραγματική οικονομία, μετά από μια δεκαετία σκληρού δημοσιονομικού καταναγκασμού».

Παράλληλα, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως: «Η νέα δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούμε έχει διττή στόχευση. Από τη μία την οικονομική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσα από τη μόνιμη μείωση των φορολογικών βαρών και των ασφαλιστικών εισφορών και από την άλλη την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και της εργασίας των νέων μέσα από τη δρομολόγηση στοχευμένων δράσεων. Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη υπόσχεται μια ανάπτυξη καθρέφτη των πολιτικών λιτότητας των τελευταίων οχτώ χρόνων και της άγριας λεηλασίας στα θεμέλια της κοινωνίας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βασίλης Τσίρκας υπογράμμισε: «Να είστε σίγουροι πως οι πολίτες στο τέλος της τετραετίας θα κληθούν να αποφασίσουν όχι στη βάση εξαγγελιών και υποσχέσεων αλλά με δεδομένες πολιτικές παρεμβάσεις που θα έχουν ήδη βελτιώσει την καθημερινότητά τους. Και αυτοί που έχουν επενδύσει στην καταστροφολογία και στα fake news θα ηττηθούν.

Σήμερα ετοιμαζόμαστε για μια νέα 4ετία. Ο λαός δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση όσων οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και άνοιξαν τον δρόμο σε μνημόνια. Ο λαός δεν θα ξαναγυρίσει στα παλιά. Όραμά μας είναι η Ελλάδα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και αυτή την Ελλάδα θα μας δώσει ξανά την εντολή ο ελληνικός λαός να την οικοδομήσουμε».

Το σχετικό βίντεο:

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ