Ο Γ. Στύλιος στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2019


- Τα βασικά σημεία της ομιλίας 

 Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Γιώργος Στύλιος για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2019. (ΒΙΝΤΕΟ)



Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί, Κύριες και κύριοι συνάδελφοι. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία.

Ανελέητη περικοπή των συντάξεων, 17 μειώσεις και 29 αυξήσεις φόρων από τη σημερινή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Περισσότεροι από 400.000 νέοι, με πτυχία και μεταπτυχιακά έχουν φύγει στην ξενιτιά.

Οι τράπεζες ουσιαστικά είναι σε αναστολή, τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν τα 80 δις € και πωλούνται στα funds στο 5% της αξίας τους. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχουν φτάσει στα 140 δις €, χρωστάει ένας στους δυο φορολογούμενους.

Στον πρωτογενή τομέα, έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ασφυξίας για τον Έλληνα αγρότη. Η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί. Οι επενδύσεις καταρρέουν. Οι μισθοί μειώνονται. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης επικρατούν το 60% των νέων προσλήψεων είναι μερικής απασχόλησης. Η μακροχρόνια ανεργία κυριαρχεί, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

 Τίθεται το ερώτημα πως οι άλλες χώρες που βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση με εμάς τα καταφέρανε; Η Ελλάδα και η Πορτογαλία υπήρξαν για δεκαετίες οι δύο φτωχότερες χώρες της ΕΕ. Και οι δυο προσέφυγαν σε προγράμματα διάσωσης - μνημόνια την ίδια περίοδο. Η διαφορετική λογική και πολιτική δέσμευση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είχε ορατά αποτελέσματα στην Πορτογαλία.

Πως τα κατάφεραν οι Πορτογάλοι:
• Αξιοποίησαν αποτελεσματικά και χωρίς καθυστερήσεις τα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε
• Οι πολιτικές παραγωγικής μεγέθυνσης των μικρότερων επιχειρήσεων στην Πορτογαλία βελτίωσαν την επιβίωση και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Η παραγωγικότητά αυξήθηκε κατά 6% ενώ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 12%.
• Η ενίσχυση της μεταποίησης, της βιομηχανικής βάσης και η εξωστρέφεια έγιναν τα οχήματα ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα της πατρίδας μας είναι η πρωτογενής παραγωγή, ο αγροτοδιατροφικός τομέας. Η ανάκαμψη θα έρθει από τη σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση και ειδικότερα τη βιομηχανία Αποτελεί τη βάση της εξωστρέφειας,

Στη χώρα μας, η συνεχής εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης έχει ριζώσει στην νοοτροπία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα και τη συρρίκνωση της μεταποιητικής βάσης.

Η αγροτική παραγωγή είναι στο 4% και βαίνει μειούμενη. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και το ζωικό κεφάλαιο μειώνονται, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, η ελληνική ύπαιθρος ερημώνει, η χώρα μικραίνει.

Ποια είναι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ και του ΠΑΑ Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020;
• Ανταγωνιστικότητα Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) - 16%
• Έρευνα – Τεχνολογία και Καινοτοµία - 5%

Ενώ σε τομείς όπως:
• Κοινωνική Ένταξη - 43%
• Απασχόληση - 38%

Στο αναπτυξιακό τμήμα του ΠΑΑ δεν έχει απορροφήσει ούτε ένα 1 € από το μέτρο της μεταποίησης. Κύριες και κύριοι συνάδελφοι Έχουμε ανάγκη από στρατηγικά οράματα. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και να επενδύσουμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαφορετικών περιοχών της χώρας μας.

Να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής περιφέρειας. Ένα πολυ-πολικό πολυκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης, με εξειδίκευση καθώς και clusters εξαγωγών και νέα δίκτυα. Να συνδεθεί ο αγροδιατροφικός τομέας, η παραγωγή, με τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, με την εφαρμοσμένη έρευνα για τη δημιουργία καινούργιων ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τη χώρα μας, να καλύψουμε τις διατροφικές τους ανάγκες με τα δικά μας προϊόντα. Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, Είναι ένας μικρός προϋπολογισμός τον καταψηφίζουμε επί της αρχής και στο σύνολό του για το 2019.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης