Χειροτονήθηκε ο πατήρ Ιγνάτιος Ζήσης


Στον μητροπολιτικό ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας - Φιλαδέλφειας - Παρόντων πάρα πολλών Αρτινών η χειροτονία

Γράφει η Σοφία Κασελούρη
Φωτογραφίες: Χάρης Σιάμπαλος


«Άξιος, άξιος», αναφώνησε το εκκλησίασμα στον νεοχειροτονηθέντα πατέρα Ιγνάτιο - κατά κόσμον Αθανάσιο (Θάνο) Ζήση - από την Άρτα, ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα στον μητροπολιτικό ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας – Φιλαδέλφειας την Κυριακή 21 Οκτωβρίου.



Στην πανηγυρική - όμορφη και λατρευτική τελετουργία προεξάρχοντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη πρώην Άρτης κ.κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Νέας Ιωνίας - Φιλαδέλφειας κ.κ. Γαβριήλ, του Επισκόπου Δαλματίας κ.κ. Νικοδήμου, πολλών ιερέων και πλήθος χριστιανών και μέσα σ’ ένα ιδιαίτερο συγκινησιακό και κατανυκτικό κλίμα, απολαύσαμε το μεγάλο αυτό μυστήριο της εις διάκονον χειροτονίας του πατέρα Ιγνατίου Ζήση. Το όνομά του ήταν καθαρά επιλογή του επισκόπου κ.κ. Γαβριήλ δείχνοντας έτσι την ιδιαίτερη αγάπη και τον σεβασμό προς τον κ.κ. Ιγνάτιο, επίσκοπο πρώην Άρτης.

«Μόνον του Χριστού το κάλλος επόθησε από νεότητος και αυτούς τας ίχνεσιν ασχέτω πόθω κατηκολούθησε» ο πατέρας Ιγνάτιος Ζήσης παιδιόθεν. «Στέκομαι απέναντι στον Μεγάλο Αρχιερέα Χριστό άφωνος και ενεός» όπως επισήμανε και ο ίδιος, φανερά συγκινημένος στις ευχαριστίες του προς τον Θεό και τους ανθρώπους.

Στην Ιερά Μονή Παναχράντου

Το Σάββατο το βράδυ στην Ιερά Μονή Παναχράντων έγινε ο εσπερινός και με το πέρας δόθηκε η προσευχή στον πατέρα Ιγνάτιο από τον επιχώριο Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας κ.κ. Γαβριήλ. Ο πατέρας Ιγνάτιος ενδύθηκε τα ράσα του και έλαβε το μοναχικό του όνομα, Ιγνάτιος, που ο ίδιος ο Θάνος δεν γνώριζε, παρόντος και του επισκόπου πρώην Άρτης κ.κ. Ιγνατίου και πνευματικού του πατέρα, παραμένοντας έτσι και ο στενός δεσμός για τους Αρτινούς.

Ανοιχτή αγκαλιά η μητρόπολη Νέας Ιωνίας με τον επιχώριο κ.κ. Γαβριήλ, ο οποίος γνώριζε την χρηστοήθεια και την κλήση στην ιεροσύνη του Θάνου, ενώ όλοι περιμέναμε ότι θα χειροτονούνταν στην Άρτα.

Ο ιεροδιάκονος Ιγνάτιος θα υπηρετήσει στον μητροπολιτικό ναό Νέας Ιωνίας – Φιλαδέλφειας. Ο επίσκοπος δε Δαλματίας κ.κ. Νικόδημος είχε πνευματική γνωριμία με τον ιεροδιάκονο Ιγνάτιο Ζήση από τις σπουδές και τα μεταπτυχιακά του στην Ιταλία.

Ο ιεροδιάκονος Ιγνάτιος Ζήσης συνδέθηκε πνευματικά και κάτω από το ωμοφόριο του επισκόπου Ιγνατίου πρώην Άρτης, με βαθύ σεβασμό καθώς και με τον πρωτοσύγκελο πατέρα Θεολόγο Ντούβαλη και τον επιστήθιο πνευματικό του φίλο, Κωνσταντίνου Μανιφάβα, με χρηστοήθεια και αξιοπρέπεια.

Παρόντων πάρα πολλών Αρτινών η χειροτονία


Ιδιαίτερα αγαπητός για την πνευματική του ζωή ο ιεροδιάκονος Ιγνάτιος Ζήσης και από την παρουσία του επί διετίας ως νεωκόρος στην Αγία Θεοδώρα, την Πολιούχο της Άρτας. Ακούραστος και παρών σε καθημερινές θείες λειτουργίες, πολλές ιερές αγρυπνίες, ξεναγήσεις, δίπλα από την ιερά λάρνακα, οι ενορίτες και οι Αρτινοί περιέβαλλαν με ιδιαίτερη αγάπη το Θάνο. Έτσι πάρα πολλοί Αρτινοί και από την Αθήνα βρέθηκαν και ευχαριστήθηκαν την χειροτονία του και του ευχήθηκαν την καλή εκκλησιαστική πορεία και την εις Χριστόν ζωή.

Φίλοι, συγγενείς, πατέρες, συμφοιτητές από διάφορα μέρη της Ελλάδος αλλά και από την Ιταλία ήταν παρόντες στην χειροτονία του Θάνου. Επίσης παρόντες ήταν από την Άρτα ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Άρτης, πατέρας Θεολόγος Ντούβαλης, οι πατέρες Θεοφάνης Ντούβαλης και Κωνσταντίνος Πλακιάς, ο ιεροψάλτης του Αγίου Δημητρίου Γαβριήλ Λεπενιώτης, ο επιστήθιος πνευματικός του φίλος, Κωνσταντίνος Μανιφάβας, η πρόεδρος του Συλλόγου «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», Μιμίκα Αξιώτη, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ», Κική Κολιού, η πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Κομποτίου, Ελένη Καλαμπούκη. Επίσης παραβρέθηκαν φίλοι του Θάνου από το Κομπότι, η κ. Βάγια η οποία συνεργάσθηκε με το Θάνο στην Αγία Θεοδώρα, η πρώην διευθύντρια του Γηροκομείου, Νίκη Λένη, και πλήθος πιστών.

Συγκινητική ήταν η παρουσία και του γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων Σχέσεων αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, ενώ ο ιεροδιάκονος τον ευχαρίστησε θερμά για την βοήθειά του.

Η ευγνωμοσύνη του Θάνου


Την αγάπη και την ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο του πνευματικού του πατέρα, μητροπολίτη Άρτης κ.κ. Ιγνατίου, εξέφρασε ο νεοχειροτονηθείς ιεροδιάκονος, Ιγνάτιος Ζήσης, παραφράζοντας το ρηθέν υπό του Μεγάλου Αθανασίου για τον Μεγάλο Διδάσκαλο και πατέρα Μέγα Αντώνιο: «Καμοί γαρ κέρδος ωφελείας έστι και το μόνον Ιγνατίου μνημονεύειν».

Ευχαρίστησε επίσης θερμά τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Νέας Ιωνίας - Φιλαδέλφειας κ.κ. Γαβριήλ, αλλά και όλους τους συντοπίτες για την αγάπη που τον περιέβαλλαν.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά του ιεροδιακόνου Ιγνατίου Ζήση, στους κατά σάρκα και πνεύμα γονείς του για όσα του προσέφεραν και μεγάλωσε με περισσή αγάπη, ενώ όλοι δάκρυσαν στην αναφορά του για την ασθένεια της μητέρας του, Ευσταθίας, όπου μέσα από αυτή είδε ξεκάθαρα και την αγάπη του Θεού, αλλά και την ματαιότητα του κόσμου τούτου όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο κατά κόσμον Θάνος Ζήσης


Από μικρό παιδί αγάπησε πολύ τον Χριστό και την εκκλησία. Πίστεψε από τότε ότι «το προσκολλάσθαι τεθεώ αγαθόν εστί» και συνέδεσε την ζωή του με την υπηρεσία και την διακονία στον ναό.

Η ενορία του Αγίου Γεωργίου στο Κομπότι Άρτης την πατρίδα του, έγινε το δεύτερο σπίτι του και αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια της ζωής του. Ήταν η χαρά του, αλλά και το καταφύγιο και η παρηγοριά του σε κάθε δύσκολη στιγμή. Εκεί δίπλα στον πολυσέβαστό του, πατέρα Βασίλειο Βασιλάκη, αληθή πατέρα και συμπαραστάτη και τον πατέρα Σπυρίδωνα Αθανασίου κοντά στους ιεροψάλτες, την εκκλησιαστική επιτροπή του ναού, τον μακαριστό νεωκόρο, τον μπάρμπα Ηλία, βοηθήθηκε ποικιλοτρόπως. Διακόνησε στο ιερό βήμα με πολύ χαρά και ενθουσιασμό.

Υπέροχες πνευματικές εμπειρίες όπως ανέφερε ο ίδιος, έζησε στις κατηχητικές συντροφιές με τις όμορφες εκδηλώσεις και τις εξορμήσεις. Και όλα αυτά υπό την καθοδήγηση της ακούραστης κατηχήτριας, Αρετής Κασσελούρη, η οποία τον νουθέτησε πνευματικά από την δεύτερη τάξη του δημοτικού.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων. Ακολουθούν οι σπουδές στην Ιταλία. Με την στήριξη και την αγάπη του σεβασμιότατου μητροπολίτη Άρτης, κ. Ιγνατίου, αλλά και την βοήθεια του σεβασμιοτάτου κ.κ. Γαβριήλ. Δύσκολο το εγχείρημα αλλά με την αγάπη της εκκλησίας ένα παιδί από την επαρχία πήγε για σπουδές στην Εσπερία, κατανόησε πραγματικά ότι η ενότητα της αγάπης θεραπεύει. Είναι φτωχά τα λόγια μας για το Θάνο μας και η στενότητα του χώρου πολύ μικρή για να αποτυπώσουμε στο χαρτί την αφοσίωση, την ταπεινότητα και την αγάπη του στην εις Χριστόν ζωή.

Ο σεβασμιότατος κ.κ. Γαβριήλ


Στην τοπική προσφυγική εκκλησία της Νέας Ιωνίας - Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και Ηρακλείου ο επιχώριος κ.κ. Γαβριήλ καλωσόρισε τον επίσκοπο πρώην Άρτας, στην εκκλησιαστική του οικογένεια. Επεσήμανε πως μέσα από την ταπείνωσή του και από τον τρόπο που όλα αυτά τα χρόνια δίδαξε και ομολόγησε τον Χριστό ο κ.κ. Ιγνάτιος είναι πρόσωπο με βαθύτατη ειλικρίνεια και χριστιανικό φρόνημα, πρόσωπο σεβαστό για όλους και ζητάμε, όπως είπε, την ευχή του και του λέμε να συνεχίσει να μας διακονεί.

Ο επίσκοπος Νέας Ιωνίας - Φιλαδέλφειας ευχαρίστησε για την παρουσία του και τον επίσκοπο Νικόδημο τον Δαλματίας από την εκκλησία της Σερβίας που διακονεί στην Κροατία που πρώτη φορά βρισκόταν στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων.

Καλωσόρισε ακόμη την ομάδα της ΑΕΚ (θρύλος για την περιοχή) καθώς και μέλη του Συμβουλίου και του προπονητή της που ήταν παρόντες. Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ) φέρνει βαριά ιστορία, όπως είπε ο σεβασμιότατος κ.κ. Γαβριήλ, και σηματοδοτεί όλους τους Έλληνες. «Θα είμαστε πάντα κοντά σας» τόνισε «και σας ευχόμαστε δύναμη, κουράγιο σε αυτό που κάνετε όχι απλά για να αθλείστε αλλά να φέρνετε στο ποδόσφαιρο το ήθος που πραγματικά έχει το άθλημα και να εμπνέει στους ανθρώπους σεβασμό και όχι έχθρες. Έχετε ευθύνη», επισήμανε ο κ.κ. Γαβριήλ, «και να μας φέρετε το κύπελλο εδώ στην Νέα Ιωνία».

Ο επίσκοπος πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος

Συγκινητική η αναφορά του σεβασμιότατου πρώην Άρτας στην παρουσία και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και τα οφέλη που λαμβάνει ο άνθρωπος από Αυτό. «Αυξήθηκε ο πόθος, η αγάπη και ο ζήλος προς τον Χριστό» τόνισε αναφερόμενος στον νεοχειροτονηθέντα και τα αποτελέσματα είναι σήμερα ορατά. Σταθεροποιήθηκες και απολαμβάνεις τους καρπούς αυτής της αγάπης. Να Τον δοξάζεις τον Κύριο, να σε εμπνέει και να Τον ευχαριστείς, να αξιοποιήσεις αυτές τις αρετές με σωφροσύνη και είναι σίγουρο ότι ο Θεός θα ευλογήσει τον αγώνα σου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ιγνάτιος.

Και πρόσθεσε: «Στον όμορφο αυτό τόπο και σ’ αυτόν τον λαό με την βαθιά ιστορία, κοντά στον νέο αυτό και σεβαστό επίσκοπο αυτής της όμορφης ενορίας η συνεργασία και η ενότητα θα δώσει την χαρά στους ανθρώπους του τόπου αυτού, με την καλή σου μαρτυρία και την εργατικότητά του, και είναι σίγουρο ότι όπως σε αγκάλιασαν όλοι θα απολαμβάνεις κι εσύ αυτή την ευλογία και την αγάπη απλόχερα».

Οι ευχαριστίες των Αρτινών γυναικών


Με το πέρας της χειροτονίας ένας γευστικός μπουφές με διάφορα εδέσματα, γλυκίσματα και ηπειρώτικες πίτες από τις γυναίκες της Άρτας και της Νέας Ιωνίας στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού ναού Νέας Ιωνίας - Φιλαδέλφειας έδωσε σε όλο το εκκλησίασμα την δυνατότητα να απολαύσει ένα ωραίο πρωινό γεύμα.

Όλοι ευχόμαστε στον ιεροδιάκονο Ιγνάτιο Ζήση «Άξιος» και ο Θεός να του χαρίζει υγεία και να επιτελέσει το δύσκολο έργο του με πίστη και αφοσίωση στον Κύριό μας.

 

http://www.maxitisartas.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης