Στο στόχαστρο του Αντώνη ένα ακόμη ιστορικό γεφύρι...!!


Κοιλάδα Αχελώου! Γέφυρα Καμάρα στη Μεγαλόχαρη Άρτας

 Ένα πανέμορφο μικρό μονότοξο γεφύρι  που ένωνε τα χωριά Μεγαλόχαρη και Μηλιανά. Δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία για την κατασκευή του. Οι ντόπιοι θεωρούν ότι πρέπει να κτίστηκε την ίδια εποχή με το Μοναστήρι της Μεγαλόχαρης δηλαδή στα μισά του 14 αιώνα μ.χ. 





Θα πρέπει να συντηρηθεί για να μην ακολουθήσει και αυτό την μοίρα των πέτρινων γεφυριών που χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν εξαιτίας της αδιαφορία τω αρμόδιων τοπικών και κεντρικών αρχών.

 «Οι γέφυρες κατασκευάζονται για να ενώσουν ανθρώπους μεταξύ τους και γεωγραφικούς χώρους που τους χωρίζουν δύσβατα φυσικά εμπόδια. Είναι δημιουργήματα που συμβολίζουν και αποδεικνύουν την σημασία και την ισχύ της ένωσης και της ενότητας για να επιτευχθούν δύσκολοι και σημαντικοί στόχοι.

Λαοί και πολιτισμοί που γνωρίζουν να χτίζουν, να διατηρούν και να πολλαπλασιάζουν τις Γέφυρές τους είναι αυτοί που τιμούν την Ιστορία τους και με αυτές δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον» είχε πει ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Τα ιστορικά γεφύρια της Κοιλάδας του Αχελώου αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και θα πρέπει η πολιτεία να τα προστατέψει.

Ο Αντώνης Κοσσυβάκης

Όπως είναι γνωστό ο Αντώνης Κοσσυβάκης που εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και κατάγεται από την περιοχή, έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση των γεφυριών-μνημείων.

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια στο κέντρο της Ευρώπης να ευαισθητοποιηθούν στελέχη και προσωπικότητες της Ευρωπαϊκή Ένωσης για τα πολιτιστικά μνημεία της Κοιλάδας του Αχελώου και να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης για την συντήρησή τους.

Η προσπάθεια αυτή φαίνεται να αποδίδει καρπούς και ήδη καταφέραμε να έχουμε τη στήριξη της Ευρωπαίας Επιτρόπου, αρμόδιας για Περιφερειακή ανάπτυξη, Κορίνας Κρέτσου, η οποία επισκέφτηκε και την περιοχή, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και πολλών άλλων» είχε πει ο κ. Κοσσυβάκης με αφορμή σχετικό αφιέρωμα στα γεφύρια της Κοιλάδας του Αχελώου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης