"Περπατώντας μαθαίνω για τον διαβήτη"


- Την Κυριακή για 3η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται από τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΤΑΣ ενημερωτική δράση

H 14η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη έχει καθιερωθεί από τoν ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ και γιορτάζεται σε πάνω από 140 χώρες του κόσμου από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη (ΙDF) υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. 



Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η βασική εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του διαβήτη. Σκοπός της είναι να ενημερώσει το κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης αυτής. Περισσότερα από 425 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με το Σακχαρώδη Διαβήτη.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Εκτιμάται ότι αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά στα 600.000.000 έως το 2040. Αυτό είναι το δυσοίωνο μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη. H Παγκόσμια Ημέρα για το διαβήτη χρησιμεύει ως μια σημαντική υπενθύμιση, ότι η συχνότητα εμφάνισης και ο επιπολασμός του διαβήτη αυξάνονται παγκοσμίως και αυτό θα συνεχιστεί εκτός αν ληφθεί άμεσα δράση.

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Μήνα του Διαβήτη 2018 και 2019 είναι: « Η Οικογένεια και ο Διαβήτης» Στόχος των δράσεων της Διεθνής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να προωθηθεί ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, την πρόληψη και την εκπαίδευση του διαβήτη καθώς και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει ο διαβήτης στην οικογένεια και στη στήριξη του δικτύου των ασθενών.

Ο κίνδυνος από την πανδημία του Σακχαρώδη Διαβήτη σε όλο τον κόσμο αυξάνεται κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Παρόλο που η ευαισθητοποίηση γύρω από τη νόσο αυξάνεται επίσης, πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ακόμη περισσότερη ενημέρωση και για πιο έγκαιρη διάγνωση. Αυτός είναι ο λόγος που η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι μια πολύ σημαντική ημέρα που υπηρετεί απόλυτα το στόχο αυτό.

 Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2).

Είναι χρόνια πάθηση, έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, απώλεια ακουής κλπ.

Τα συνήθη συμπτώματα του Διαβήτη είναι: Πολυουρία, Πολυδιψία, πείνα, απότομη απώλεια βάρους, ξηροστομία, αίσθημα κόπωσης, θολή όραση, ναυτία, λοιμώξεις του δέρματος, απώλεια αφής των κάτω άκρων, κλπ.

Η σωστή ενημέρωση, η συστηματική άθληση και η διατροφική εκπαίδευση είναι απαραίτητα «όπλα» για την πρόληψη αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των διαβητικών. Ο διαβήτης μπορεί να είναι ακριβός για το άτομο και την οικογένεια.

Σε πολλές χώρες, το κόστος της ένεσης ινσουλίνης και η παρακολούθηση από μόνη της μπορεί να καταναλώσει το ήμισυ του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος της οικογένειας και η τακτική και προσιτή πρόσβαση σε βασικά φάρμακα για το διαβήτη δεν είναι εφικτή για πάρα πολλούς.

Επομένως, η βελτίωση της πρόσβασης σε προσιτά φάρμακα και φροντίδα για το διαβήτη είναι επείγουσα προκειμένου να αποφευχθεί το αυξημένο κόστος για το άτομο και την οικογένεια, το οποίο επηρεάζει τα αποτελέσματα της υγείας. Στη φετινή χρονιά γιορτάζουμε τη 11η επέτειο από την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη ως επίσημη Ημέρα από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σας καλούμε να παρευρεθείτε και να στηρίξετε τη δράση μας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2018, που έχει ως στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση του κοινού την επαγρύπνηση γύρω από την ασθένεια που πλέον ενώνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Για 3η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται από τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΤΑΣ ενημερωτική δράση…(street action) την ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018 στην Κεντρική Πλατεία του Αγίου Δημητρίου και ώρα 11:30 π.μ.

Θα δοθεί ενημερωτικό έντυπο υλικό και θα γίνουν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ