Ιωάννινα: Βρέθηκε βόμβα από την… Τουρκοκρατία!


Μία συνηθισμένη μετακίνηση χωμάτων στον αύλακα των ομβρίων, δίπλα στον κεντρικό δρόμο του Επισκοπικού αποκάλυψε τον εκρηκτικό μηχανισμό παλαιού τύπου, που σήμανε συναγερμό στο χωριό! 



Δεν είναι ασυνήθιστο, σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου να εντοπίζονται βόμβες ή πυρομαχικά από την εποχή του 1940 ή του εμφυλίου που ακολούθησε..

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν επρόκειτο για κάτι τέτοιο. Παρόμοιο εκρηκτικό μηχανισμό δεν είχε ξαναδεί κανένας, ούτε από τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους του χωριού.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Ο δραστήριος πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θωμάς Τασιούλας κάλεσε την Αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί του Τμήματος Δωδώνης και απέκλεισαν την περιοχή.

Πυροτεχνουργός της αστυνομίας, με χειρουργικές κινήσεις που διήρκησαν ώρες αποκάλυψε από τα χώματα το σύνολο του μηχανισμού.

Η προσπάθειά του ήταν εξαιρετικά δύσκολη και ολοκληρώθηκε με μεγάλη μεθοδικότητα. «Υπάρχουν κι αυτοί οι άνθρωποι που αγωνίζονται για το καλό του τόπου, που πάσχουν για τη δική μας ασφάλεια», λέει με νόημα ο Πρόεδρος του χωριού Θωμάς Τασιούλας.

Στην συνέχεια ο εκρηκτικός μηχανισμός απομακρύνθηκε από πυροτεχνουργό του Στρατού, σε μία δεύτερη, εξαιρετικά προσεκτική επιχείρηση που έγινε.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για έναν εκρηκτικό μηχανισμό –βόμβα- από εμπροσθογεμές πυροβόλο. Η διάμετρος ήταν πάνω από τριάντα εκατοστά.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι πρόκειται για ένα απομεινάρι από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μάλιστα προ των μαχών για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

 www.epiruspost.gr/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ