Άρτα:Νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και τοποθέτηση Led


Ολοκληρώθηκαν από το Δήμο Αρταίων δύο νέα, πολύ σημαντικά, έργα για τη βελτίωση και ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού στην Άρτα, συνολικού προϋπολογισμού 120.000 ευρώ από Δημοτικούς πόρους, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του στη συνεδρίαση της Δευτέρας άναψε το «πράσινο φως» για νέες εγκαταστάσεις φωτισμού στο Δήμο συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. 



Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφενός ενισχύουν την ποιότητα του ηλεκτροφωτισμού σε όλο το Δήμο, αλλά αφετέρου εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα προς όφελος των συμπολιτών, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Ειδικότερα, κατασκευάστηκε νέο δίκτυο φωτισμού στην πόλη και συγκεκριμένα στις οδούς Λόρδου Βύρωνος, Ναϊάδων και Ιπποκράτους μετά το Νοσοκομείο και στην Δημοτική ενότητα Αμβρακικού, στην πλατεία Στρογγυλής και στο Πολύδροσο.

Επίσης, έγιναν εργασίες διαχωρισμού και διευθέτησης του υπόγειου δικτύου του δημοτικού φωτισμού με σκοπό την καλύτερη λειτουργία του δικτύου δημοτικού φωτισμού στην οδό Κομμένου και Ζάρρα. Ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 70.000 ευρώ.

Με το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκαν εργασίες επέκτασης και αποκατάστασης δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε διάφορα σημεία του Δήμου και συγκεκριμένα στην οδό Σκουφά, στην ανώνυμη δημοτική οδό προς Λαχαναγορά (είσοδος πόλης), στην οδό Κολοκοτρώνη, στη νησίδα επί της Περιφερειακής οδού Άρτας –Ιωαννίνων μετά τη διασταύρωση προς Γραμμενίτσα και στη Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης.

Ειδικότερα:
  • Επί του πεζοδρομίου της οδού Σκουφά από την πλατεία Κιλκίς έως και το 1ο Γυμνάσιο τοποθετήθηκε νέου δίκτυο ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά led, ενώ στο ίδιο τμήμα ακολούθησε υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ.
  • Στην ανώνυμη δημοτική οδό προς λαχαναγορά έγινε σύνδεση υφιστάμενων στύλων φωτισμού οι οποίοι κατασκευάστηκαν σε πρότερη εργολαβία και δεν είχαν τροφοδοτηθεί, με το υπάρχον δίκτυο ηλεκτροφωτισμού της ανώνυμης δημοτικής οδού εισόδου της πόλης
  • Στην οδό Κολοκοτρώνη έγινε αποξήλωση και μεταφορά ηλεκτρικού πίνακα σε νέο πίλλαρ και σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ.
  • Στη νησίδα επί της Περιφερειακής οδού έγινε τοποθέτηση δύο ιστών φωτισμού με φωτιστικά σώματα led.
  • Στη Δημοτική ενότητα Φιλοθέης έγινε σύνδεση υφιστάμενων κολώνων ηλεκτροφωτισμού επί της Περιφερειακής οδού με το δίκτυο στη νησίδα, οι οποίοι δε λειτουργούσαν λόγω διακοπής του υπόγειου δικτύου.
  • Τέλος στην είσοδο προς την Τοπική κοινότητα Καλαμιάς έγινε επέκταση του υπάρχοντος δικτύου ηλεκτροφωτισμού με τοποθέτηση τριών ιστών με φωτιστικά κορυφής


Σε ο, τι αφορά την έγκριση της μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο για εγκαταστάσεις φωτισμού στο Δήμο, αφορά εργασίες επέκτασης, αποκατάστασης, αναβάθμισης και διευθέτηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση του δικτύου σε όλο το δήμου.

Συγκεκριμένα, παρεμβάσεις θα γίνουν σε τμήματα της περιφερειακής οδού, στις πλατείες Λέοντος, Αγίου Νικολάου, Αγίου Βασιλείου, Ζακαβιέρου, στις οδούς Γεροστάθη, Χέλμη, Κατσιμήτρου, Αράχθου, Γώγου Μπακόλα, Δημητρίου, Τζουμέρκων, Χαριλάου Τρικούπη, Σκουφά, στον κόμβο Παπακώστα, στο νησάκι του Παραλιμνίου πάρκου, στις πλατείες Ροδαυγής, Απόμερου και Κορωνησίας, στους Αγίους Αναργύρους, στις Εργατικές κατοικίες στους Γεωργουσιούς και στη Γραμμενίτσα. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 500.000 ευρώ.

Επίσης, έχουν αντικατασταθεί 170 συμβατικά φωτιστικά σε όλη την Περιφερειακή Οδό Άρτας με φωτιστικά led (ισχύος 100 βατ το ένα), ενώ έχουν αντικατασταθεί άλλα 40 συμβατικά με led φωτιστικά στην Περιφερειακή Οδό στη Φιλοθέη. Ο συνολικός προϋπολογισμός της εγκατάστασης των νέων φωτιστικών led είναι περίπου 30.000 ευρώ και επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και καλύτερη ποιότητα φωτισμού.

«Οι παρεμβάσεις έγιναν τόσο στην πόλη την Άρτας, όσο και σε τοπικές και δημοτικές κοινότητες, με στόχο την βελτίωση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων προς όφελος των συνδημοτών, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Με τις παρεμβάσεις που κάνουμε και με αυτές που προγραμματίζουμε καταφέρνουμε σημαντικά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας. Συνεχίζουμε με δράσεις και έργα που σέβονται το περιβάλλον και στην πόλη, αλλά και στα δημοτικά διαμερίσματα, ενώ συντάσσεται και το Σχέδιο Βιώσιμης Ενέργειας του Δήμου μας» αναφέρει ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Υπενθυμίζεται, ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ELENA η αντικατάσταση 12.000 φωτιστικών στο Δήμο Αρταίων με φωτιστικά led, καθώς και η δημιουργία νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Τα οφέλη που θα προκύψουν για τον Δήμο και κατ’ επέκταση για όλους τους πολίτες είναι πολύ σημαντικά, καθώς θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος, ενώ ο συγκεκριμένος τύπος φωτιστικών έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6.350.000 ευρώ και περιλαμβάνει την αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων με νέου τύπου LED, το κεντρικό σύστημα τηλεδιαχείρισης καθώς και τα απαραίτητα παρελκόμενα συστήματα για τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, ο Δήμος έχει υποβάλλει για ένταξη στο ΕΣΠΑ την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, καθώς  με την ολοκλήρωση των εργασιών θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα για την πόλη της Άρτας, με το  Κολυμβητήριο   να λειτουργεί όλο το χρόνο. Επιπλέον, επόμενος στόχος για το Δήμο είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των μεγάλων ενεργοβόρων σχολικών συγκροτημάτων.

Τέλος, σημειώνεται πως  στο ΕΣΠΑ έχει ενταχθεί και η «Μελέτη Σχεδίου Δράση για τη Βιώσιμη Ενέργεια στο Δήμο Αρταίων» συνολικού προϋπολογισμού 123.271,50 ευρώ.  Το Σχέδιο Δράσης θα αποτελέσει το εργαλείο ενεργειακού σχεδιασμού του Δήμου και θα περιγράφει τις δράσεις που σκοπεύει να υλοποιήσει ο Δήμος Αρταίων για την εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση των ΑΠΕ, των πράσινων προμηθειών, βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς των πολιτών, την προστασία του κλίματος κλπ, βάσει των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Συμφώνου των Δημάρχων και έχοντας υπόψη τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης