Πως θα ήταν ο Δήμος Αρταίων με την απλή αναλογική


Η απλή αναλογική και το εκλογικό σύστημα στις Τοπικές Κοινότητες είναι οι δύο από τις μεγαλύτερες αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Οι εκλογές σε Περιφέρειες και Δήμους θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο και ουσιαστικά, μετά την ψήφιση του νόμου, η προεκλογική αυλαία έχει ανοίξει. 




Ο Σεπτέμβριος είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα βρει υπάρχοντες και νέους συνδυασμούς στην αφετηρία.

Η απλή αναλογική θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην πράξη και ήδη προκαλεί έντονους προβληματισμούς όχι μόνο σε κείνους που θα διεκδικήσουν τις θέσεις των δημάρχων, αλλά και σε όσους θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια.

Άλλωστε η εκλογή δημάρχου από μία παράταξη δεν μεταφράζεται πλέον σε μπόνους εδρών. Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής είναι αυτό που καθορίζει την κατανομή του συνόλου των εδρών κάθε δημοτικού συμβουλίου.

Έτσι η παράταξη που θα αναδείξει τον Δήμαρχο, αν είναι δεύτερη σε ποσοστό την πρώτη Κυριακή, θα έχει λιγότερους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους από την πρώτη.
Θα έχει δήμαρχο δηλαδή, αλλά δεν θα έχει και την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράδειγμα στο Δήμο Αρταίων


Διαφορετική θα ήταν η εικόνα στον Δήμο Αρταίων, όπου όμως η παράταξη του σημερινού δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη ήταν πρώτη στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Στην Άρτα τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 26.855. Οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου είναι 33 και το εκλογικό μέτρο ισούται με 814.

Η παράταξη του Χρήστου Τσιρογιάννη η οποία την πρώτη Κυριακή είχε συγκεντρώσει το 32,5% θα είχε στο Δημοτικό Συμβούλιο μόλις δέκα δημοτικούς συμβούλους αντί των 20 που διαθέτει τώρα.

Η δεύτερη του Παύλου Στασινού με το 23,2% θα είχε επτά συμβούλους όσους και η τρίτη.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ