Οι μεγάλες επιχειρήσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη στην Τουρκία


- Ποιοι έχουν εργοστάσια - Η χώρα έχει αυτάρκεια στην παραγωγή τροφίμων από το 1980

Η κρίση στην Τουρκία προκαλεί μεγάλες ανησυχίες, καθώς η οικονομία της χώρας κλυδωνίζεται από την πίεση των ΗΠΑ και των αγορών, ενώ ταυτόχρονα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τραβάει το δικό του δρόμο.



Δείχνει ανυποχώρητος και στρέφεται προς τη Ρωσία και την Κίνα αναζητώντας σανίδα σωτηρίας για την οικονομία της χώρας.

Μια οικονομία που αναπτύχθηκε έντονα τα τελευταία χρόνια και προσέλκυσε μεγάλες επενδύσεις.
Μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων δραστηριοποιούνται στη χώρα, ο αγροτικός τομέας είναι ισχυρός και ανταγωνιστικός, ενώ στην Τουρκία κατασκευάζονται πολλές ηλεκτρονικές συσκευές.

Η Τουρκία είναι:
  • ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο των φουντούκια, κεράσια, σύκα, βερίκοκα, κυδώνια και ρόδια,
  • ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σε καρπούζια, αγγούρια και ρεβίθια,
  • ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός τομάτες, μελιτζάνες, πράσινες πιπεριές, οι φακές και φιστίκια,
  • ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός σε κρεμμύδια και ελιές,
  • η πέμπτη σημαντικότερη χώρα παραγωγός τεύτλων,
  • έκτη σε παραγωγή καπνού, τσαγιού και μήλων,
  • η έβδομη μεγαλύτερη παραγωγός βαμβακιού και κριθαριού,
  • η όγδοη σε παραγωγή αμυγδάλων,
  • ένατη σε παραγωγή σιταριού, σίκαλης και γκρέιπ-φρουτ,
  • και δέκατη μεγαλύτερη παραγωγός των λεμονιών.
Η Τουρκία έχει αυτάρκεια στην παραγωγή τροφίμων από το 1980.
Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβεία οι κλάδοι στους οποίους η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη βιομηχανική ανάπτυξη είναι οι ακόλουθοι:

Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές:

 

Τουρκικές εταιρίες όπως η Acelik, η Beko και Vestel είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών και οικιακών συσκευών στην Ευρώπη.
Η Vestel είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τηλεοράσεων στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο του συνόλου των τηλεοράσεων που κατασκευάζονται και πωλούνται στην ήπειρο

Κλωστοϋφαντουργία και ένδυση:

 

H κλωστοϋφαντουργία και η παραγωγή ετοίμων ενδυμάτων αποτελούν τον τρίτο σημαντικότερο βιομηχανικό κλάδο της χώρας. Ο αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου υπερβαίνει τις 50 χιλ και η παραγωγή αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ της χώρας.
Οι τουρκικές εξαγωγές ανήλθαν, το 2017, σε 10 δισ. δολ. προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας και 17 δισ. δολ. έτοιμα ενδύματα (αξία που αντιστοιχεί στο 17% του συνόλου των τουρκικών εξαγωγών).

Αυτοκινητοβιομηχανία:

 

Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της Προύσας. Με ένα σύμπλεγμα από κατασκευαστές αυτοκινήτων και προμηθευτές εξαρτημάτων, η τουρκική τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου δικτύου των βάσεων παραγωγής.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί τον πλέον εξωστρεφή κλάδο της τουρκικής οικονομίας, κατέχοντας τα πρωτεία –επί δώδεκα συνεχή έτη- στις τουρκικές εξαγωγές σε όρους αξίας εξαχθέντων, καλύπτοντας, πλέον, το ένα πέμπτο σχεδόν (18,2%) επί του συνόλου των εξαγωγών.

Σημαντικότερη αγορά για τις εξαγωγές είναι η Ευρ. Ένωση με ποσοστό που υπερβαίνει το 80% του συνόλου.

Οι κυριότεροι κατασκευαστές είναι,
  • οι κοινοπραξίες της Renault
  • Fiat Chrysler
  • Toyota
  • Hyundai
  • Pick up φορτηγών, Ford Fiat Chrysler
  • Φορτηγών και λεωφορείων, Mercedes Benz
Άξια αναφοράς αποτελεί η αύξηση κατά 63% της παραγωγικής ικανότητας του κλάδου μεταξύ των ετών 2006-2018 με αποτέλεσμα η Τουρκία να ανέρχεται πλέον στην 14η θέση παγκοσμίως σε ότι αφορά την παραγωγή επιβατηγών οχημάτων και στην 9η θέση σε ότι αφορά την παραγωγή ελαφρών φορτηγών.

Την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των εξαγωγικών προορισμών κατέχουν οι χώρες της ΕΕ, απορροφώντας το 82% της ετήσιας παραγωγής, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 24% των συνολικών εισαγωγών επιβατηγών οχημάτων και σε περισσότερο από το ήμισυ (55%) σε ότι αφορά τις εισαγωγές ελαφρών φορτηγών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Και στον τομέα της βιομηχανίας σιδηροδρομικών οχημάτων έχει καλές επιδόσεις.
Μερικές από τις πιο παλιές εταιρίες της στον τομέα αυτό TÜLOMSAŞ (1894), TÜVASAŞ (1951) και EUROTEM είναι μεταξύ των σημαντικότερων παραγωγών της μονάδας πολλαπλών τρένα, μηχανές και τα βαγόνια στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των υψηλής ταχύτητας ΟΝΕ και μοντέλα DMU.

Ναυπηγική:

 

Η ναυπηγική βιομηχανία της Τουρκίας αναπτύχθηκε σημαντικά από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και ήδη είναι η 5η παγκοσμίως σε δυναμικότητα.

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν:
  • Κατασκευή νέων πλοίων.
  • Οι τύποι των σκαφών που κατασκευάζονται περιλαμβάνουν δεξαμενόπλοια μεταφοράς καυσίμων και χημικών, αλιευτικά σκάφη, μεταφοράς κοντέινερ, , φορτίων χύμα, ρυμουλκά, σκάφη αναψυχής, ταχύπλοα, σκάφη ακτοφυλακής, πολεμικά πλοία κ.λ.π.
  • Τα τουρκικά ναυπηγεία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στην Ευρώπη δεξαμενόπλοιων για χημικά προϊόντα μικρού τονάζ.
  • Η χώρα ήταν (2015) ο τρίτος, παγκοσμίως, κατασκευαστής σκαφών αναψυχής μεγαλυτέρων των 25 μέτρων.
  • Ο αριθμός των ναυπηγείων ανέρχεται σε 77 εκ των οποίων 3 κρατικά για κατασκευή πολεμικών σκαφών και 74 ιδιωτικά. Τα σημαντικότερα ναυπηγεία ευρίσκονται στη ασιατική ακτή της Προποντίδας, πλησίον της Κωνσταντινούπολης όπου και επικεντρώνεται, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα.
  • Οι κρατικές ενισχύσεις του τομέα προέρχονται από τις παραγγελίες πολεμικών πλοίων και πλοίων ακτοφυλακής καθώς επίσης και από τα γενικότερα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων (μειωμένος φόρος, επιδότηση του εργατικού κόστους με απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές από 2 μέχρι και 7 χρόνια , απαλλαγή από ΦΠΑ, δάνεια με ευνοϊκούς όρους).
  • Οι παραγγελίες νέων πλοίων, στα τουρκικά ναυπηγεία, σύμφωνα με την Clarkson Research Services ανήρχοντο τον Μάρτιο του 2015 σε 50, με τη χώρα να καταλαμβάνει τη 10η θέση παγκοσμίως.
  •  

Αμυντική βιομηχανία:

 

Οι πιο σημαντικές εταιρίες εμυντικής βιομηχανίας είναι οι: MKEK, TAI, Aselsan, Roketsan, FNSS, Nurol Makina, Otokar και Havelsan

Σημαντικά προϊόντα της περιλαμβάνουν την κύρια δεξαμενή μάχη Altay, TF-2000 κατηγορίας AAW φρεγάτα, Milgem κλάσης κορβέτα, TAI Anka UAV, Aselsan İzci UGV, T-155 Fırtına αυτοκινούμενα howitzer, J-600T πυραύλων, T-129 ελικόπτερο επίθεσης, Roketsan UMTAS πυραύλων αντι-δεξαμενή, Roketsan Cirit laser-guided πυραύλων, Panter Ολμοβόλο, ACV-300, Otokar Cobra και Akrep, FNSS Pars 6x6 και 8x8 APC, Nurol Ejder 6x6 APC, TOROS πυροβολικό πυραυλικού συστήματος, Μπαϊρακτάρ Mini UAV, ASELPOD και SOM πυραύλωνcruise.

Βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα

 

Η Τουρκία καταλαμβάνει την 8η θέση στον κατάλογο των χωρών από την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα και τη 2η στην Ευρώπη. Το 2017, η συνολική παραγωγή χάλυβα ήταν 37,5 εκατομμύρια τόνοι και οι εξαγωγές 17,1 εκατ. τόνοι. Habas, Çolakoglu Diler και ICDAS.

newsbeast.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης