Άγναντα: Το Λαογραφικό Μουσείο Τζουμέρκων


- Στη μόνιμη έκθεσή του περιλαμβάνει περίπου 500 αντικείμενα

Βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Αγνάντων, έδρα του πρώην ομώνυμου Δήμου και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παραπλεύρως του αντιστοίχου Ι.Ν.
Εδρεύει σε κτήριο που στέγαζε το παλαιό δημαρχείο. (Φώτο)



Ιδρύθηκε και οργανώθηκε από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων, με σκοπό τη συλλογή, διάσωση, διατήρηση και έκθεση πάσης φύσεως λαογραφικού υλικού, το οποίο σχετίζεται με την πολιτιστική και πνευματική παράδοση των Τζουμέρκων, σύμφωνα με τους καταστατικούς στόχους της Εταιρείας. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2009.


 Στη μόνιμη έκθεσή του περιλαμβάνει περίπου 500 αντικείμενα. Το σύνολο των εκθεμάτων τοποθετούνται,  χρονολογικά, στο 19ο και 20ο αι. και προέρχονται από δωρεές κατοίκων των Τζουμέρκων.

Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά δείγματα του τζουμερκιώτικου πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του, όπως διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια του προ – βιομηχανικού τρόπου ζωής και παραγωγής π.χ. γεωργικά ή κτηνοτροφικά χρηστικά αντικείμενα, έργα και εργαλεία ξυλογλυπτικής, κεντητικής και υφαντικής, οικιακά σκεύη και οικοσκευές, παραδοσιακά μουσικά όργανα, φορεσιές και ενδύματα, καθώς και έργα αγγειοπλαστικής.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μικρές ανεξάρτητες ενότητες με τα χαρακτηριστικά αντικείμενα ορισμένων επαγγελματιών π.χ. του ράπτη, του καφετζή, του μπαρμπέρη. Η συλλογή συμπληρώνεται με χειροποίητες μικρογραφίες με υδροκίνηση, που απεικονίζουν το συγκρότημα νερόμυλου, νεροτριβής και μαντανιών.

Το λαογραφικό μουσείο Τζουμέρκων καθοδηγεί τον επισκέπτη σε μια ευχάριστη και άμεση γνωριμία, χωρίς παραποίηση ή ωραιοποίηση, με την τοπική ιστορία, τον ιδιαίτερο πολιτισμό, την καθημερινή ζωή και τις ποικίλες παραδόσεις της περιοχής.

Τα εκθέματά του έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης από ερευνητές, φοιτητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές της λαογραφίας, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν εκπονήσει και σχετικές εργασίες.

Πλησίον του κτηρίου του λαογραφικού μουσείο, σώζεται και είναι επισκέψιμο ένα παραδοσιακό συγκρότημα νερόμυλου – νεροτριβής.


Το λαογραφικό μουσείο Τζουμέρκων είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο. Παραπλεύρως του υπάρχει και ελεύθερος χώρος στάθμευσης. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 55 χλμ. τόσο  από τα Ιωάννινα όσο και από την Άρτα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Λαογραφικό Μουσείο Τζουμέρκων
Πλατεία Κοιμήσεως της Θεοτόκου | 470 43 ΄Αγναντα | Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων – Περιφέρεια ΄Αρτας.
www.ilet.gr

Για πληροφορίες και επισκέψεις κατόπιν συνεννοήσεως
Κωνσταντίνα Χούμη : 6970373378

www.archaiologia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ