Χρηματοδότηση για αναστήλωση της Παρηγορήτισσας


- Φωτισμός, σήμανση και φύλαξη μνημείων τα αιτήματα του Δημάρχου Αρταίων προς την Υπ. Πολιτισμού 

 Στην εναρκτήρια εκδήλωση για την Πολιτιστική Διαδρομή Διασύνδεσης των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, παρέστη ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.



Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος χαιρέτησε την δημιουργία της Διαδρομής, μιας καινοτόμου και ολιστικής παρέμβασης, που αναδεικνύει τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό και ενισχύει την ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ απένειμε τα εύσημα για το έργο, τόσο στον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, όσο και στον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Στράτο Ιωάννου και στον Σταύρο Μπένο, Πρόεδρο του Σωματείου «Διάζωμα». «Πρόκειται για ένα έργο καινοτόμο που προβάλλει το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Ηπείρου και αναδεικνύει τις ευκαιρίες ανάπτυξης για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος. Να σημειωθεί ότι μέσα στα αρχαία θέατρα που συνδέονται πολιτιστικά είναι και αυτό της Αρχαίας Αμβρακίας, το οποίο μάλιστα είναι το μοναδικό που βρίσκεται μέσα σε αστικό ιστό.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος παρουσίασε στην Υπουργό την Πολιτιστική Διαδρομή στους Αρχαιολογικούς χώρους της Άρτας, πρόταση (σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ») που υποβλήθηκε στο ΕΣΠΑ, που θα ξεκινά από το Ιστορικό Γιοφύρι της Άρτας και θα συνδέει το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Δυτική Νεκρόπολη, το Πολυάνδριο, το Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας, την Αγία Θεοδώρα, τον Άγιο Βασίλειο και θα καταλήγει στο Κάστρο της πόλης.

Η εν λόγω διαδρομή έχει σκοπό να αναδείξει τα μνημεία της περιοχής της Άρτας και οι επισκέπτες θα μπορούν να την διανύσουν, είτε με τα πόδια, είτε με το ποδήλατο, είτε χρησιμοποιώντας τα περιφερειακά παρκινγκ του Δήμου.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος ζήτησε από την κ. Κονιόρδου την χρηματοδότηση των εργασιών που θα καταδείξει η μελέτη για την αναστήλωση του Ναού της Παρηγορήτισσας,  ο οποίος αποτελεί προτεραιότητα για τη διατήρηση ενός μνημείου συμβόλου της περιοχής της Άρτας της Ηπείρου και όλης της χώρας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη φωτισμού όλων των μνημείων της περιοχής μας, καθώς και στην ανάγκη σήμανσης τόσο εντός αστικού ιστού όσο και με πινακίδες στην Ιόνια Οδό.

Επιπροσθέτως, ζήτησε  την συνδρομή του Υπουργείου για την φύλαξη των Αρχαιολογικών χώρων, με περισσότερους φύλακες ώστε να είναι ανοικτοί και επισκέψιμοι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα βυζαντινά μνημεία.

Τέλος, ο κ. Τσιρογιάννης προσκάλεσε την Υπουργό στην Άρτα, στις αρχές του φθινοπώρου, όταν και θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου της Δυτικής Νεκρόπολης, που βρίσκεται στην περιοχή του Τριγώνου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ