Η Ομιλία του Β. Τσίρκα στη Βουλή για τον "Κλεισθένη"


Ομιλία πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 12/7/2018, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης». (Βίντεο)



Αρχικά ο κ. Τσίρκας επισήμανε πως το εν λόγω σχέδιο νόμου «αποτελεί μια βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανοίγοντας τον δρόμο σε μια δημοκρατική, ριζική και πολιτική τομή», για να προσθέσει ότι:

«Η νέα εποχή για τη χώρα μας θα συνοδεύεται από ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης, όπου κεντρικό ρόλο θα κατέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μια συγκυρία όπου η Κυβέρνηση στήριξε πολύπλευρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στη συνέχεια ο βουλευτής Άρτας μίλησε για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, σημειώνοντας πως: «Ήταν χρόνιο αίτημα του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου απέναντι στην ιδιοκτησιακή λογική για το Κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα. Με την απλή αναλογική εξασφαλίζονται και προστατεύονται η αρχή της αντιπροσωπευτικότητας, όπως και αυτή της ισότητας της ψήφου.

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα βάλει ένα τέλος στον παραλογισμό του ισχύοντος καλπονοθευτικού συστήματος, όπου η παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου ή περιφερειάρχη λαμβάνει το 60% των εδρών, ανεξάρτητα από το ποσοστό που έλαβε στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Αυτή η τεχνητή πλειοψηφία που παραβιάζει τις δημοκρατικές αρχές και υποτιμάει τη βούληση των πολιτών νοθεύοντάς την, δεν διαθέτει τη θεμελιώδη νομιμοποίηση που απαιτεί η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Επιπλέον ο Βασίλης Τσίρκας τόνισε πως σκοπός της Κυβέρνησης είναι όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως να μπορούν ισότιμα να συμμετέχουν στην Αυτοδιοίκηση.

«Εσείς θέλετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση όμηρο μικροκομματικών συμφερόντων για την ανάπτυξη πελατειακών δικτύων και εξαρτήσεων. Ρωτήσατε τους πολίτες πως αντιλαμβάνονται τις έννοιες της συμμετοχής, της συναπόφασης, της διεκδίκησης επιμέρους τοπικών αιτημάτων; Εμείς θέλουμε οι νέοι άνθρωποι, οι δραστήριοι άντρες και γυναίκες αυτού του τόπου να μπορούν ισότιμα να συμβάλλουν για να ορθοποδήσει η χώρα», είπε σχετικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίρκας αναφέρθηκε στη θεσμική αλλαγή της κατηγοριοποίησης των δήμων: «Ο πληθυσμός, ο βαθμός αστικοποίησης, οι γεωοικονομικές και γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες, στοχεύουν στη δικαιότερη νομοθετική, διοικητική και δημοσιονομική αντιμετώπιση των δήμων.

Πρόκειται για ένα σοβαρό βήμα τόσο για την άρση των αδικιών, ιδιαίτερα σε βάρος των μειονεκτικών δήμων, όσο και για την παράλληλη και ισομερή ανάπτυξη των όμοιων δήμων σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση που γίνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Ο “Κλεισθένης” αποτελεί μια βαθιά δημοκρατική μεταρρυθμιστική τομή και ένα πρώτο βήμα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ουσιαστικής αλλαγής και αποτύπωσης της κοινωνικής απαίτησης για ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της συμμετοχής των πολιτών, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ