Προσφυγή Περιφέρειας κατά των σταθμών διοδίων της Εγνατίας Οδού στην Ήπειρο


Την Τρίτη εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη από τις τρεις προσφυγές που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, μαζί με δήμους και πολίτες, με τις οποίες ζητά απαλλαγή των κατοίκων της Ηπείρου από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς της Εγνατίας Οδού, που λειτουργούν εντός των γεωγραφικών της ορίων (σε Τύρια- Μαλακάσι).



Την ανακοίνωση έκανε χθες ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή και τη δημοσιοποίηση από τα συναρμόδια Υπουργεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία από τον Ιανουάριο του 2019 αυξάνονται υπέρογκα οι τιμές διέλευσης των διοδίων.

Η θέση μας, ήταν και παραμένει «οι Ηπειρώτες να μην πληρώνουν διόδια. Είναι απαράδεκτες οι τιμές που επιβάλλονται για ένα δημόσιο έργο, στο οποίο πρόσφερε όλη η Ελλάδα για να κατασκευαστεί και να σπάσει την απομόνωση, και να προκαλούνται τεράστια θέματα με τις τιμές που οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων προωθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών της Περιφερειακής Αρχής για τα διόδια.

«Θέλω να θυμίσω –είπε ο κ. Καχριμάνης- στους κατοίκους της Ηπείρου, ότι ειδικά για την Εγνατία Οδό, επειδή το έργο κατασκευάστηκε ως δημόσιο και συγχρηματοδοτούμενο, χωρίς ποτέ να ληφθεί μέριμνα για παράλληλο δίκτυο για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν διόδια -και αυτά φαίνονται από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων- έχουμε κάνει προσφυγή στο ΣτΕ, καταθέτοντας και Ασφαλιστικά μέτρα. Επειδή για καιρό δεν υπήρχε Πρόεδρος στο αρμόδιο τμήμα, έχουμε σε εκκρεμότητα τρεις δίκες.

Η πρώτη ορίστηκε για τις 19 Ιουνίου και η τελευταία για τον Οκτώβριο. Πιθανόν να ζητηθεί συνεκδίκαση των υποθέσεων. Αυτό που είχε γίνει (με απαλλαγή καταβολής διοδίων) για τμήμα του Ν. Ιωαννίνων και του νομού Θεσπρωτίας, ήταν πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών, και αφού είδαν τις δικές μας προσφυγές. Επίσης άλλοι Περιφερειάρχες, όπως ο κ. Τζιτζικώστας (Κεντρικής Μακεδονίας), μας ζήτησε τα στοιχεία γιατί θα προβούν και αυτοί στις ίδιες δικαστικές ενέργειες».

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι για τις προσφυγές της Περιφέρειας έχουν ενημερωθεί Δήμοι και ιδιώτες που έχουν έννομο συμφέρον ώστε να παρέμβουν στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Επίσης, πρόσθεσε ότι και άλλοι Περιφερειάρχες, όπως ο κ. Τζιτζικώστας, ζήτησε τα στοιχεία από την Περιφέρεια Ηπείρου για να προβούν και αυτοί στις ίδιες δικαστικές ενέργειες.

Ως προς τη σκοπιμότητα των αυξήσεων της τιμής των διοδίων, είπε ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη τακτική, που θυμίζει εκείνους που προσθέτουν επίπλαστα πράγματα στη «νύφη» για να μπορέσουμε να την πωλήσουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ