Χαιρετισμός του Βασίλη Τσίρκα στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Άρτας με θέμα τον εξωδικαστικό μηχανισμό


Χαιρετισμό απηύθυνε ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8-6-2018 στο Επιμελητήριο Άρτας με θέμα «Ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων, αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών», με κεντρικό ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση. 



Αρχικά ο κ. Τσίρκας επισήμανε το κρίσιμο σημείο που βρίσκεται τη δεδομένη χρονική περίοδο η χώρα, τονίζοντας πως: «Μετά από 8 χρόνια δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής η σημερινή Κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα έξω από το μνημονιακό καθεστώς της επιτροπείας. Οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και νέα μέτρα.

Η χώρα έχει επιστρέψει σταθερά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί πλέον πραγματικό γεγονός. Γνωρίζουμε, ωστόσο, πολύ καλά τις δυσκολίες που περνάνε χιλιάδες συμπολίτες μας και το βλέμμα μας είναι συνεχώς στραμμένο στις ανάγκες τους. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να λυθούν ζητήματα της καθημερινότητας και να επουλωθούν πληγές που άφησε αυτή η μακράς διάρκειας κρίση στη χώρα μας».

Στη συνέχεια μίλησε για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών που θέσπισε η σημερινή Κυβέρνηση, λέγοντας πως «διευρύνονται τα κριτήρια ένταξης, επιτρέποντας να επωφεληθεί περίπου το 99% των ελεύθερων επαγγελματιών που πληρούν τις προϋποθέσεις».

Ταυτόχρονα ο βουλευτής Άρτας αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα των «κόκκινων δανείων» το οποίο δεν άγγιξε ουσιαστικά καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν. «Από την πρώτη στιγμή διαπραγματευτήκαμε σκληρά και πετύχαμε μετά από πολλές μάχες την κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Με την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δημιουργήσαμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας, καθώς επεκτείναμε το πεδίο εφαρμογής και πλέον μπορούν να ενταχθούν σε προστατευτικές ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία δύο στους τρεις δανειολήπτες».

Σχετικά με τον νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο Βασίλης Τσίρκας υπογράμμισε ότι: «Δόθηκε η δυνατότητα στους οφειλέτες-επιχειρηματίες να διευθετήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους, προς όλους γενικά τους πιστωτές.

Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε να δώσουμε μια ανάσα σε βιώσιμες επιχειρήσεις από τα ασφυκτικά χρέη που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια της ύφεσης και να τις καταστούν πάλι βιώσιμες. Για πρώτη φορά αξιολογείται με αντικειμενικά κριτήρια η πραγματική ικανότητα αποπληρωμής της επιχείρησης για να αποφευχθεί η καταστρατήγηση των στοχεύσεων του νόμου». Επιπλέον έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, επισημαίνοντας πως:

«Πρόκειται για έναν αναγκαίο θεσμικό εγγυητή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του πλαισίου. Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο Γραφείων Ενημέρωσης και υποστήριξης Δανειοληπτών σε όλη την Ελλάδα, ώστε να ενημερώνονται σωστά και να καθοδηγούνται οι οφειλέτες στην κατεύθυνση της παροχής συμβουλών και δυνατοτήτων που παρέχει το νομοθετικό πλαίσιο. Ήδη στην Άρτα λειτουργεί το σχετικό γραφείο όπου οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν για να ενημερωθούν. Οι πολίτες διαθέτουν σήμερα ένα σημαντικό εργαλείο για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους».

Τέλος ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Με το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και με τους θετικούς δείκτες τις ελληνικής οικονομίας, θα είμαστε πια σε θέση να ασκήσουμε τις δικές μας πολιτικές προς όφελος των πολλών ανοίγοντας τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές στο κράτος και την οικονομία.

Το θεσμικό πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού μπορεί να δώσει τις απαραίτητες διεξόδους σε όσους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες θέλουν πραγματικά να συνεχίσουν μέσα σε ένα βιώσιμο πλαίσιο την επαγγελματική δραστηριότητά τους. Για εμάς η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του κόσμου της εργασίας και του αγροτικού κόσμου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για να βγει η χώρα από την κρίση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης