Ο Ορειβατικός Άρτας εκφράζει αγωνία για τις εξορύξεις


Ο Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας με ανακοίνωσή του εκφράζει την αγωνία του για τις έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. 

Αγωνιά γιατί το θέμα της βαριάς βιομηχανίας των υδρογονανθράκων ξεπερνάει την δική μας γενιά . 



Δηλαδή: Γεωτρήσεις, ελικοδρόμια ακόμα και στις προστατευόμενες περιοχές, τόνοι τοξικών αερίων, όξινη βροχή, αποψίλωση δασών, χρήση χιλιάδων τόνων νερού που αναμειγνύεται με χημικές ουσίες καταλήγοντας σε χιλιάδες τόνους τοξικού πολφού ως απόβλητα, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.

Ανησυχεί γιατί η προστασία περιβάλλοντος και αρχαιολογικών μνημείων αίρεται και η γη, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών Natura, έχει παραχωρηθεί από το κράτος στις εταιρείες εξορύξης .

Όμως η γη ανήκει στους ανθρώπους που την κατοικούν και οι οποίοι δικαιούνται μια υγιή και δημιουργική ζωή σε αρμονία με την φύση. Τα υγιή οικοσυστήματα υποστηρίζουν υγιείς κοινωνίες και βιώσιμη ανάπτυξη.

Από την βιοποικιλότητα εξαρτόμαστε για την τροφή μας, το νερό, την υγεία, την διασκέδαση, την προστασία μας από τις φυσικές καταστροφές.

Ζωή με άρρωστη φύση είναι ζωή με νευροψυχικές και σωματικές αρρώστιες..

Σε όλη τη Γη ή ανυπότακτη, ανέγγιχτη, άγρια φύση χάνεται. Η Ήπειρος είναι από τα τελευταία προπύργια αυτής της ευλογίας, από μόνη της ένα μνημείο φύσης, με ποικιλότητα τοπίων και οικονομιών όπως εσπεριδοειδή, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, ιχθυοκαλλιέργειες, φυσικά προϊόντα, τουρισμό, καθώς και αξιών όπως ομορφιά, ελευθερία, ζωή μέσα στην φύση.

Σαν ορειβάτες και γεννήματα αυτού του τόπου είμαστε ευγνώμονες για αυτή την κληρονομιά -ευλογία .Ακούμε πολλά όμορφα λόγια για αυτή την επένδυση. Όμως είμαστε και συνετοί καθότι θα είμαστε για πάντα υπόλογοι στις επόμενες γενιές.

Δεν κληρονομούμε την γη από τους προγόνους μας, την δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης