Τρεις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020


Εκδήλωση από το Επιμελητήριο Άρτας και τη Περιφέρεια Ηπείρου

Τη Δράση «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν» η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος: «Αύξηση προσφοράς και ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες ΤΠΕ στην τοπική επιχειρηματικότητα», αλλά και δύο ακόμη δράσεις του θεματικού πεδίου «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020,...



...που είναι σε στάδιο προδημοσίευσης και πρόκειται να προκηρυχθούν το προσεχές διάστημα, παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Άρτας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου.


Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος ζήτησε τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και ενίσχυση από κοινού δράσεων, που προάγουν και στηρίζουν την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας.

Όπως είπε, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Ηπείρου «επιζητούμε τη συνεργασία σας και την ανάπτυξη στοχευμένων κοινών πρωτοβουλιών για την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και για τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Θεωρούμε πως σε ότι αφορά την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, θέματα τουριστικής προβολής, συμμετοχής σε εκθέσεις του εσωτερικού και εξωτερικού, αξιοποίησης διασυνοριακών προγραμμάτων και άλλα ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα θα πρέπει να υπάρχει κοινός σχεδιασμός και συμπόρευση, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας».

Μάλιστα, πρότεινε να υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Επιμελητηρίου Άρτας & Περιφέρειας για να διεκδικήσουμε από κοινού το σήμα ποιότητας ΠΟΠ & ΠΓΕ για το ακτινίδιο, πορτοκάλι και μανταρίνι Άρτας, ώστε να αποκτήσουν τα προϊόντα μας υπεραξία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουμε πολύ μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας, παρά την κρίση και ζούμε σε έναν τόπο που έχει δύναμη, προοπτική και ευκαιρίες, και τις ευκαιρίες αυτές μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε και να δώσουμε ελπίδα και ευημερία και θέσεις εργασίας στον κόσμο, με σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό» υποστήριξε ο κ. Γκολομάζος.

Σε ότι αφορά το «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν» προέτρεψε τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις τεχνικές της ψηφιακής τεχνολογίας, στο μέγιστο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να σταθούν, όχι απλά σε εθνικό επίπεδο, αλλά κυρίως στον διεθνή επιχειρηματικό ανταγωνισμό, πλεονεκτώντας σε ολοκληρωμένη ψηφιακή οργάνωση και παρουσία.


Άμεση και θετική ήταν η απάντηση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη στην πρόταση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας. Όπως επισήμανε, «Με χαρά θα κάνουμε προγραμματική σύμβαση μαζί σας. Ηδη, προωθούμε το τσαλαφούτι Άρτας, την ούρδα και το κασκαβάλ, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Ο κ. Καχριμάνης υπεραμύνθηκε της καθιέρωσης ισοζυγίου εισαγωγών - εξαγωγών για όλα τα προϊόντα και όχι μόνο για τα ΠΟΠ. «Δεν μπορεί να λέμε ότι παράγουμε προϊόντα ΠΟΠ και να έρχονται νταλίκες με γάλα απ’ έξω και μετά να ζητάμε από τον κτηνοτρόφο να πουλήσει στα 0,70 ευρώ. Θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες και να στηριχθούν οι άνθρωποι του μόχθου», τόνισε. Σε ότι αφορά τους δρόμους προς τις επιχειρηματικές μονάδες του κάμπου υποστήριξε πως η Περιφέρεια, αν και δεν είναι στις αρμοδιότητές της βοηθάει με όποιο τρόπο μπορεί.

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και στα Προγράμματα ΕΣΠΑ, που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Ηπείρου και το υπό σύσταση Ταμείο Εγγυοδοσίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξωστρέφεια που κέρδισε η Ήπειρος και τα προϊόντα της από τη συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό. Κλείνοντας κατέστησε σαφές πως η Περιφέρεια είναι «ανοιχτή για όλους».

Τα Στελέχη της ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας Ηπείρου, κα Ευγενία Παπανικολάου, κα Πηνελόπη Γιαννούση και κ. Νικόλαος Μπαλτογιάννης παρουσίασαν αναλυτικά τη δράση «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν», αλλά και τις δύο δράσεις του θεματικού πεδίου «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020, που αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στον Ιούνιο.


Η δράση «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» αφορά την ενίσχυση μικρών, πολύ μικρών, μεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, ηλεκτρονικών κρατήσεων και πληρωμών κ.ά.

Επιλέξιμες προς ενίσχυση είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς: 
• Μεταποίηση προϊόντων πρωτογενούς τομέα.
• Βιομηχανία της εμπειρίας, τουρισμού, πολιτισμού – Δημιουργική βιομηχανία.
• Υγεία και ευεξία.

Οι επιχειρήσεις θα ενισχύονται για χρονικό διάστημα τριών μηνών με τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό κάθε επενδυτικής πρότασης να κυμαίνεται από 6.000 ευρώ έως 12.500 ευρώ, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να φθάσει το 80%.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων έως την 29η Ιουνίου 2018, στη διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis με την ένδειξη: «Ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-Business)»

Στο προσεχές διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν δύο ακόμη δράσεις: Α) Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και β) Υποστηρικτικοί Μηχανισμοί για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα Βασικός στόχος της δράσης «Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών» είναι η ανάπτυξη και προώθηση στην αγορά νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Αφορά Μικρομεσαίες των τομέων 

• Μεταποίηση προϊόντων πρωτογενή τομέα
• Βιομηχανία της εμπειρίας
• ΤΠΕ και Νεανική Επιχειρηματικότητα
• Υγεία – ευεξία

Η Δράση επιχορηγεί Ενσώματα στοιχεία ενεργητικού, Αϋλα στοιχεία ενεργητικού & Λειτουργικές δαπάνες. Η Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται από 50.000€ έως 400.000€ με ιδιωτική συμμετοχή της τάξης του 25%.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2 έτη από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Βασικός στόχος της Δράσης «Υποστηρικτικοί Μηχανισμοί για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα» είναι η ενίσχυση της ίδρυσης ή αναβάθμισης της λειτουργίας συνεργατικών σχηματισμών (Cluster) καινοτομίας. Αφορά Δομές ή οργανωμένες ομάδες ανεξάρτητων μερών και περιλαμβάνουν ενδεικτικά ως εταίρους (Επιχειρήσεις, συνεργατικά σχήματα επιχειρήσεων, Α.Ε.Ι, Τ.Ε.Ι., οργανισμοί και φορείς ερευνητικών δραστηριοτήτων, μη κερδοσκοπικοί αναπτυξιακοί οργανισμοί, ΟΤΑ, επαγγελματικά επιμελητήρια κλπ). Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή τουλάχιστον μιας επιχείρησης και ενός ερευνητικού κέντρου. Επιχορηγεί επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες

Η Δημόσια Δαπάνη είναι για επενδυτικά σχέδια άνω των 300.000€ και ενισχύονται κατά 65% οι επενδυτικές δαπάνες & κατά 50% οι λειτουργικές δαπάνες. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων είναι τουλάχιστον 2 έτη από την ημερομηνία έναρξης εργασιών και έως 30/6/2023.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης