Η Ήπειρος στη νέα εποχή....


- Αλλάζουν 35 χιλιάδες φωτιστικά, αναβαθμίζονται δημόσια κτίρια

Ένα μεγάλο έργο, το οποίο περιλαμβάνει τρία ουσιαστικά σκέλη, δρομολογεί η Περιφέρεια Ηπείρου, αντλώντας πόρους άνω των 65 εκατομμυρίων ευρώ κατευθείαν από την Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κεφάλαια. 



Πρόκειται για την καινοτόμα και πρωτοποριακή παρέμβαση μέσω του μηχανισμού HELENA που παρουσιάστηκε στα Γιάννινα κατά την διάρκεια ειδικής ημερίδας που έγινε.

Το πρώτο έργο αφορά στην αντικατάσταση του φωτισμού στο εθνικό δίκτυο, αλλά και στο δημοτικό δίκτυο της Άρτας, της Πρέβεζας, της Πάργας και της Ηγουμενίτσας. Η μελέτη του έχει ολοκληρωθεί και το αμέσως επόμενο διάστημα θα υποβληθεί στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ για υπαγωγή στα συγχρηματοδοτούμενα.

Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση 35 χιλιάδων φωτιστικών σωμάτων με νέα φιλικά προς το περιβάλλον που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση πόρων.

Αναλυτικά θα αντικατασταθούν 8.800 φωτιστικά στο σύνολο του εθνικού οδικού δικτύου της Ηπείρου. Στο Δήμος Άρτας θα αντικατασταθούν εννέα χιλιάδες σώματα, στο Δήμο Πρέβεζας 8,5 χιλιάδες, στην Πάργα 1200 φωτιστικά και στην Ηγουμενίτσα θα αντικατασταθούν επτάμισι χιλιάδες.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στην ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτίρια. Συνολικά το έργο αφορά σε 45 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δημόσια κτιρίων τα οποία θα περάσουν στη νέα εποχή με αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, με υποδομές μόνωσης και με συστήματα αυτοματισμών. Σε αυτό θα ενταχθούν όλα τα δημόσια κτίρια της περιοχής.

Το τρίτο είναι ίσως και το πιο καινοτόμο. Συνδυάζει τις υποδομές με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος. Η μελέτη ολοκληρώνεται άμεσα και στους επόμενους μήνες θα γίνει η προκήρυξη του έργου.
Αφορά στην αντικατάσταση των πλοιαρίων της Παμβώτιδας με νέα υβριδικά και περιλαμβάνει ακόμη ήπιες λιμενικές υποδομές στην λίμνη.

Η μελέτη για την συγκεκριμένη παρέμβαση ολοκληρώνεται εντός του Ιουνίου.
Στην ημερίδα όπου έγινε η παρουσίαση των έργων παρέστη ο  Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας, δήμαρχοι της περιοχής και εκπρόσωποι φορέων, η ηγεσία της Περιφέρειας Ηπείρου και οι μελετητές του έργου.

Ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, που ήταν η πρωτεργάτης του έργου, εισέπραξαν τα συγχαρητήρια από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας για το αποτέλεσμα που έχουν φέρει και κατατάσσει την Ήπειρο στην πρωτοπορία.
«Η Ήπειρος αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για την χώρα» ανέφεραν χαρακτηριστικά.


Τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα που υπάρχει πλέον για τη συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. «Διαφορετικά- τόνισε- δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε πρόοδος, ούτε καινοτομία».  

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΕLENA, εξήρε τη συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους, ενώ επεσήμανε και προβλήματα που εντοπίζονται στις διαδικασίες για την ολοκλήρωση έργων εξοικονόμησης ενέργειας. Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε ο Περιφερειάρχης, ήταν και των μονάδων βιοαερίου, για τις οποίες είπε ότι η δημιουργία τους είναι χρήσιμη,  γιατί διαφορετικά δεν θα μπορεί να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Έθεσε όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη αποφάσεων, τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Τα χαρακτηριστικά που έχει η συγκεκριμένη δραστηριότητα ανέπτυξε η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη τονίζοντας ότι η συνεργασία με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων ορίζει μία νέα προοπτική για την Ήπειρο.

Συνάμα εξήρε την συνεργασία με τους Δήμους καθώς αποδεικνύεται ότι μπορούν να σχεδιάζονται έργα σε περιφερειακή κλίμακα.
«Οι ασκούντες την πολιτική διαχείριση έχουμε την υποχρέωση να ανταποκριθούμε στην ελπίδα που έχουν εναποθέσει σε μας οι γενιές που έρχονται.
Έχουμε εξουσιοδοτηθεί να ανοίξουμε τους νέους δρόμους. Οι δρόμοι αυτοί, όμως, δεν ανοίγονται με λόγια, αλλά μόνο με έργα.

Επειδή, όμως, τα έργα δεν παράγονται δια της «θείας επιφοιτήσεως»,  η υλοποίηση τους προϋποθέτει ότι το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να εργασθεί χωρίς μεμψιμοιρίες και αυτοεξαιρετισμούς, σοβαρά και κυρίως αρκετά, συνθήκη που είναι δύσκολο να εκπληρωθεί καθ’ ότι οι πολιτικοί, στην συντριπτική τους πλειονότητα κι ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, έχουν αλλεργία σ' αυτό που οι απλοί άνθρωποι ονομάζουν κανονική εργασία.

Στην Ήπειρο, όμως, τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς μας δείχνουν ότι είμαστε μία από τις εξαιρέσεις», επεσήμανε.

Την παρουσία του έργου έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της TREK Κωνσταντίνος Παπαπολύζος. Η TREK αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο της Περιφέρειας Ηπείρου και επεξεργάστηκε την πρόταση από την πρώτη στιγμή μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν επίσης καλές πρακτικές από αντίστοιχα έργα στο Παρίσι και το Μπέρμιγχαμ.

 

www.epiruspost.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ