Ιδρύεται Κτηματολογικό Γραφείο Ηπείρου


...Λουκέτο στα υποθηκοφυλακεία

Τέλος στη λειτουργία όλων των υποθηκοφυλακείων βάζει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, μέσω του οποίου ιδρύεται ένας νέος φορέας το "Ελληνικό Κτηματολόγιο" το οποίο θα τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 



Ο νέος φορέας προβλέπει την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα και υποκαταστήματα σε Άρτα, Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα.

 Παράλληλα καταργούνται τα 17 υποθηκοφυλακεία της περιοχής που εξυπηρετούσαν επί σειρά ετών τους πολίτες, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι σε μεγάλες μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα μπαίνει τέλος με την εφαρμογή του νέου νόμου στη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων Ιωαννίνων, Κονίτσης, Ζίτσης, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Πραμάντων και Μετσόβου του Νομού Ιωαννίνων, Άρτας, Φιλιππιάδας, Τζουμέρκων και Βουργαρελίου (Δροσοπηγής) της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Παραμυθιάς του Νομού Θσπρωτίας και Πρέβεζας, Πάργας και Θεσπρωτικού του Νομού Πρέβεζας. 

Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του συστήματος του κτηματολογίου σε όλη την επικράτεια, ο νέος φορέας θα αναλάβει και την αρμοδιότητα της καταχώρισης των δικαιωμάτων βάσει του συστήματος υποθηκών και μεταγραφών, δηλαδή του έργου που επιτελείται μέχρι σήμερα από τα Υποθηκοφυλακεία.

Παρά τις αντιδράσεις τόσο των Υποθηφυλάκων αλλά και των μέχρι σήμερα έμμισθων δικηγόρων της Κτηματολόγιο ΑΕ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σκοπός της προτεινόμενης μεταρρύθμισης είναι η άμεση θέσπιση ενός ορθολογικού και ενιαίου τρόπου οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών καταχώρισης και δημοσιότητας των δικαιωμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων, σχετικά με τον τρόπο καταχώρισης και δημοσιότητας των δικαιωμάτων, και τον τρόπο υπολογισμού και είσπραξης των τελών, ο οποίος θα διασφαλίζει υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών και ασφάλεια των συναλλαγών, ήδη πριν την ολοκληρωτική μετάβαση στο καθεστώς του κτηματολογίου, μέσω της σταδιακής και ελεγχόμενης μετάβασης σε μια αποκεντρωμένη δομή. Facebook Twitter Google+

 epiruspost.gr/



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης