Περιφέρεια Ηπείρου: Ημιτελής η απόφαση για τα διόδια


H Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου έχει τοποθετηθεί δημόσια και κατ΄ επανάληψη για το ζήτημα των διοδίων στις οδικές συνδέσεις που έχουν κατασκευαστεί ως δημόσια έργα, ήτοι στην Εγνατία Οδό και στην υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου.



Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για την απαλλαγή των κατοίκων της Π.Ε. Θεσπρωτίας και του Δήμου Μετσόβου, είναι ευπρόσδεκτη, αλλά ημιτελής και για το λόγο αυτό, όπως έχει ξεκαθαριστεί δημόσια και από τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνεχίσει το δικαστικό αγώνα για την ισότιμη μεταχείριση όλων των κατοίκων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία οδός. 

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο, σχετική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία επικαλείται η Περιφέρεια στην προσφυγή της ενώπιον του ΣτΕ, οι κάτοικοι των δήμων εντός των οποίων λειτουργούν σταθμοί διοδίων, απαλλάσσονται της καταβολής διοδίων μέσω εφοδιασμού Κάρτας Ελεύθερης Διάβασης.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, που παραμένει εν ισχύ, απαλλάσσονται από καταβολή διοδίων, εκτός των κατοίκων του Δήμου Μετσόβου και οι κάτοικοι των Δήμων Ιωαννιτών και Δωδώνης.

Ως προς την απαλλαγή των κατοίκων του Μετσόβου από τα διόδια Μαλακασίου, αυτή αποτελεί αποκατάσταση μιας πρόσθετης αδικίας, καθώς μέχρι σήμερα υποχρεώνονται σε καταβολή πλήρους τέλους διοδίων που δεν ανταποκρίνονται όμως στα διανυόμενα χιλιόμετρα, που ανέρχονται μόλις σε επτά (!) χιλιόμετρα.

Ωστόσο για την Περιφερειακή Αρχή το ζήτημα απαλλαγής από διόδια αφορά το σύνολο της Π.Ε. Ιωαννίνων (όπως έγινε και με την Π.Ε. Θεσπρωτίας), και φυσικά τον Δήμο Ζαγορίου με τον οποίο υποστηρίζεται από κοινού η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ως προς τα διόδια της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου, τα οποία επίσης περιλαμβάνονται στην πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφέρεια- όπως ήδη έχει δηλώσει ο Περιφερειάρχης- έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των περιφερειακών ενοτήτων της, την απαλλαγή των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι σημαντικός αριθμός τους, υποχρεώνεται να μεταβαίνει καθημερινά για επαγγελματικούς, κοινωνικούς, εμπορικούς κλπ. λόγους στην ευρύτερη περιοχή του Ακτίου.

Πρέπει να γίνει σαφές, ότι τα αιτήματα της Περιφέρειας διατυπώνονται για τα δύο έργα που κατασκευάστηκαν ως δημόσια και τα οποία δεν εξυπηρετούνται με παράλληλο δίκτυο συγκοινωνιών, κατηγορία στην οποία δεν υπάγεται η Ιόνια Οδός, για την οποία ισχύουν τα αιτήματα που υπέβαλλε το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, η οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των διοδίων θα γίνει με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών- αναλογικών διοδίων.

 epiruspost.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ