Ο ΙΣ Άρτας διοργανώνει την Κυριακή περπάτημα για τον Διαβήτη


14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Ο όρος «σακχαρώδης διαβήτης» αναφέρεται σε μια διαταραχή του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα και οφείλεται απόλυτη ή σχετική έλλειψη ινσουλίνης ή/και μειονεκτική δράση της.



Οι κυριότεροι τύποι σακχαρώδη διαβήτη είναι οι εξής δύο:

Σακχαρώδης διαβάτης τύπου 1: Παλαιότερα ονομαζόταν ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός. Οφείλεται σε πλήρη αδυναμία του παγκρέατος να παραγάγει ινσουλίνη εξαιτίας της καταστροφής των ειδικών κυττάρων που την παράγουν λόγω ανοσολογικού μηχανισμού. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται πριν την ηλικία των 30ετών, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Σε αυτήν την περίπτωση η έλλειψη ινσουλίνης είναι απόλυτη και ο ασθενής είναι απαραίτητο να κάνει ενέσεις ινσουλίνης για να επιβιώσει.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: Είναι πιο συχνός στους ενήλικες και για αυτό παλαιότερα ονομαζόταν «σακχαρώδης διαβήτης των ενηλίκων».

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και σε νεότερες ηλικίες ακόμα και σε παιδιά. Οφείλεται σε μειονεκτική δράση της ινσουλίνης και σε αδυναμία του παγκρέατος να παραγάγει την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης για να διατηρηθεί το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα. Σχετίζεται με κληρονομικότητα , την παχυσαρκία, τη διατροφή πλούσια σε λίπη και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Για την αντιμετώπιση του είναι απαραίτητη η διαρκής προσήλωση σε κανόνες και συνήθειες υγιεινής διατροφής και τακτικής σωματικής άσκησης. Αυτά τα δύο σε συνεργασία με τον κατάλληλο συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής (χάπια ή/και ινσουλίνη) , θα επιτύχουν την όσο το δυνατόν καλύτερη ρύθμιση.

Άλλοι τύποι διαβήτη είναι: Ο διαβήτης κύησης. Εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , κυρίως ως αποτέλεσμα των ορμονικών μεταβολών που συμβαίνουν κατά την περίοδο αυτή. Πρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η κληρονομικότητα, η προϋπάρχουσα παχυσαρκία και η μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη.

Ο διαβήτης ως συνέπεια άλλων παθήσεων , όπως παθήσεις του παγκρέατος και ορισμένες ενδοκρινοπάθειες (π.χ υπερθυρεοειδισμός) καθώς και μετά από λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ κορτιζόνη, διουρητικά) σε άτομα με προδιάθεση για διαβήτη.

 Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2 και ο προδιαβήτης εμφανίζονται σε ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια και μπορούμε πλέον να μιλάμε για πανδημία διαβήτη. Έτσι σήμερα υπολογίζεται ότι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 περίπου 366 εκατομμύρια ενήλικα άτομα ηλικίας 20 ετών ή μεγαλύτερα παγκοσμίως (8,3 % του πληθυσμού) και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει στα 552 εκατομμύρια το 2030 (9,9% του πληθυσμού).

Αντίστοιχα και ο αριθμός των ατόμων με προδιαβήτη προβλέπεται ότι θα ανέλθει από τα 280 εκατομμύρια σήμερα (6,4 % του παγκόσμιου πληθυσμού) στα 398 το 2030 (7,1 % του παγκόσμιου πληθυσμού).

Ειδική μνεία πρέπει να δοθεί στον προδιαβήτη μια κατάσταση που προηγείται της εμφάνισης του διαβήτη και μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια πριν την εμφάνιση του διαβήτη αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλες υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες.

• Οι επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη είναι τεράστιες τόσο στην υγεία των ασθενών όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
 • Στεφανιαία νόσο με πιθανή συνέπεια την εκδήλωση εμφράγματος του μυοκαρδίου.
• Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
• Αμφιβληστροειδοπάθεια με πιθανή συνέπεια την τύφλωση.
• Νεφροπάθεια που είναι δυνατό να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και ανάγκη για αιμοκάθαρση.
• Νευροπάθεια με πιθανή συνέπεια τη δημιουργία ελκών των κάτω άκρων και τον ακρωτηριασμό.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί πως πολλές από αυτές τις επιπλοκές δεν έχουν χαρακτηριστική συμπτωματολογία σε αρχικά στάδια και οι περισσότερες μπορούν να προληφθούν ή να μετριαστούν σε ένταση και σοβαρότητα με το συνδυασμό τακτικής ιατρικής παρακολούθησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

 Εν τέλει ο σακχαρώδης διαβήτης θα λέγαμε πως ζει ανάμεσά μας και μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Είναι μια πάθηση που όμως θέλει κατανόηση και σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση κατάλληλη για τον κάθε ασθενή. Το μέλλον θα γίνει καλύτερο για τις θεραπευτικές επιλογές ας το κάνουμε και εμείς καλύτερο με την πρόληψή του.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σακχαρώδη Διαβήτη, ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΑΣ υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας – Περιφέρεια Ηπείρου και του Δήμου Αρταίων και με τη Συμμετοχή της Ιατρικής Εταιρείας Άρτας, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Άρτας, του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας και του Συλλόγου Δρομέων Άρτας, διοργανώνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 στις 12:00 π.μ Περπάτημα για τον Διαβήτη – Αλλάζουμε την πορεία του Διαβήτη, με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία του Αγίου Δημητρίου. 

Προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας να έρθουν την Κυριακή και να περπατήσουν μαζί μας. Θα γίνουν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου.

Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΠΑΠΑΚΙΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης