414 εκατομμύρια ρέουν στην Ήπειρο...


- Αρχαία θέατρα, θωράκιση της παραλιακής ζώνης και του Αμβρακικού καθώς και βιολογικοί, οι μεγάλες παρεμβάσεις!

414 εκατομμύρια ρέουν στην Ήπειρο, μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων, κυρίως του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για την σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης έργων και δράσεων που θα υλοποιηθούν μέχρι το 2023.



Τα στοιχεία των προγραμμάτων παρουσιάστηκαν κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Ηπείρου όπου έγινε σαφές ότι οι στόχοι του προγράμματος έχουν υπερκαλυφθεί. 

Συγκεκριμένα οι εντάξεις στο ΕΣΠΑ φτάνουν το 57% και οι νομικές δεσμεύσεις στο 22%, με αποτέλεσμα να έχει καλυφθεί το ν+3 που αποτελεί προϋπόθεση από την Κοινότητα.

espa eppa1

Μέσω του ΕΣΠΑ, χρηματοδοτούνται τα μεγαλύτερα έργα που γίνονται σήμερα στην Ήπειρο. Τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι Πολιτιστικές Διαδρομές που δικτυώνουν πέντε αρχαιολογικούς χώρους, δημιουργώντας συνάμα προϋποθέσεις για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και την δρομολόγηση έργων υποδομής.

Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση είναι η θωράκιση της παραλιακής ζώνης και του Αμβρακικού με αποχετευτικά δίκτυα και βιολογικούς καθαρισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης συνολικά διατίθενται 150 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη αναγκών στον συγκεκριμένο τομέα.

Η τρίτη μεγάλη παρέμβαση αφορά στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών το οποίο διαθέτει πόρους 30 εκατομμυρίων για έργα που θα καλύψουν ανάγκες που ο ίδιος ο δήμος έχει ιεραρχήσει.

Ως αντιστάθμισμα προς τις άλλες τρεις πρωτεύουσες των Νομών, που έχουν θέσει αίτημα για την χρηματοδότηση παρόμοιων σχεδίων, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ένα μικρό ταμείο αποκλειστικά για αστικές αναπλάσεις στην Άρτα, την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα.

Οι κοινοτικοί πόροι που έρχονται στην Ήπειρο μέχρι το 2023 ανέρχονται στα 414 εκατομμύρια. Τα 337 προέρχονται από το ΕΣΠΑ, τα 32 από το Ταμείο Συνοχής και τα 43 από το Αγροτικό Πρόγραμμα, το οποίο εμφανίζει μικρές καθυστερήσεις στις διακηρύξεις.

 epiruspost.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης