Άρχισαν οι εργασίες στη Γέφυρα Πλάκας


-Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια και δωρεές 
-Αισιόδοξος δηλώνει ο Αλ. Καχριμάνης 

Ξεκίνησαν και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στήριξης των εναπομεινάντων τμημάτων του Ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου και δωρεές. 



Πρόκειται για την πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει τη στήριξη των βάθρων του Γεφυριού ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες που αφορούν στο κυρίως σώμα της Γέφυρας με προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών ύψους 5,6 εκατ. ευρώ.

 Οι εργασίες που πραγματοποιούνται στο χώρο αυτή τη στιγμή αφορούν στο Δυτικό βάθρο για το οποίο γίνεται περίδεση του άνω τμήματος ώστε να ακολουθήσει χωρίς κινδύνους η παρέμβαση στα θεμέλια.

Η αντίστοιχη στο ανατολικό βάθρο έχει ολοκληρωθεί και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, όπου βάση της προγραμματικής σύμβασης χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, εκτιμώντας ότι ίσως να γίνει μέσα σε 20 ημέρες.

Ακόμη χαρακτήρισε σημαντικές τις εργασίες της πρώτης φάσης του έργου, διότι όπως επισήμανε αφορούν όχι μόνο στα… πόδια που θα στηριχτεί το γεφύρι αλλά ακόμη πιο κάτω από αυτά, κάτω κι από τα… παπούτσια του. Κι αυτό δεν αποτελεί μόνο σχήμα λόγου, εφόσον όπως διαπιστώνεται από ειδικούς απαιτείται παρέμβαση χαμηλά στα θεμέλια ειδικά του δυτικού βάθρου.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά: «Ξεκινήσαμε, λοιπόν, αφού τελικά και το Υπουργείο συμφώνησε με τις προτάσεις μας τις οποίες είχαμε θέσει εξαρχής, και προχωρήσαμε ήδη εμείς στην πρώτη φάση του έργου. Πρόκειται για την στήριξη των βάθρων που με πολύ κόπο εδώ και 15 ημέρες υλοποιούμε, με ειδικό εργοτάξιο που φτιάξαμε μέσα στο ποτάμι.

Βρίσκονται εκεί τώρα εναερίτες, οι οποίοι κάνουν μια δύσκολη δουλειά και αφορά στο δυτικό πλέον βάθρο, στηρίζοντας τα ψηλά σημεία ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για όσους στη συνέχεια θα δουλέψουν από κάτω, στα θεμέλια.

Εμείς αφού πήραμε και τη σχετική μελέτη από το Υπουργείο Πολιτισμού πριν λίγο διάστημα, προχωρήσαμε στην εφαρμογή και με ειδικά γεωτρύπανα που απαιτούνται και ήδη μεταφέρονται στο χώρο αυτό θα συνεχίσουμε εντατικά τις εργασίες, οι οποίες, όπως καταλαβαίνετε, είναι εξειδικευμένες για να στερεωθούν τα βάθρα.

Εκτιμούμε ότι σε περίπου 20 ημέρες θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε το κομμάτι αυτό των εργασιών που μας αφορά, ως Περιφέρεια για να μπορέσει μετά το Υπουργείο να προχωρήσει όπως έχει συμφωνηθεί στην ανωδομή.

Εκεί τελειώνει η εμπλοκή της Περιφέρειας, του ΤΕΕ Ηπείρου, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και όλων των φορέων που συμμετείχαμε σε αυτή την προσπάθεια, η οποία οφείλουμε να πούμε ότι υποστηρίζεται και από δωρητές».

Ο κ. Καχριμάνης επιφυλάχθηκε ως προς την ανακοίνωση των δωρεών με την ολοκλήρωση της παρέμβασης τονίζοντας: «Προς το παρόν παρακολουθούμε την εξέλιξη των εργασιών αυτών που δεν είναι απλές, διότι μιλάμε για τα… πόδια του γεφυριού, και ουσιαστικά κάτω κι από αυτά. Από τα… παπούτσια του».

-Στο μεταξύ η όλη παρέμβαση υλοποιείται υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού μετά τη σχετική προγραμματική σύμβαση που έγινε με τα συναρμόδια υπουργεία καθώς και την αντίστοιχη μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ΤΕΕ Ηπείρου και άλλων φορέων, οπότε πληροφορίες θέλουν ως πιθανή την επίσκεψη της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Γέφυρα Πλάκας ακόμη και μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες - όταν δηλαδή οι εργασίες θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.

 ixotisartas.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ