Στα Τζουμέρκα το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτουρισμού


Με στόχο να τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού τόσο στη χώρα, όσο και στην Ήπειρο, ο Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος διοργανώνει στα Τζουμέρκα το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τουρισμού Υπαίθρου-Αροτουρισμού,...



...σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμους Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων και την Ένωση Αγροτουρισμού Ηπείρου.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκινούν τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στο Βουργαρέλι, με την Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδα, και θα συνεχιστούν την Τρίτη στο Βουλγαρέλι και την Τετάρτη στα Πράμαντα, με εισηγήσεις ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος, επιχειρηματίας του κλάδου και μη. Θα ακολουθήσει μια ακόμη Γενική Συνέλευση, το απόγευμα στους Καλαρρύτες, με την οποία και θα κλείσουν οι εργασίες. 

Η διεξαγωγή του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου στην περιοχή των Τζουμέρκων αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για όσους δραστηριοποιούνται στο τομέα του τουρισμού να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον κλάδο ενόψει του νέου θεσμικού πλαισίου αλλά και για τις δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης από την σύνδεση του
τουριστικού προϊόντος με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση.

Η κατεύθυνση αυτή αποτελεί προτεραιότητα και για την Περιφέρεια Ηπείρου, που στηρίζει την διοργάνωση με σκοπό την ανάδειξη του φυσικού πλούτου, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των τοπικών προϊόντων, αλλά και την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών, όπως ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, σε συνέντευξη τύπου, ενόψει του Συνεδρίου, με τους Δημάρχους Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνο Γαρνέλη και Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ και τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτουρισμού Ηπείρου Ναπολέοντα Ζάγκλη.

«Ευελπιστούμε το Συνέδριο θα γίνει σημείο αναφοράς και θα τεθούν οι βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Θα είμαστε πάντοτε δίπλα σε κάθε δράση που αφορά την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου», σημείωσε η κ. Μητροκώστα.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων σημείωσε πως το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτουρισμού αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να διαπιστωθούν τα προβλήματα, οι δυσκολίες, αλλά και οι προοπτικές για τον αγροτουρισμό στην χώρα, ειδικά στην Ήπειρο και ειδικότερα στα Τζουμέρκα, μια περιοχή που κατ’ εξοχήν προσφέρεται για αγροτουρισμό.

«Ήδη εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τη λειτουργία μιας επιχείρησης αγροτουριστικής, υπάρχουν στα Τζουμέρκα και πολύ καλά ανεπτυγμένα. Μιλάω για όλες τις δράσεις εναλλακτικού τουρισμού που αναπτύσσονται συνεχώς, στον ορεινό όγκο και τα ποτάμια, για τον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες που έχει την ευκαιρία να απολαύσει ο επισκέπτης. Όμως, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και προς την κατεύθυνση αυτή θέλουμε το Συνέδριο να βάλει το δικό του λιθαράκι», σημείωσε.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου αποτελεί ένα σπουδαίο γεγονός, που προστίθεται στην προσπάθεια των δύο δήμων των Τζουμέρκων, να βελτιώσουν τις υποδομές, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, σημειώνοντας πως στην περιοχή των Τζουμέρκων αρχίζει πλέον να αναπτύσσεται «τουριστική συνείδηση», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέες επιχειρήσεις, που παρέχουν πολύ καλές υπηρεσίες και πλέον, να προσελκύει ξένους επισκέπτες.

«Ο τουρισμός είναι το μεγαλύτερο, θα έλεγα, εθνικό κεφάλαιο, αν και ευπαθές, γιατί χρειάζεται ηρεμία. Το Συνέδριο θα έχει σίγουρα επιτυχία και καλώ όσους ενδιαφέρονται, σαν επαγγελματίες και μη, να έρθουν να το παρακολουθήσουν», σημείωσε ο κ. Γαρνέλης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Ηπείρου Ναπολέων Ζάγκλης ξεκίνησε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας τόσο τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, όσο και τους δύο Δημάρχου για την άμεση αποδοχή της πρότασης συνδιοργάνωσης και αναφέρθηκε στο κατεξοχήν πρόβλημα του αγροτουρισμού, που είναι η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου. 

Όπως ανέφερε, αναμένεται η ΚΥΑ για την ενεργοποίηση του νέου νόμου που αφορά στον αγροτουρισμό και συντάχθηκε από ειδική επιτροπή που αποτελούσαν εκπρόσωποι των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού καθώς και από τον Σύνδεσμο Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι ένας τόπος που δεν προσφέρεται για μαζικό τουρισμό. Ειδικά η Ήπειρος προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό, μια μορφή του οποίου ο αγροτουρισμός. Αυτόν θέλουμε να προωθήσουμε, ώστε σε συνδυασμό με τα τοπικά αγροτικά ή κτηνοτροφικά προϊόντα να μπορέσει να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Ηπείρου και ειδικότερα των περιοχών αυτών που τελευταία έχουν αρχίσει να υποφέρουν οικονομικά αλλά και να έχουν μεγάλα προβλήματα», σημείωσε.
 epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ