Άρτα: Ξεκίνησε η συλλογή του ακτινιδίου...


Πρεμιέρα με την ποικιλία soreli κάνουν αυτές τις ημέρες τα ακτινίδια στην εγχώρια αγορά, από τη στιγμή που άναψε πράσινο φως για την συλλογή του πιο πρώιμου από τις ποικιλίες που καλλιεργείται και στην Άρτα σε μικρές όμως ποσότητες. 




Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Πύρρος», Ευάγγελος Χρηστάκης, επισήμανε ότι πράγματι αυτή η ποικιλία μπορεί να διακινηθεί διότι πιάνει τα σάκχαρα των 6,2 βαθμών που απαιτούνται από τη νομοθεσία όμως πρόκειται για το κιτρινόσαρκο ακτινίδιο που επιπλέον ζητούμενο αποτελεί να έχει και το απαραίτητο χρώμα.

«Μετά από έλεγχο για το αν έχει αποκτήσει και το κίτρινο χρώμα που το διακρίνει μπορούν να συλλέγουν και καθώς βγαίνουν πρώτα στην αγορά έχουν και ικανοποιητική τιμή», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας:

«Ως Συνεταιρισμός έχουμε κλείσει ήδη λίγες ποσότητες της ποικιλίας Soreli που είχαν από τα παρελθόν μέλη μας με 1,20 ευρώ και θα τις παραδώσουμε στον τοπικό έμπορο κ. Κολιό, επιλέγοντας να ενισχύσουμε και τοπικούς εμπόρους - εξαγωγείς».

Ανάμεσα στις καλλιέργειες της Άρτας η εν λόγω ποικιλία σύμφωνα με τον ίδιο δεν ξεπερνά τους 300 τόνους, και είναι αυτή που ωριμάζει πρώτη, οπότε πιάνει καλή τιμή στην αγορά.

Ακολουθεί η «Τσεχελίδης» που ωριμάζει λίγο αργότερα και τέλος η ποικιλία Hayward, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη αντοχή σε συντήρηση, και που αποτελεί σε εύρος την κυρίαρχη καλλιέργεια στην Άρτα.

 ixotisartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης