Ετοιμάζεται φάκελος ΠΓΕ για το «Ελληνικό Γιαούρτι»


Στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για το σχεδιασμό και την προετοιμασία φακέλου υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» στο ενωσιακό Μητρώο Προστατευόµενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) – Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.



Τη σχετική απόφαση υπέγραψε την Τρίτη 1η Αυγούστου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος εκτιμά ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την διεθνή κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού. 

Έργο της Ομάδας - που θα έχει διετή θητεία - είναι ο συντονισμός και η ενημέρωση των συλλογικών φορέων της παραγωγής του ελληνικού γιαουρτιού, καθώς και των παραγωγών της πρώτης ύλης, προκειμένου να συναποφασίσουν και να προετοιμαστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός φακέλου υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ, ως Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, στην Ομάδα Εργασίας μπορούν  να συμμετέχουν, μετά από πρόσκληση της προέδρου, ως εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι άλλων υπηρεσιών και φορέων, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Να σημειωθεί ότι η θητεία της προέδρου και των μελών της Ομάδας Εργασίας ορίζεται διετής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή τη συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας, δήλωσε τα εξής: «Προχωράμε σε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση του παραδοσιακού εθνικού μας προϊόντος, του ελληνικού γιαουρτιού που χαρακτηρίζεται για τα ιδιαίτερα και μοναδικά ποιοτικά του χαρακτηριστικά, στις ευρωπαϊκές  και διεθνείς αγορές. 

Παράλληλα με την ανάδειξη του ελληνικού γιαουρτιού, προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας και η διασφάλιση  του εισοδήματος των κτηνοτρόφων που παράγουν την πρώτη ύλη, καθώς  και  των παραγωγών του προϊόντος».

 Σκοπελίτου Μαρίνα
 agronews.gr


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης