Πότε τηλεφωνεί η εφορία σε οφειλέτες


Φωτιά» έχει πάρει το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο υπενθύμισης των φορολογικών υποχρεώσεων στους πολίτες. 



Η συγκεκριμένη υπηρεσία στήθηκε από το 2012, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια με την ολοκλήρωση της οργάνωσής της αλλά και την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των φορολογούμενων που αδυνατούν να εκπληρώσουν έγκαιρα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις έχει εξελιχθεί σε μια από τις νευραλγικές της υπηρεσίες.

«Η εμπειρία από την έως τώρα λειτουργία των τηλεφωνικών ειδοποιήσεων έχει αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό καθώς αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες ανταπόκρισης και συμμόρφωσης του φορολογούμενου», λέει στο Capital.gr έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Τους τελευταίους μήνες το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο που δημιουργήθηκε κατόπιν των συστάσεων της τεχνικής βοήθειας των δανειστών έχει επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην «τηλεφωνική ενημέρωση» των φορολογούμενων οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι του ποσού των 500 ευρώ.

Στις περιπτώσεις αυτές δεν προβλέπεται η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης στα χέρια του οφειλέτη και έτσι η «τηλεφωνική ενημέρωση» του οφειλέτη για την υποχρέωσή του είναι το κυριότερο μέτρο συμμόρφωσης που εφαρμόζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Για μεγαλύτερα ποσά ουσιαστικά ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις μισθών, ενοικίων και τραπεζικών υπολοίπων.

Το τηλεφωνικό κέντρο της ΑΑΔΕ, εκτός από την υπενθύμιση οφειλών και την παροχή πληροφοριών προς τους οφειλέτες για τις δυνατότητες που έχουν όσον αφορά στην τμηματική εξόφληση, υπενθυμίζει στους φορολογούμενους την υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων κάθε είδους τις οποίες παραμέλησαν οι φορολογούμενοι, όπως για παράδειγμα τη μη υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και τη δήλωση απόδοσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Από την ΑΑΔΕ σημειώνουν ότι η ενημέρωση των φορολογούμενων γίνεται αποκλειστικά από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, με συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς και μέσα σε πλαίσιο ευγένειας. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περισσότερες από 80.000 κλήσεις.

capital.gr
 madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ