Δίστρατο: Αποτελεί πλέον θεσμό η "Γιορτή της Κουλούρας"


Διοργανώθηκε για 13η χρονιά, από τον Σύλλογο των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας με την παρουσία πάνω από 1000 ατόμων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος στις 17 Αυγούστου στο Δίστρατο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων η γιορτή της κουλούρας , του ψωμιού που μεγάλωσαν πολλές γενιές στα Τζουμέρκα . (Φώτο)



Η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη και η κεντρική πλατεία του χωριού γέμισε από νωρίς και δυστυχώς μερικοί δεν κατόρθωσαν να βρουν χώρο για να καθίσουν . Η γιορτή της κουλούρας συγκέντρωσε από τον πρώτο χρόνο διοργάνωσης το ενδιαφέρον του κόσμου και αποτελεί πλέον θεσμό .


Περισσότερα από 1000 άτομα παρακολούθησαν από κοντά την παρασκευή της κουλούρας με τον παραδοσιακό τρόπο, από καλαμποκίσιο αλεύρι , ψημένες σε γάστρες πάνω σε κουτσομπόφυλλα.

Οι γυναίκες του χωριού που ξέρουν από κουλούρα παλιάς εποχής επιστρατεύονται πάντα αυτή την ημέρα . Ζυμώνουν σε ξύλινη σκάφη τη ζύμη που αποτελείται από: Αλεύρι από άσπρο καλαμπόκι αλεσμένο στο νερόμυλο και νερό ζεσταμένο σε κατσαρόλα που βρίσκεται σε πυροστιά πάνω σε ξυλοφωτιά .


Το ζυμάρι στρώνεται πάνω σε κουτσουμπόφυλλα που έχουν τοποθετηθεί στο πλαστήρι και στη συνέχεια τοποθετείται στις γωνιές . Οι γάστρες που έχουν θερμανθεί ( καεί ) με καυσόξυλα σκεπάζουν τη ζύμη και σε μία ώρα περίπου είναι έτοιμες οι κουλούρες !!

Η κουλούρα προσφέρθηκε δωρεάν σε όλους τους παρευρισκόμενους συνοδευόμενη και με τη τοπική πρέντζα (γαλακτοκομικό προϊόν που βγαίνει από το ξυνόγαλο και μοιάζει με τη νωπή μυζήθρα) που όλα τα είναι προσφορά της βιομηχανίας γάλατος "ΚΑΡΑΛΗΣ Α.Ε."

Η γιορτή ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του προέδρου του Συλλόγου κ. Αντώνη Κοντού που μεταξύ των άλλων είπε:

« Η σημερινή εκδήλωση είναι ύμνος στο ψωμί που μεγάλωσε πολλές γενιές στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων τις περασμένες δεκαετίες !!

Ευλογημένος καρπός το καλαμπόκι που ήταν τροφή για τα ζώα αλλά και τους ανθρώπους που το έκαναν ψωμί. Το ψωμί από σιτάρι, το καθάριο που λέγαμε, ήταν για μας μια λιχουδιά και το δοκιμάζαμε σπάνια ».



Στην εκδήλωση εφέτος τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο δημοτικό τραγούδι ο κ. Πέτρος Μπαρτζώκας και ο Βασίλης Τσιβόλας.

" Ο μπάρμπα Πέτρος με τα τραγούδια του με έμαθε να αγαπάω την παραδοσιακή μουσική και να χορεύω τους πανέμορφους ηπειρώτικους χορούς", είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντώνης Κοντός προσφέροντας στον κ. Πέτρο Μπαρτζώκα την τιμητική πλακέτα ! Στη συνέχεια ο Δήμαρχος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Μαρίνος Γαρνέλης έδωσε την πλακέτα του κ. Βασίλη Τσιβόλα .


Ο χορός ξεκίνησε με το παραδοσιακό καγκελάρι. H "ζυγιά" του Βασίλη Γεραγόρη , με τα παραδοσιακά της τραγούδια, έδωσε πολύ μεγάλο κέφι και το γλέντι συνεχίστηκε ασταμάτητα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ