Κατασχέθηκαν 80 τόνοι ακτινίδια


Μετά από ελέγχους κλιμακίων του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με την ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων) και την Ελληνική Αστυνομία, για κρούσματα παράνομης κοπής και διακίνησης ακτινιδίων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας,... 



...ήδη έχει διαπιστωθεί η παράνομη συγκομιδή και διακίνηση ποσότητας πάνω από 80 τόνους ακτινιδίων, τα οποία και έχουν δεσμευτεί και θα καταστραφούν.

Η έρευνα είναι εξονυχιστική και διερευνάται η ύπαρξη παράνομου κυκλώματος τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, δηλαδή στις χώρες προορισμού.

Οι έκτακτοι έλεγχοι παράνομης κοπής (χωρίς άδεια ή με πλαστά στοιχεία) και διακίνησης ακτινιδίων θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα, με τον κατάλληλο συντονισμό των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών (μικτά κλιμάκια) και την χρήση νέων τεχνολογιών.

Ως γνωστόν, η νόμιμη συγκομιδή ακτινιδίων γίνεται μόνον μετά από άδεια των αρμόδιων αρχών και εφόσον η παραγωγή έχει φτάσει τα κατάλληλα επίπεδα σακχάρων ώστε να διασφαλίζονται τα standards ποιότητας.

Η πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων, εκτός του ότι δίνει ένα προϊόν εξαιρετικά υποβαθμισμένο ποιοτικά, ρίχνει και το γενικό επίπεδο των τιμών των παραγωγών. Έτσι οι παραγωγοί ακτινιδίου θεωρητικά μόνον κερδίζουν (παίρνοντας με διαδικασίες ελεγχόμενης νομιμότητας χρήματα στο χέρι), αφού τελικά:

α) ό,τι κερδίζουν σε τιμή το χάνουν σε κιλά
β) η υποβαθμισμένη ποιότητα του προϊόντος τους, δυσφημεί το ελληνικό ακτινίδιο και υποσκάπτει το μέλλον της καλλιέργειας ακτινιδίου στην Ελλάδα.

Η καλλιέργεια του ακτινίδιου συμβάλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία της χώρας μας και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις νέες φυτεύσεις, στην παραγωγή και στις εξαγωγές.

Τα τελευταία 10 χρόνια η παραγωγή έχει τριπλασιαστεί και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 210.000 τόνους. Πάνω από το 65% της παραγωγής ακτινιδίου εξάγεται.

Έτσι η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στις εξαγωγές και στην παραγωγή ακτινιδίου παγκοσμίως.
Για να συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία του ελληνικού ακτινιδίου, είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν κυρίως η ποιότητα του προϊόντος και ο υγιής ανταγωνισμός.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και γενικότερα η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των παραγώγων ακτινιδίου. Επομένως δεν θα επιτρέψει καμία πρακτική που υποβαθμίζει και δυσφημίζει το ελληνικό ακτινίδιο στις διεθνείς αγορές.

Για το λόγο αυτό η συγκομιδή νωρίτερα από τον κατάλληλο χρόνο και χωρίς άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή και ήδη το ΥΠΑΑΤ έχει προχωρήσει σε συνεργασία και με άλλες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές στους απαραίτητους έκτακτους ελέγχους σε όλη τη χώρα και σε όλα τα σημεία εξόδου της χώρας.

Το ΥΠΑΑΤ καλεί όσους παραγωγούς υποκύπτουν στις σειρήνες των επιτήδειων κερδοσκόπων, να μην συνεχίσουν να διευκολύνουν την υπονόμευση της καλλιέργειας του ακτινιδίου στη χώρα μας.

Στην ουσία καταστρέφουν εκτός από το δικό τους μέλλον και το μέλλον της πλειοψηφίας των παραγωγών ακτινιδίου που με σκληρούς αγώνες, πολύ επιμέλεια και φροντίδα, χρόνια τώρα, έφτασαν το ελληνικό ακτινίδιο στις κορυφαίες θέσεις των διεθνών αγορών.

aftodioikisi.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ