Μέχρι τον Οκτώβριο η περιοδική έκθεση «Νεώτερη Κεραμεική από την Άρτα 16ος-20ος αι.»


Την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της πολυαναμενόμενης περιοδικής έκθεσης «Νεώτερη Κεραμεική από την Άρτα 16ος-20ος αι.», που διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα Οικ. Γ. Ψαρόπουλου και τον Δήμο Αρταίων. (Φώτο - βίντεο)




Το θέμα της έκθεσης, η κεραμική παραγωγή της Άρτας κατά τους νεώτερους χρόνους και τα σύγχρονα με αυτήν εισηγμένα αγγεία από περιοχές της Δύσης, που βρέθηκαν στην πόλη, αποτελούν πεδίο ανεξερεύνητο έως σήμερα για το ευρύ κοινό.

Μαρτυρούν ωστόσο τις καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής και τις συνήθειες μιας ακμάζουσας τοπικής κοινωνίας που χαρακτηριζόταν από ιδιαίτερη αισθητική.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών αλλά και πλήθος κόσμου, που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την κεραμική παράδοση της περιόδου αυτής από την κ. Β.Ν. Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, και να ξεναγηθούν στους χώρους της έκθεσης από τον κ. Ν. Λιάρο, επιμελητή του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα Οικ. Γ. Ψαρόπουλου.

Με μεγάλο ενθουσιασμό το κοινό υποδέχτηκε τον κ. Μανούση, τελευταίο αγγειοπλάστη της πόλης, ο οποίος τιμήθηκε για την πολύχρονη προσφορά του.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Ο τελευταίος αγγειοπλάστης της Άρτας», παραγωγή του Δικτύου Νεότερης Κεραμικής και ακολούθησε μουσική εκδήλωση, όπου ο αρχαιολόγος και πιανίστας κ. Νεκτάριος Γιούτσος ερμήνευσε δικά του έργα για πιάνο.

Τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο εποπτικό υλικό για την ενημέρωση του επισκέπτη.

Η περιοδική έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο 2017 και είναι επισκέψιμη σε ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, θα διανθιστεί με πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, παράλληλες εκθέσεις και ξεναγήσεις.

Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου
Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ