ESM: Εγκρίθηκε το συμπληρωματικό μνημόνιο


- Την Παρασκευή η απόφαση για την δόση

Ο ESM ενέκρινε το Συμπληρωματικό Μνημόνιο με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ωστόσο πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κλείσει τα ανοικτά θέματα που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΛΣΤΑΤ και τα prior actions του ΔΝΤ έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δόση. Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη για την Παρασκευή.



Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, το εκτελεστικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε σήμερα το Συμπληρωματικό Μνημόνιο  (Supplemental Memorandum of Understanding – MoU) με την Ελλάδα σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό ακολουθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει, το συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας είναι ένα έγγραφο που επικαιροποιεί τις δεσμεύσεις μεταρρύθμισης που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό μνημόνιο που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015.

Οι διοικητές του ESM συζήτησαν επίσης ορισμένα ανοιχτά ζητήματα σχετικά με τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που αφορούν τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ και τους αξιωματούχους της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και την πρόοδο των προαπαιτούμενων του ΔΝΤ.

Ο ESM ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ESM στην Ελλάδα ύψους € 8,5 δισ. από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ.

Εν τω μεταξύ, η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του ESM (δηλαδή των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης) θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή, 7 Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής, ο ESM και ο EFSF έχουν εκταμιεύσει συνολικά 173,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, καθιστώντας τους, τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.

capital
 madata.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ