Κιτσαντά: Οι Δήμοι δεν είναι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί


Αμετανόητος ο κ.Δήμαρχος και η παρούσα Δημοτική Αρχή επιμένει στις 722 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών των συμπολιτών μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι για ποσά της τάξης των 1000 ευρώ περίπου. 




Οι συμπολίτες μας αυτοί, φτωχοί και απλοί άνθρωποι, εργαζόμενοι, μικροεπαγγελματίες, συνταξιούχοι και άνεργοι (δυστυχώς ακόμα και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ή στα όρια της επιβίωσης), θα δουν εντός των επόμενων ημερών τα χρήματά τους «να κάνουν φτερά» από τους λογαριασμούς τους, μιας και ο Δήμος Αρταίων επέλεξε να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, χωρίς καν να τους δώσει τη δυνατότητα να αμυνθούν ή να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου που πρόκειται να ψηφιστεί εντός των επόμενων ημερών και θα προβλέπει ρυθμίσεις μέχρι και σε 100 δόσεις, διαγραφή προσαυξήσεων κλπ.

Καμία πειστική απάντηση δεν πήραμε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, γιατί επέδειξε τέτοια βιασύνη και δεν περίμενε τουλάχιστον την ψήφιση του νόμου αυτού;

Γιατί επέλεξε αυτήν ειδικά τη χρονική περίοδο, όπου χιλιάδες συμπολίτες μας, καλούνται να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος και πλείστες άλλες υποχρεώσεις τους, με τις πετσοκομμένες συντάξεις και μισθούς τους ή με τα πενιχρά τους εισοδήματα, ως απόρροια των επί 7 ετών σκληρών πολιτικών λιτότητας και των μνημονίων.

Γιατί αγνόησε την απελπισία τόσων ανθρώπων, επιδεικνύοντας τόση αναλγησία; Μήπως επειδή έχει άδεια τα ταμεία του Δήμου και χρειάζεται άμεσα χρήματα ή μήπως γιατί επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να καλλιεργήσει το προφίλ μιας «άτεγκτης» δημοτικής αρχής, πιστής στο δόγμα «νόμος και τάξις», τιμωρώντας τους δημότες για τις όποιες παραβάσεις τους ή μήπως και τα δύο;

Και μάλιστα για να το πετύχει αυτό, καταφεύγει στην επικοινωνιακή τακτική του «κοινωνικού αυτοματισμού», διχάζοντας την τοπική κοινωνία και καλλιεργώντας αντιπαλότητα και εμπάθεια μεταξύ των πολιτών, πράγμα ανεπίτρεπτο και για μια Δημοτική Αρχή, που πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό όλων ανεξαιρέτως των δημοτών.

Διότι σε συνθήκες τόσο δύσκολες οικονομικά, με ύφεση επταετίας, με το 1/3 του πληθυσμού στο περιθώριο και με 4,5 εκατομμύρια έλληνες να χρωστάνε στο Δημόσιο, στις τράπεζες και στα ταμεία, είναι πραγματικά προκλητικό να μιλάει κανείς για «κακοπληρωτές» ή για πολίτες 2 ταχυτήτων.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων. Υπάρχουν οι φτωχοί και οι πλούσιοι, αυτοί που μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους κι αυτοί που δεν μπορούν. Αυτοί που ζουν με την σύνταξη ή τον μισθό των 480 ευρώ και αυτοί που πλουτίζουν κερδοσκοπώντας από την δημοτική ή δημόσια περιουσία, χωρίς να τους ακουμπά κανείς.

Καμία σαφή απάντηση δεν πήραμε επίσης για το πόσοι συμπολίτες μας οφείλουν στο Δήμο ποσά κάτω των 1000 ευρώ και τι θα γίνει στη συνέχεια με αυτούς. Όπως επίσης τι θα γίνει αν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χρημάτων από λογαριασμούς δεν αποδώσουν. Θα εφαρμόσουν πιστά το νόμο και θα προβούν σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων; Θα έρθει ο Δήμος, επικαλούμενος το νόμο, να μας πάρει και τα σπίτια;

Ο Κώδικας Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων το προβλέπει και αυτό κι αφού ο Δήμαρχος θέλει να είναι απολύτως νομοταγής, ας μας απαντήσει: θα το πράξει και αυτό; Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης όμως δεν είναι να λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι του Κράτους ή των πιστωτών του. Οι Δήμοι οφείλουν να στηρίζουν τους πολίτες σε δύσκολες συνθήκες και να μεριμνούν για την ποιότητα ζωής τους.

Οι Δήμοι δεν είναι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, ούτε υπάλληλοι του κράτους ή της «τρόϊκας» για να επιτυγχάνουν οικονομικούς στόχους. Γι΄αυτό και χρειάζονται δημάρχους που να βρίσκονται κοντά στον λαό, να επιδεικνύουν γενναιότητα και να αφουγκράζονται τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών , ειδικά στις πιο φτωχιές περιοχές.

Να δείχνουν κατανόηση και να συμμερίζονται την απόγνωση και την οργή που δημιουργούν οι κυβερνητικές πολιτικές, ειδικά στο οικονομικό πεδίο. Ο δήμαρχος Αρταίων οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και όχι να λειτουργεί σαν σκληρός διοικητικός υπάλληλος, εισπράκτορας ή εισαγγελέας.

Χθες, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είχε μία ύστατη ευκαιρία. Είχε τη δυνατότητα να επανορθώσει ή έστω να δώσει μία προσωρινή λύση, τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή του επικείμενου ευεργετικού νομοθετήματος. Δεν το έπραξε. Θα κριθεί γι΄αυτό από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα σύντομα.-

Άρτα, 11-7-2017 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης