Ένα παγωτό με γάλα γαϊδούρας


- Ένας 30αρης τεχνολόγος τροφίμων έφτιαξε μια φάρμα στον Αυλώνα με γαϊδουράκια από το γάλα των οποίων φτιάχνεται ακόμη και παγωτό 

 Στον Αυλώνα –το Κακοσάλεσι όπως έλεγαν οι παλαιότεροι την μεσόγεια κωμόπολη της Βορείου Αττικής, 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας- εδώ και λίγα χρόνια βρήκε έδαφος και εξελίσσεται μια σπουδαία για τα ελληνικά μέτρα ιδέα καινοτομίας. 



Μια ιδέα που ξεκίνησε από την εκτροφή των ταπεινών και υπομονετικών τετράποδων φίλων μας – τα αγαπημένα γαϊδουράκια- για να φτάσει σε έξυπνα προϊόντα στο ράφι. Ένα από αυτά – τα πιο φρέσκα της σειράς- είναι και το παγωτό.

Για την ακρίβεια, το πρώτο παγωτό στην ελληνική αγορά, από γάλα γαϊδούρας, πρόβειο γάλα, στέβια, σε 2 γεύσεις : Το ένα, με "Κακάο" και το άλλο, "Bio Μαύρη Σταφίδα- Βανίλια" (και τα δύο σε συσκευασία 500ml).  Εγώ για να είμαι ειλικρινής δοκίμασα το ένα από τα δύο, εκείνο με την βανίλια και την μαύρη σταφίδα.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Πίσω από την ιδέα αλλά και την εφαρμογή της βρίσκεται ο 33χρονος Γιάννης Στρατής που έστησε εκ του μηδενός μια φάρμα – σε έκταση 6 στρεμμάτων- στη θέση Κοτρώνι στον Αυλώνα εκτροφής γαϊδουριών.

Ο πληθυσμός τους κάπου στα 30 γαϊδούρια όλα και όλα. Ο ιδρυτής της φάρμας δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα παιδί της πόλης. Τέλειωσε το Λύκειο στην Ηλιούπολη και μετά πέρασε στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με έδρα το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.

Ο Γιάννης Στρατής έδωσε και δίνει την μάχη του. Δεν έμεινε μόνο στην εκτροφή, ούτε καν στην παραγωγή του γάλακτος γαϊδούρας. Άρχισε να δημιουργεί προϊόντα για το ράφι, για τον τελικό καταναλωτή. Και όχι μόνο για το ράφι αλλά και για το bar καθώς με το δικό του γάλα γαϊδούρας φτιάχνεται και κοκτέιλ.



Όπως γράφεται στο site της Φάρμας (www.galaonou.gr) «Η σταθερή ποιότητα των προϊόντων μας και η υγεία του καταναλωτή είναι ένα καθημερινό στοίχημα για εμάς. Η φάρμα μας με την τεχνογνωσία που κατέχει, συλλέγει, παστεριώνει και εμφιαλώνει το γάλα όνου, ακολουθώντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Η άμελξη γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την αποφυγή μικροβιακής επιμόλυνσης, ενώ χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες τεχνικές για την αποφυγή τραυματισμών στα ζώα μας. Το γάλα παστεριώνεται αμέσως μετά την άμελξη ,εμφιαλώνεται σε μπουκαλάκια των 250ml και διατίθεται σε δύο μορφές».

Δύο μορφές- δύο επιλογές. Η μία επιλογή, το «Φρέσκο Παστεριωμένο Γάλα Όνου» που διατηρείται στη συντήρηση και καταναλώνεται εντός 5 ημερών. Η δεύτερη επιλογή, το «Κατεψυγμένο Παστεριωμένο Γάλα Όνου» αποθηκεύεται στην κατάψυξη στους -18, έως 2 χρόνια. Αποψύχεται στη συντήρηση του ψυγείου και καταναλώνεται εντός 5 ημερών από την απόψυξη.



Μετά το γάλα φτιάχτηκαν τα κουλούρια, τα «Ονοκούλουρα» σε δύο επιλογές. Η μια με 5 bio δημητριακά και η άλλη με 7 bio δημητριακά. Πρόκειται για χειροποίητα κουλούρια, χωρίς συντηρητικά, με γάλα γαϊδούρας & δημητριακά βιολογικής γεωργίας.

Στην βεντάλια των τελικών προϊόντων προστέθηκαν τελευταία 2 παγωτά. Το ένα, παγωτό με γάλα γαϊδούρας, πρόβειο γάλα, στέβια & bio μαύρη σταφίδα, με γεύση Βανίλια και το άλλο, παγωτό με γάλα γαϊδούρας, πρόβειο γάλα & στέβια με γεύση κακάο.

protothema.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ