Λέσβος: Ο σεισμός «ισοπέδωσε» το χωριό Βρίσα


- Ζημιές καταγράφηκαν και στο Πλωμάρι

Μια νεκρή, αρκετούς τραυματίες, σοβαρές ζημιές σε δύο χωριά και εκατοντάδες αστέγους άφησε η χθεσινή ισχυρή σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λέσβου.



Οι ζημιές εστιάζονται σχεδόν αποκλειστικά στο χωριό Βρίσα, οι κάτοικοι του οποίου πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές από τον φόβο μετασεισμικών δονήσεων και στο Πλωμάρι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω του φαινομένου η ακτή της περιοχής «ανυψώθηκε» μερικά εκατοστά σε μήκος περίπου 10 χιλιομέτρων.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 Ρίχτερ, προήλθε από τον θαλάσσιο χώρο 15 χλμ. νότια του Πλωμαρίου.

Oπως εξηγεί στην «Καθημερινή» ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Θανάσης Γκανάς, ο σεισμός ήταν επιφανειακός (εστιακό βάθος περί τα 10 χλμ.) και προήλθε από ένα ρήγμα παράλληλο προς τις νότιες ακτές του νησιού, επισημαίνοντας ότι δεν σχετίζεται με το ρήγμα της Ανατολίας.

«Η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και τη Χίο είναι αρκετά ενεργή σεισμικά», αναφέρει ο κ. Γκανάς. «Μάλιστα στις 6 Δεκεμβρίου 2014 είχε γίνει εκεί σεισμός 5 Ρίχτερ». Μέχρι αργά χθες το βράδυ, πάντως, η μετασεισμική ακολουθία εξελισσόταν κανονικά.

Ο σεισμός «ισοπέδωσε» το χωριό Βρίσα, στο οποίο εκτιμάται ότι περισσότερο από 70% των κτιρίων έχει καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές. «Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού δεν επηρεάστηκε.

Ομως το χωριό Βρίσα έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή», λέει στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Γιώργος Δέδες, ο οποίος βρέθηκε από χθες στο νησί. «Τα περισσότερα σπίτια στο χωριό είναι πλινθόκτιστα και πετρόχτιστα και υπέστησαν μεγάλες ζημιές, τα λιγοστά νεότερα κτίσματα είναι σε κακή κατάσταση. Ζημιές καταγράφηκαν και στο Πλωμάρι, είναι όμως σαφώς λιγότερες».

Οπως επισημαίνει ο κ. Δέδες, οι βασικές υποδομές του νησιού βγήκαν «αλώβητες» και προβλήματα υπάρχουν μόνο στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ανάμεσα στα χωριά που επλήγησαν. Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεργεία της περιφέρειας κατέβαλλαν προσπάθεια να ανοίξουν όλες τις οδούς πρόσβασης.

Από την πρώτη στιγμή, πάντως, έγινε μεγάλη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στο νησί μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον αναπλ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ενώ τον κ. Δέδε συνόδευσαν μηχανικοί από τις Διευθύνσεις Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (η παλιά ΥΑΣ) και Οδικών και Λιμενικών Εργων, καθώς και τις Κτιριακές Υποδομές για να ελέγξουν σχολεία και νοσοκομεία (πάντως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ στη Χίο και τη Λέσβο αναβλήθηκαν με απόφαση του υπουργείου Παιδείας).

Για ποιο λόγο ήταν τόσες οι ζημιές στη Βρίσα; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου, Στρατή Μανωλακέλη, οι ζημιές δεν οφείλονται τόσο στην παλαιότητα των κτιρίων, όσο στις προσθήκες που έχουν γίνει σε αυτά. «Μια προσθήκη από μπετόν μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ένα κτίριο, καθώς αλλάζει εντελώς τη “συμπεριφορά” του», επισημαίνει.

Η Βρίσα, πάντως, εκκενώθηκε με εντολή των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας και οι κάτοικοί του πέρασαν τη νύχτα σε καταυλισμό με σκηνές που στήθηκαν στο γήπεδο Πολυχνίτου, ή σε ξενοδοχεία του νησιού.

Αισθητός στην Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σεισμός έγινε αισθητός και στη γείτονα, τουλάχιστον σε 13 μεγάλες πόλεις. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν... «τεχνητός» και ότι πρέπει να εξακριβωθεί εάν εκείνη την ώρα οποιοδήποτε πλοίο ξένης χώρας πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο την ώρα του σεισμού...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
 kathimerini.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης