Άρτα: Την Πέμπτη αρχίζει το 9ο Art Festival


Συμμετέχουν 17 μουσικά σύνολα

 Για 9η χρονιά ο θεσμός του καλοκαιρινού φεστιβάλ του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, με τον τίτλο «Art Festival -Πολιτιστική Παρεμβολή» συνεχίζεται και έρχεται πιο κοντά στην πόλη. 



Το τριήμερο από Πέμπτη 15 έως και Σάββατο 17 Ιουνίου, το φεστιβάλ των σπουδαστών -που έχει πλέον καθιερωθεί σε τοπικό επίπεδο- θα διοργανωθεί στην πλατεία Σκουφά, απέναντι από την Παρηγορήτισσα, σε μια προσπάθεια να έρθει ακόμη πιο κοντά στην τοπική κοινωνία. Πρόκειται για θεσμό που καθιερώθηκε και υποστηρίζεται από το ΤΕΙ Ηπείρου, χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα και που εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος.

 Οι σπουδαστές έχουν τον πρώτο λόγο στην διοργάνωση και κάθε χρόνο συμπράττουν με καταξιωμένους καλλιτέχνες, σε μοναδικές μουσικές βραδιές με πολλά και διαφορετικά μουσικά μονοπάτια και εξαιρετικά για το κοινό ακούσματα. Με την υποστήριξη της Διοίκησης του ΤΕΙ και του Δήμου Αρταίων, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες και ο Σύλλογος Σπουδαστών ετοίμασε για φέτος ένα ανανεωμένο, όπως το χαρακτηρίζει, πρόγραμμα αρχίζοντας από την Πέμπτη 15 Ιουνίου και ολοκληρώνοντας το Σάββατο 17 του μήνα.

Όπως σε κάθε φεστιβάλ παράλληλα με τις συναυλίες στο πρόγραμμα εντάσσονται και εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία παρακολουθούν οι σπουδαστές του Τμήματος. «Ο καλοκαιρινός τριήμερος θεσμός συνεχίζεται δυναμικά και ανανεωμένος», τονίζεται στην ανακοίνωση των σπουδαστών ενόψει του 9ου Art Festival «Πολιτιστική Παρεμβολή» και προστίθεται ότι «Μεταφέρεται στην πόλη της Άρτας, για να αλλάξει την διάθεση της πόλης και να την μετατρέψει σ’ ένα καλλιτεχνικό σταυροδρόμι.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να παρουσιάσουμε την σύνδεση της Άρτας με το ΤΛΠΜ και τις καλλιτεχνικές μας "ανησυχίες" που πραγματώνονται σε αυτή». Και ασφαλώς τονίζεται για πολλοστή φορά ότι «Το Art Festival -Πολιτιστική Παρεμβολή» αποτελούσε και θα αποτελεί μια μη κερδοσκοπική κίνηση φοιτητών, με σκοπό την συνδιαλλαγή προβληματισμών και δημιουργικών ιδεών μέσα από ένα καλλιτεχνικό πρίσμα και γι’ αυτό έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού».

Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους και ασφαλώς οι συναυλίες έχουν κάθε βράδυ ώρα έναρξης 8 πάντα στην Πλατεία Σκουφά απέναντι από την Παρηγορήτισσα. Τα σεμινάρια για τους σπουδαστές φέτος θα γίνονται στην αίθουσα «Σκουφάς» κάθε απόγευμα στις 4:30.

Τριήμερο με 17 σχήματα επί σκηνής, λαϊκό, Ποντιακό και Θρακιώτικο γλέντι

-Η αυλαία του Festival ανοίγει την Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στην πλατεία Σκουφά, με το μουσικό σχήμα «KrotalArta». Είναι μία ομάδα κρούστων, μέσα από την οποία θα γευτούμε την ομορφιά των κρουστών ρυθμικών οργάνων. Το ίδιο βράδυ η συνέχεια θα δοθεί με «Pure Analog», όταν και διατηρώντας την ρυθμικότητα περνάμε σε ρυθμούς Hip Hop και Bit pox. Στον προσκήνιο έρχονται οι «Banda Lows», με ρυθμούς Soul Jazz. Έπειτα στην σκηνή ανεβαίνουν οι «Ρεμπετιστάν». Από το όνομα καταλαβαίνουμε ότι θα μας εισάγουν στους λαϊκούς δρόμους του ρεμπέτικου. Οι «Πεντατονίκοι» θα προβάλουν έναν ήχο γνώριμο για το Αρτινό κοινό, καθώς θα παίξουν Ηπειρώτικα Τραγούδια. Η πρώτη μέρα του Festival θα κλείσει με το καθιερωμένο «Λαϊκό Γλέντι».

-Την Παρασκευή 16 Ιουνίου, η έναρξη θα γίνει στις 4:30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Σκουφά, με το σεμιναριακό εργαστήριο του απόφοιτου φοιτητή του ΤΛΠΜ και μεταπτυχιακού φοιτητή με ειδικότητα στην «Παιδαγωγική της Μουσικής» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Μάριου Σκαμνέλου, με τίτλο «Λάζαρος Κουλαξίζης: Παιδαγωγική προσέγγιση στον αυτοδίδακτο μουσικό».

Στην Πλατεία Σκουφά στις 8 το βράδυ την μουσική αρχή κάνει το σχήμα «Narda» με δημιουργό τον καθηγητή της σχολής Μάρκο Σκούλιο και φοιτητές. Το μουσικό ταξίδι έρχονται να συνεχίσουν η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή με μουσικές διασκευές παραδοσιακών κομματιών. Στην συνέχεια σκυτάλη παίρνει ο Στάθης Αρτινός για μια έντεχνη διαδρομή. Οι «Ziggy The Band» έρχονται στην σκηνή για να ξεσηκώσουν το κοινό τους με “Balkan” Ρυθμούς. Ακολουθεί το μουσικό σχήμα «Έντεχνο-Ακουστικό». Έπειτα οι «Pagganism» και η Ομάδα Χορού ΤΛΠΜ και η ορχήστρα της, παρουσιάζει ένα παραδοσιακό χορευτικό ποτπουρί, για να κορυφωθεί η βραδιά με Ποντιακό γλέντι.

 -Το Σάββατο 17 Ιουνίου, η τελευταία μέρα αρχίζει στις 4:30, στην αίθουσα Σκουφά, με το σεμινάριο «Πρακτική προσέγγιση στην παραπάνω γνώση, για μακάμ και πολυρυθμία» με τον ξεχωριστό διασκευαστή και μουσικό Αντώνη Απέργη. Το συναυλιακό μέρος αρχίζει στις 8 στην Πλατεία Σκουφά, με έντεχνες μελωδίες από τους «Da capo». Στην συνέχεια έρχονται οι «Δίχως Αναλόγιο» για να ταξιδέψουν όλους με τις διασκευές τους. Ο Μάκης Παπαδόπουλος και η μπάντα αλλάζουν την σελίδα του Festival στο ελληνικό Ροκ.

Το Festival κορυφώνεται με τον Αντώνη Απέργη να μουσικοτροπεί, παρουσιάζοντας τις ιδιαίτερες και χρωματιστές δημιουργίες του. Ο Γιώργος Ρούγκας και η μπάντα του, αναλαμβάνουν, να ξεναγήσουν όλους στους δρόμους του έντεχνου-λαϊκού. Την αυλαία του Festival κλείνουν το βράδυ του Σαββάτου οι «Θραξ στην Άρτα» με τις γκάιντες να ηχούν, με Θρακιώτικες μελωδίες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης