Ρωμανό Αγνάντων:Έρχεται εκπρόσωπος του ΥΕΘΑ Κύπρου


Με αφορμή την άφιξη στην Άρτα των Κυπρίων πολιτικών Γιαννάκη Ομήρου, Σοφοκλή Σοφοκλέους, έρχεται και ο εκπρόσωπος του Υπουργού Εθνικής Αμύνης της Κύπρου Αντισυνταγματάρχης Κυριάκος Ψαρράς, οι οποίοι μεταξύ των άλλων εκδηλώσεων θα τιμήσουν τον Στρατηγό ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΦΛΩΡΑΚΗ.



Η εκδήλωση όπως είναι γνωστό θα γίνει το Σάββατο το πρωί στο Ρωμανό Αγνάντων, πατρίδα του αδικοχαμένου Τζουμερκιώτη Στρατηγού.

Για τον σκοπό αυτό ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, ήδη έχει κινητοποιηθεί ώστε η προαναφερόμενη αυτή εκδήλωση τιμής να γίνει με κάθε επισημότητα και να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή στον Ευάγγελο Φλωράκη. 

Έτσι λοιπόν, στη προτομή του αδικοχαμένου Στρατηγού στο Ρωμανό Αγνάντων, οι Κύπριοι πολιτικοί και ο Αντισυνταγματάρχης της Εθνικής Φρουράς, θα καταθέσουν στεφάνια, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον Στρατηγό τους, όπως αυτοί ξέρουν να τιμούν τους ανθρώπους,  οι οποίοι ταύτισαν τη ζωή τους με τον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση. 

Σημειώνουμε ότι ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης με την επιβλητική του προσωπικότητα είχε καταφέρει να γίνει απόλυτα αποδεκτός και ενέπνεε σεβασμό και κύρος στην Κυπριακή κοινωνία. Ήταν μια προσωπικότητα που κατάφερε να δώσει το αίσθημα της ασφαλείας σε έναν χιλιοβασανισμένο και χιλιοπροδομένο λαό.

Έτσι, σε ένδειξη τιμής προς τον αντιστράτηγο Φλωράκη, τον Τζουμερκιώτη αξιωματικό, ο οποίος αγάπησε και αγαπήθηκε από τους Κύπριους όσο λίγοι, η κυπριακή κυβέρνηση, αποφάσισε εκτός των άλλων τιμών που έκανε στο πρόσωπό του, ήταν να μετονομάσει τη ναυτική βάση στο Ζύγι της Λεμεσού σε ναύσταθμο "Ευάγγελος Φλωράκης"…


Ποιος ήταν ο Ευάγγελος Φλωράκης


Ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης γεννήθηκε στην Άρτα στις 14 Φεβρουαρίου 1943, στο χωριό Άγναντα - Ρωμανό των Τζουμέρκων.

Εισάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1962, απ’ όπου αποφοίτησε το 1966 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και τοποθετήθηκε στο Πεζικό, έβδομος κατά σειρά αρχαιότητας από τους 120 μαθητές της τάξεώς του. Φοίτησε στη Σχολή Πεζικού, το Σχολείο Διοικητών Μονάδων, τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, τη Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής, το Σχολείο Ανορθόδοξου Πολέμου, τη Σχολή Ειδικών Δυνάμεων, την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Από το Πεζικό τοποθετήθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις (Καταδρομές).

Υπηρέτησε σε πολλές Μονάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο, διοίκησε Υπομονάδες και Μονάδες του Όπλου του για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπηρέτησε ως επιτελής σε Σχηματισμό. Υπήρξε επίσης διοικητής του 31ου Συντάγματος Πεζικού στον Έβρο.

Στην Κύπρο υπηρέτησε άλλες δύο φορές, ως Αξιωματικός Επιτελής της ΕΛΔΥΚ, όταν ήταν κατώτερος Αξιωματικός (1977), και ως Α’ Βοηθός Επιτελάρχη, στο βαθμό του Συνταγματάρχη.

Το 1994 προάχθηκε στο βαθμό του Ταξίαρχου και υπηρέτησε ως Υποδιοικητής της XV Μεραρχίας Πεζικού και ως Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Πεζικού. Με την προαγωγή του σε Υποστράτηγο το 1996 διορίστηκε ως Διοικητής της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, επίσης στον Έβρο, και στη συνέχεια Διοικητής της Ανώτατης Σχολής Πολέμου στη Θεσσαλονίκη.

Το 1999 του ανατέθηκε η διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού, κατέχοντας το βαθμό του Αντιστράτηγου.

Αφού κρίθηκε στις 2 Μαΐου 2000 από το ΣΑΓΕ ως «ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του», ανακλήθηκε ταυτόχρονα στην ενεργό υπηρεσία και στις 20 Μαΐου 2000 διορίστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, σε αντικατάσταση του Αντιστράτηγου Δημήτριου Δήμου.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης