Το κρασί μετά το άνοιγμα του μπουκαλιού


Πώς θα διατηρήσουμε το κρασί μας μετά το άνοιγμα του μπουκαλιού;


  • Αρχικά αφαιρούμε με προσοχή και δεν πετάμε τον φελλό, ώστε μετά, αν χρειαστεί, να τον βάλουμε πίσω στο στόμιο του μπουκαλιού. Στην περίπτωση που ο φελλός κοπεί, χαθεί ή δεν χωρά στο στόμιο του μπουκαλιού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο φελλό που έχουμε κρατήσει στο συρτάρι ή ακόμα και κάποια ειδική τρόμπα που αφαιρεί τον αέρα από το μπουκάλι (διαθέτουν και πώμα). Όποιο είδος ταπώματος επιλέξουμε θα βοηθήσει τη συντήρηση του κρασιού καθώς θα περιορίσουμε την έκθεση του στο οξυγόνο.
  •  
  • Το δεύτερο μυστικό είναι το σκοτάδι και η χαμηλή θερμοκρασία. Τοποθετούμε, λοιπόν, το μπουκάλι στο ψυγείο ή ακόμα καλύτερα (αν έχουμε) σε συντηρητή κρασιού. Και πάλι, όποιο μέσο και αν χρησιμοποιήσουμε θα κάνει τη δουλίτσα του καθώς θα έχουμε αποθηκεύσει το μπουκάλι μας μακριά από τη ζέστη και το φως που ευθύνονται για τις αλλοιώσεις.
  •  
Ακολουθώντας τα μυστικά αυτά μπορούμε να φυλάξουμε το κρασί για 2 – 5 μέρες (τα sparklig 1-3 μέρες). Σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορούμε να ελέγξουμε την ποιότητα του κρασιού παρατηρώντας το χρώμα. Αν το κρασί μας έχει γίνει θολό και κίτρινο, το πετάμε αν το χρώμα παραμένει ζωηρό το καταναλώνουμε.

Μια τελευταία ευκαιρία πριν το πετάξουμε δίνουμε στο μισογεμάτο μπουκάλι μας ελέγχοντας την οσμή και τη γεύση. Συνήθως το λευκό όταν χαλάσει μυρίζει σα σάπιο μήλο ενώ το κόκκινο σα ξίδι.

 Αντωνία Παππά
 kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης