Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο με πόλεμο για την ΑΟΖ


- Προκλητική επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ

 Mόλις λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης της ρωσικής Gazprom για ανάληψη της διαχείρισης των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, δημοσιοποιήθηκε έγγραφο στον ΟΗΕ με το οποίο η Τουρκία επισημοποιεί άτυπο Casus Belli...



...εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των ξένων πετρελαϊκών εταιριών που έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του Οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, (ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total).


 Συγκεκριμένα, στην διακοίνωση, η Τουρκία αναφέρει ότι ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή δυτικά του μεσημβρινού 32º16'18"E είναι τουρκική ΑΟΖ και πλέον πρέπει να αποσυρθούν όλα τα πλοία που δεν έχουν άδεια από την τουρκική κυβέρνηση για έρευνες.


Με το έγγραφο (Α/71/875-S/2017/321) το οποίο κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα δημοσιευθεί στην επόμενη έκδοση του «Law of the Sea Bulletin» η Άγκυρα δεν επαναφέρει απλώς την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ αλλά διατυπώνει ρητή διεκδίκηση επί του Οικοπέδου 6, ως μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.


Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο κεντρικό του δελτίο ο ΑΝΤ1, στην επιστολή η Τουρκία ανασύρει το casus belli για τα πετρέλαια της Κύπρου και απειλεί τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και τις εταιρείες ENI και TOTAL.

Δηλώνει μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ ότι ένα μέρος του οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.


Η Τουρκία, με την κίνηση αυτή, ουσιαστικά θεωρεί ότι όλη σχεδόν η υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου διαμοιράζεται μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, με την Ελλάδα και την Κύπρο να περιορίζονται μόνο στην υφαλοκρηπίδα που συμπίπτει με τα όρια των χωρικών υδάτων των νησιών και της ίδιας της Κύπρου.

 news.gr, zougla.gr/



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης