Έκτακτο σχέδιο για υποδοχή Σκοπιανών προσφύγων


- Σε περίπτωση μαζικής μετακίνησης Σκοπιανών, ο πληθυσμός θα παραμείνει στο Κιλκίς 

«Γραφείο ανάλυσης πληροφοριών», στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, συστήθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), ύστερα από την κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα και το φόβο για εμφύλιο.



Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», στόχος είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου μηχανισμού πληροφόρησης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις εξελίξεις στα Σκόπια, προκειμένου να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν ακραίων καταστάσεων.

Στο «γραφείο ανάλυσης πληροφοριών» συμμετέχουν διπλωμάτες και αστυνομικοί σύνδεσμοι από όλα τα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον αστυνομικό σύνδεσμο που διαθέτει στα Σκόπια, ενώ πληροφόρηση υπάρχει και από διπλωματικές πηγές.

Ο Έλληνας εκπρόσωπος ενημερώνει τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας και ΕΥΠ για την πολιτική κρίση που κανείς δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει. Η χώρα μας λόγω και της γειτνίασης με τα Σκόπια έχει έναν λόγο παραπάνω να ανησυχεί για το ενδεχόμενο εμφύλιας σύρραξης, ιδιαίτερα μετά τα σοβαρά επεισόδια στη Βουλή της γειτονικής χώρας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας έχουν εκπονήσει ήδη κάποια πρώτα σχέδια δράσης για την περίπτωση του απευκταίου σεναρίου της εμφύλιας σύρραξης, που θα μπορούσε να δημιουργήσει ροές προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Το σχέδιο, το οποίο δεν θα τεθεί ποτέ σε εφαρμογή αν εξομαλυνθεί η κρίση, προβλέπει ότι σε περίπτωση μαζικής μετακίνησης Σκοπιανών, ο πληθυσμός θα παραμείνει στο Κιλκίς.

Εκεί έχουν βολιδοσκοπηθεί περιοχές όπου θα μπορούσαν να στηθούν καταυλισμοί για την εγκατάσταση των εισερχομένων, έως ότου εκτονωθεί η κατάσταση και επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω. Στους καταυλισμούς αυτούς θα μπορούσε να γίνει καταγραφή των εισερχομένων, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα των ροών.

 newsbeast.gr




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ