Μπαράζ προκλήσεων: 44 τουρκικά αεροσκάφη έκαναν 141 παραβιάσεις


 -Δύο πολεμικά πλοίο μπήκα στα ελληνικά χωρικά ύδατα 

Δεν έχει τέλος η προκλητική στάση της Τουρκίας, αφού μόλις χθες Δευτέρα συνέχισαν τις παραβιάσεις τόσο από αέρος όσο και από τη θάλασσα. 



Συγκεκριμένα σημειώθηκαν 141 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ δύο πυραυλάκατοι του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου.

 Οι παραβιάσεις από αέρος 

Τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, που μετέχουν στην άσκηση «Θαλασσόλυκος» της γειτονικής χώρας προέβησαν σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Τη Δευτέρα εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, 20 τουρκικά F16, 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 19 ελικόπτερα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ.

Καταγράφηκαν 37 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους.

Τα τουρκικά αεροσκάφη, σε όλες τις περιπτώσεις, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά, ενώ σε 9 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Μάλιστα, 14 από τα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Πρόκληση και στη θάλασσα 

Τα ελληνικά χωρικά ύδατα στις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου παραβίασαν πριν το απόγευμα της Δευτέρας δύο πυραυλάκατοι του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι δύο πυραυλάκατοι, συμμετείχαν στην τουρκική ναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος ’17» (“DenizKurdu”) και παρέμειναν στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα για περίπου 20 λεπτά. Τα τουρκικά πολεμικά παρακολουθούσε παράκτιο περιπολικό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ λίγο αργότερα έσπευσαν να το συνοδεύσουν μια πυραυλάκατος και μια κανονιοφόρος που έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή.

 Όπως γνωστοποιείται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα χωρικά ύδατα αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν δυτικά και νότια.

 iefimerida.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ