ΠΣΕ: Παρουσιάσθηκε το βιβλίο "Ισαάκ Μιζάν – αριθμός βραχίονα 182641"


Τη Δευτέρα 8 Μαϊου 2017, ημέρα της "Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών", στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Ηπειρώτη συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνου "Ισαάκ Μιζάν – αριθμός βραχίονα 182641" 

Διοργανώθηκε από τον Σύλλογο των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας και την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. 



 H εκδήλωση άρχισε με την προβολή βίντεο με αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Ισαάκ Μιζάν.

Στη συνέχεια ο Αντώνης Κοντός, Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας, προβάλλοντας αρκετές φωτογραφίες από το Auschwitz είπε:

 "Η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βλαχοπάνου "Ισαάκ Μιζάν αριθμός βραχίονα 182641", τη σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στην "Αντιφασιστική Νίκη των Λαών" είναι πολύ επίκαιρη, διότι το βιβλίο αυτό έχει πολλά μηνύματα κατά του Ναζισμού.

Η σημερινή εκδήλωση δεν είναι μια απλή παρουσίαση ενός βιβλίου, αλλά είναι ένα μνημόσυνο για τις 1.500.000 ψυχές που χάθηκαν στα κρεματόρια του Auschwitz . Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος πού έχω την τιμή να είμαι στο προεδρείο ως έφορος τύπου !!

Ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, καθηγητής - φιλόλογος είναι ο άνθρωπος που έχει βάλει σκοπό στη ζωή του να κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο τα απάνθρωπα εγκλήματα που έχουν κάνει οι Ναζί. Το πετυχαίνει πολύ καλά γράφοντας τρία βιβλία για το ολοκαύτωμα του Κομμένου, που είναι το χωριό του, και τώρα ένα τέταρτο βιβλίο που αναφέρεται στον Ισαάκ Μιζάν !!

Ένα 17χρονο παιδί από την Άρτα, Εβραϊκής καταγωγής, που έζησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Auschwitz. Σήμερα έχουμε τη τιμή να τον έχουμε μαζί μας τον 90χρονο πλέον κ. Ισαάκ Μιζάν που ανήκει στους ελάχιστους επιζήσαντες!! Τον κοιτάζω συνέχεια και αναρωτιέμαι όχι μόνο για το πως βγήκε ζωντανός , αλλά και για το πώς άντεξε εκεί μέσα !!



Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ δύο φορές το Auschwitz μετά από κάποια ιατρικά συνέδρια που είχα στην Βαρσοβία. Ειλικρινά δεν το κρύβω πως σοκαρίστηκα πάρα πολύ από όλα αυτά που είδα και άκουσα πως γίνονταν σ΄αυτό το κολαστήριο!! '

Έβγαλα αρκετές φωτογραφίες και θα σας δείξω μερικές , μια εικόνα χίλιες λέξεις λένε, για να συμφωνήσετε μαζί μου πως οι Ναζί είχαν μετατρέψει το στρατόπεδο του Auschwitz σε ένα εργοστάσιο εξόντωσης και ανακύκλωσης του ανθρώπινου σώματος. Το Auschwitz ήταν ένα παλιό στρατόπεδο του πολωνικού στρατού που οι Ναζί το μετέτρεψαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Αποτελείτο από 20 κτίρια και οι κρατούμενοι κατασκεύασαν ακόμα άλλα 8. Σε αυτά τα 28 κτίρια κρατούντο 16.000 έως 18.000 κρατούμενοι. Συνολικά εδώ έχασαν τη ζωή τους περίπου 700.000 κρατούμενοι !!

Σε όλα δε τα στρατόπεδα του Auschwitz περίπου 1.500.000 !! Το Auschwitz σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο και προστατεύετε από την UNESKO ! Βρίσκεται κοντά στην Κρακοβία, τη δεύτερη μετά την Βαρσοβία μεγάλη πόλη της Πολωνίας.


Στην είσοδο του στρατοπέδου συγκέντρωσης μια μεγάλη επιγραφή που γράφει :" Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ" !! Ήταν μία ψεύτικη κυνική επιγραφή αφού κανένας δεν απελευθερώθηκε ποτέ, όσο σκληρά και αν δούλευε! Αντιθέτως όταν κάποιος προσπαθούσε να δραπετεύσει ο διοικητής του στρατοπέδου του έλεγε πως ο μόνος τρόπος για να βγει είναι στα κρεματόρια από την καμινάδα των φούρνων!


Στο τερματικό σταθμό του τρένου που υπήρχε μέσα στο στρατόπεδο, μετέφερναν τους κρατούμενους από όλη την Ευρώπη. Εβραίους στην πλειοψηφία , τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, μάρτυρες του Ιεχωβά, αντιστασιακούς κ.λ.

Εδώ οι γιατροί του Γ' Ράιχ έκαναν τη διαλογή !! Ξεχώριζαν αυτούς που ήταν ικανοί για εργασία, που δυστυχώς ήταν μόνο το 15-20 % από τους ανίκανους για εργασία 80 - 85% !

Τους ικανούς για εργασία, τους κούρευαν σύριζα, "με την ψιλή" , τους έβαζαν τις γνωστές ριγωτές στολές και τους χάραζαν στο βραχίονα έναν αριθμό, σαν και αυτό που έχει και ο κ. Ισαάκ Μιζάν. Θα έπρεπε να θυμούνται πάντα αυτό τον αριθμό και να ξεχάσουν το όνομά τους !

Στη συνέχεια μέσα από τον διάδρομο που είχε δεξιά και αριστερά ηλεκτροφόρα καλώδια τους οδηγούσαν στα μπλοκ, έτσι ονόμαζαν τους θαλάμους όπου έμειναν για να τους στέλνουν στη συνέχεια στα καταναγκαστικά έργα.

Τους υπόλοιπους που δεν ήταν ικανοί για εργασία ( 80-85 %) , δηλαδή ηλικιωμένοι, ανάπηροι, άρρωστοι, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, τους πήγαιναν κατευθείαν στα κρεματόρια. Τους έβαζαν στο θάλαμο των αερίων λέγοντάς τους πως θα πρέπει να κάνουν ένα ντους, γι αυτό και έμπαιναν όλοι τους γυμνοί.

Από τους αεραγωγούς όμως πού υπήρχαν στην οροφή έριχναν ένα δηλητηριώδες αέριο πού περιείχε υδροκυάνιο, το zyclon Β (κυκλώνας Β ) και σε 15-20 λεπτά πέθαιναν όλοι . Η αναγκαία ποσότητα του zyclon Β ήταν 5-6 κιλά. 300.000 γερμανικά μάρκα ήταν τα κέρδη της εταιρίας που το κατασκεύαζε αφού στα κρεματόρια ξοδεύτηκαν περισσότεροι από 20 τόνοι zyclon Β. Στη συνέχεια αναλάμβαναν δράση ο οδοντίατρος και ο κουρέας.

Ο οδοντίατρος έβγαζε τα χρυσά δόντια από τα πτώματα και τα έστελναν στα χρυσοχοεία της Γερμανίας για να γίνουν κοσμήματα !! Ο δε κουρέας κούρευε τα πτώματα των γυναικών και τα μαλλιά τους τα έστελναν σε υφαντουργεία της Γερμανίας όπου κατασκεύαζαν μάλλινα υφάσματα, μάλλινες κουβέρτες, μέχρι και μαξιλάρια γέμιζαν.



Όταν τον Γενάρη του 1945 ο Ρωσικός Στρατός (Κόκκινος Στρατός) μπήκε στο Auschwitz και ελευθέρωσε τους κρατούμενους, βρήκαν 7 τόνους μαλλιά, μέσα σε τσουβάλια που δεν είχαν προλάβει ακόμη να τα στείλουν στη Γερμανία. Ήταν ένα πραγματικό εργοστάσιο εξόντωσης και ανακύκλωσης του ανθρώπινου σώματος.

Τίποτε δεν πήγαινε χαμένο ! 450.000.000 Γερμανικά μάρκα ήταν τα έσοδα αυτής της "ανακύκλωσης" από τα στρατόπεδα του Auschwitz !! Στη συνέχεια άλλοι κρατούμενοι που τους έλεγαν Sontercommando ( ειδική μονάδα ) μετέφεραν τα πτώματα δίπλα στους 4 φούρνους. Εδώ υπήρχαν τα καρότσια που κινούνταν πάνω σε ράγες για να τους βάζουν πιο εύκολα μέσα ! Συνήθως στον φούρνο χωρούσαν 2-3 πτώματα.

Όμως με ένα σιδερένιο έμβολο τα χτυπούσαν και τα πατίκωναν μέσα στον φούρνο, σπάζοντάς τους τα κόκκαλα, ώστε να χωράνε 4 - 5 πτώματα. Πάντα έβαζαν ανάμεσά τους και ένα μικρό παιδί για να γίνεται καλύτερη η καύση. Μερικές φορές οι κρατούμενοι τύχαινε να καίνε τα παιδιά τους, τις μανάδες τους κλπ. '

Όπως γράφει δε στο βιβλίο του ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, ένας Εβραίος από την Κέρκυρα έτυχε να κάψει την αδερφή του. Σε 20 - 25 λεπτά η καύση είχε ολοκληρωθεί. Τη στάχτη από τους φούρνους την φόρτωναν στα καμιόνια και την έριχναν για λίπασμα στα χωράφια είτε τη χρησιμοποιούσαν για να στρώνουν τους δρόμους.

Στον τοίχο των θανατώσεων γινόντουσαν οι εκτελέσεις από τα S.S., ακόμα και για απλά παραπτώματα. Εκτελούσαν επίσης όσους αντιδρούσαν και δεν ήθελα να συμμετάσχουν στα ιατρικά πειράματα. Ο αρχίατρος στο Auschwitz ήταν γενετιστής και υποχρέωνε τα αδέρφια να συνευρίσκονται ερωτικά για να δει τις παρενέργειες της αιμομιξίας.

Γέμιζαν με μεγάλες σύριγγες και χωρίς καμία αναισθησία τις ωοθήκες των κοριτσιών με διάφορες ουσίες για να επέλθει η στείρωση, με αποτέλεσμα να έχουν φρικτούς πόνους και να πεθαίνουν από τις μεγάλες φλεγμονές. Έβαζαν στα μάτια χρωστικές ουσίες για να τους αλλάξουν το χρώμα και να τα κάνουν γαλανά.

Ήθελαν να κάνουν την άρια φυλή, με γαλανά μάτια και ξανθά μαλλιά. Μερικές γερμανικές φαρμακευτικές εταιρίες έκαναν τα πειράματα των νέων φαρμάκων στους κρατούμενους του Auschwitz. Μέχρι και κρεμάλα είχαν στήσει οι Ναζί . Σε αυτήν την κρεμάλα όμως το 1947 κρέμασαν και τον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου.

Εδώ άθελά μας βγήκε σε όλους μας μία κακία, με ανακούφιση θα έλεγα, όταν ακούσαμε τον φριχτό θάνατο του ανθρώπου που ήταν υπεύθυνος για όλα αυτά τα απάνθρωπα βασανιστήρια!! Στο στρατόπεδο του Birkenau που βρίσκεται πολύ κοντά στο Auschwitz υπήρχαν 25 παράγκες, όπου ο στρατός της Πολωνίας έβαζε 52 άλογα.


Σε αυτές τις 25 παράγκες αρχικά μπήκαν 1.000 κρατούμενοι. Αργότερα όμως οι ίδιοι οι κρατούμενοι κατασκεύασαν άλλες 300 όπου διέμεναν μέχρι και 100.000 κρατούμενοι. Σήμερα σώζονται μόνο 67 παράγκες. Υπήρχαν ξύλινα τρίπατα κρεβάτια που ξάπλωναν 2-3 κρατούμενοι στο κάθε κρεβάτι. Είχαν μόνο μία κουβέρτα ο καθένας και για στρώμα ξερά χόρτα!!

Στην Πολωνία η θερμοκρασία τον χειμώνα έπεφτε από -20 έως και -30 βαθμούς ! Εδώ επικρατούσε ο ανορθόδοξος νόμος της επιβίωσης, δηλαδή ο θάνατός σου, η ζωή μου!! Αν για παράδειγμα κάποιος ήταν βαριά άρρωστος, ο διπλανός του παρακαλούσε να πεθάνει νωρίς για να του πάρει την κουβέρτα!!

'Όταν δε πέθαινε, δεν το φανέρωνε αμέσως, κοιμόταν με το πτώμα δίπλα 1 και 2 μέρες για να έχει περισσότερες μέρες την κουβέρτα. Μεγάλο πρόβλημα ήταν η έλλειψη νερού. Υπήρχαν και εδώ δύο θάλαμοι αερίων και 5 φούρνοι. Επειδή όμως δεν επαρκούσαν έκαιγαν τα πτώματα μέσα σε μεγάλους λάκκους.

Τέλος η ξεναγός μας είπε πως τον Σεπτέμβριο του 1944 όταν οι σύμμαχοι βομβάρδιζαν τα γερμανικά εργοστάσια που ήταν κοντά στο Auschwitz. , ο τότε βασιλιάς της Πολωνίας είπε στους συμμάχους να βομβαρδίσουν και τις γραμμές του τρένου για να σταματήσουν οι Γερμανοί να μεταφέρουν κρατούμενους στο Auschwitz. Διότι παρόλο που έβλεπαν πως χάνουν τον πόλεμο μέχρι και την τελευταία στιγμή μετέφεραν με τα τρένα κρατούμενους.

Η απάντηση ήταν δυστυχώς αρνητική διότι είπαν πως δεν ήταν στρατηγικός στόχος οι γραμμές του τρένου . Υπολογίζεται πως θα είχαν σωθεί 40 - 50.000 κρατούμενοι αν τότε είχαν βομβαρδιστεί οι γραμμές."

Στην εκδήλωση παρέστει ο ίδιος ο Ισάακ Μιζάν, συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειας του.

Προλόγισε και συντόνιζε την εκδήλωση, ο βουλευτής του Νομού Άρτας Βασίλης Τσίρκας. Μίλησαν για το βιβλίο : Φιλόλογος-συγγραφέας Λαοκράτης Βάσης, η Κατερίνα Μπαλκούρα, φιλόλογος – ιστορικός, ο Γιάννης Μπαλάφας, Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Αριστομένης Συγγελάκης Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Χαιρετισμό απήυθυναν: Ο Γιώργος Δόσης Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και ο Κώστας Καρούσος, πρώην Πρόεδρος, νυν Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Ελλάδος

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλά στελέχη της Ηπειρώτικης αποδημίας της Αττικής, καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης