Γέμισε και πάλι με αφρούς η λίμνη των Ιωαννίνων…


Καλυμμένα με αφρούς και φυσαλίδες είναι και πάλι μεγάλα τμήματα στην επιφάνεια της λίμνης των Ιωαννίνων. 

Πριν έρθει το καλοκαίρι και πριν η στάθμη της Παμβώτιδας αρχίσει να πέφτει, το φαινόμενο των αφρών επέστρεψε, κάνοντας σε πολλά σημεία την εικόνα αποκρουστική. (Φώτο)



Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο από το «Δώδεκα» μέχρι την Ακτή Μιαούλη.. Περιπατητές και τουρίστες, αντικρίζουν αυτό το θέαμα και δικαίως αναρωτιούνται «τι συμβαίνει στη λίμνη»...

Η εικόνα της αφρισμένης Παμβώτιδας γίνεται όλο και πιο συχνή τα τελευταία χρόνια. Το προηγούμενο καλοκαίρι για μεγάλα χρονικά διαστήματα η επιφάνεια ήταν γεμάτη από αφρούς.. 

AFROI LIM1

Τότε ο φορέας διαχείρισης της λίμνης είχε συνδέσει το φαινόμενο με διάφορες εστίες ρύπανσης σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σύνθετο φαινόμενο, όπου οι λόγοι που το προκαλούν είναι, πολλές φορές, δύσκολα αναγωνρίσιμοι.

Ο Φορέας τόνιζε πάντως, ότι η ενδογενής παραγωγή αφρού στη λίμνη φαίνεται να έχει άμεση σχέση με την αποσύνθεση της φυτοπλαγκτονικής βιομάζας, τις υδρολογικές, τις καιρικές καθώς και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν την περίοδο εμφάνισης τέτοιων φαινομένων.

Η λίμνη Παμβώτιδα, καθώς βρίσκεται στο χαμηλότερο τμήμα του τοπίου, αποτελεί τον αποδέκτη σημειακών αλλά και διάχυτων πηγών ρύπανσης της λεκάνης απορροής.

Μελέτες και αναλύσεις που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν ότι η λίμνη Παμβώτιδα είναι μια ευτροφική λίμνη με έντονη ροπή προς υπερτροφικά χαρακτηριστικά, με προβλήματα ρύπανσης που προέρχονται από την πόλη, αλλά και τις δραστηριότητες στη ευρύτερη περιοχή.

Η πρόσφατη μελέτη αποκατάστασης του οικοσυστήματος της λίμνης που εκπόνησε η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, υποδεικνύει σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη βελτίωση της κατάστασης του οικοσυστήματος...

Κάθε χρόνο όμως συμβαίνουν τα ίδια, χωρίς μέχρι τώρα να έχει δρομολογηθεί καμία ουσιαστική παρέμβαση..

AFROI LIM3
AFROI LIM4
AFROI LIM5
AFROI LIM6
AFROI LIM7
AFROI LIM8

epiruspost.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης