«Ρώσικη ρουλέτα» η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ για χιλιάδες αγρότες


...Λόγω κενών στη νομοθεσία

Χιλιάδες ασκούντες αγροτική δραστηριότητα, υποβάλλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ χωρίς να γνωρίζουν αν έχουν όφελος λόγω νομοθετικών κενών στο νέο ασφαλιστικό νόμο. Το θέμα έφερε στη Βουλή με σχετική ερώτηση ο Γ. Στύλιος. 



Σύμφωνα με το Βουλευτή της ΝΔ, 500.000 ετερο-επαγγελματίες αγρότες διαθέτουν πολύ μικρό κλήρο που τους αποφέρει πενιχρό συμπληρωματικό εισόδημα. Θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους ή θα τις κρατήσουν ως δικαίωμα χωρίς να τις καλλιεργούν.

Η αύξηση της μη καλλιεργήσιμης γης, πέρα από την απώλεια του συμπληρωματικού εισοδήματος, με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει τις προσεχείς επιδοτήσεις προς την Ελλάδα στην επόμενη ΚΑΠ.

Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε ακόμη στους συνταξιούχους με αγροτική δραστηριότητα, καθώς και στους αγρότες που θα συνταξιοδοτηθούν άμεσα, οι οποίοι, λόγω νομοθετικής ασάφειας δεν γνωρίζουν, (ούτε κανένας μπορεί να τους ενημερώσει υπεύθυνα), αν θα λάβουν μόνο το 40% της σύνταξής τους όπως ορίζεται στο νέο ασφαλιστικό νόμο.

Η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων μέχρι το Δεκέμβριο του 2016, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία εγκύκλιος ή Υπουργική απόφαση. Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε εγκατάλειψη της υπαίθρου, αύξηση της ανεργίας και στη διαρροή εσόδων για τους πολίτες αλλά και για το κράτος.

Ο Βουλευτής καταλήγει ερωτώντας τον αρμόδιο Υπουργό: 

• Πότε θα εκδοθούν οι απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλιοι και που οφείλεται η καθυστέρησή τους;
• Προτίθεστε να προβείτε σε διορθωτικές ενέργειες ώστε να αρθεί η ασάφεια στις δηλώσεις ΟΣΔΕ για συνταξιούχους με αγροτική δραστηριότητα και αγρότες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να μην περικοπεί κατά 60% η σύνταξή τους;
• Ποιο το εκτιμώμενο ύψος της απώλειας πόρων για το κράτος σε περίπτωση που χιλιάδες αγρότες με πολύ μικρό κλήρο απωλέσουν τα δικαιώματά τους;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ