Πασχαλινό Μήνυμα του Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικου


«Αδελφοί μου αγαπητοί» (Ίακ. α',16) 

«Τι ζητείτε τον ζώντα μετά των νεκρών; Ουκ έστιν ώδε, αλλ’ ηγέρθη» (Λουκ. κδ’,5). Αυτά τα λόγια, που είπαν οι δύο εξαστράπτοντες Άγγελοι, αναζωπύρωσαν την ελπίδα των Μυροφόρων γυναικών, που είχαν σπεύσει στον Τάφο του Ιησού, με την αυγή της Αναστάσεως. 



Είχαν βιώσει τα τραγικά γεγονότα, με αποκορύφωμα την Σταύρωση στον Γολγοθά. Είχαν νιώσει την θλίψη και την σύγχυση.

Στην δύσκολη ώρα, ωστόσο, δεν είχαν εγκαταλείψει τον Κύριό τους. Πηγαίνουν κρυφά στον τόπο, όπου ο Ιησούς ήταν θαμμένος, να Τον δουν και να Τον αγκαλιάσουν για τελευταία φορά. Κινούνται από αγάπη. Την ίδια αγάπη, που τις οδήγησε, να Τον ακολουθήσουν, σε όλη την διαδρομή προς τον Γολγοθά. Ευλογημένες γυναίκες!

Δεν γνωρίζουν ακόμη, ότι αυτή ήταν η αυγή της πιο σημαντικής ημέρας της ιστορίας. Δεν μπορούσαν, να ξέρουν, ότι θα είναι οι πρώτοι μάρτυρες της Αναστάσεως του Ιησού. «Εύρον τον λίθον αποκεκυλισμένον από του μνημείου»(Λουκ. κδ’, 2). Έτσι, αφηγείται ο Ευαγγελιστής Λουκάς, προσθέτοντας ότι, «εισελθούσαι ουχ’ εύρον το σώμα του Κυρίου Ιησού» (Λουκ. κδ’,3).

Σε μια σύντομη στιγμή, όλα αλλάζουν. Ο Ιησούς «ουκ έστιν ώδε, αλλ’ ηγέρθη». Η ανακοίνωση, η οποία μετέβαλε την θλίψη αυτών των ευσεβών γυναικών σε χαρά, αυτήν την αποψινή νύχτα του Πάσχα. Μία μοναδική νύχτα, κατά την οποία ολόκληρη η Εκκλησία περιμένει στον Τάφο του Εσταυρωμένου Μεσσία. Οι Χριστιανοί περιμένουν και προσεύχονται, ακούγοντας και πάλι τις Γραφές και αναπολώντας το σύνολο της ιστορίας της σωτηρίας.

Αλλά, σε αυτήν την νύχτα, δεν είναι το σκότος που κυριαρχεί. Κυριαρχεί η εκθαμβωτική λάμψη ενός εκπάγλου φωτός, που σπάει το σκοτάδι με την λαμπρή είδηση της Αναστάσεως του Κυρίου. Η αναμονή μας και η προσευχή μας, γίνονται ένα τραγούδι χαράς. «Νυν πάντα πεπληρώται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια» (Τροπάριον γ’ Ωδής Κανόνος της Αναστάσεως).

Η προοπτική της ιστορίας αλλάζει εντελώς. Ο θάνατος δίνει την θέση του στην ζωή. Μια ζωή, η οποία «ουκέτι αποθνήσκει» (Ρωμ. Στ’,9). Εκείνος, που οι γυναίκες θεωρούσαν, ότι είναι νεκρός, είναι ζωντανός. Η εμπειρία τους, γίνεται εμπειρία μας.

Ω νύχτα, διαποτισμένη με ελπίδα, που εκφράζει πλήρως την έννοια του μυστηρίου! Ω νύχτα, που αποκαλύπτεις την καρδιά της Χριστιανικής ύπαρξής μας! Σε αυτήν την νύχτα, όλα έχουν θαυμάσια συνοψιστεί σε ένα Όνομα. Το Όνομα του Αναστάντος Χριστού. Ω Κύριε, σε ευχαριστούμε για το ανείπωτο δώρο, που αυτήν την νύχτα, μας χάρισες. Το σκοτάδι του θανάτου, δίνει την θέση του στην ζωή.

Η αμαρτία της εγωπάθειας διαγράφεται και μια νέα ζωή ξεκινά. Ας επιμείνουμε μέχρι τέλους στην πίστη και την αγάπη. Δεν πρέπει, να φοβόμαστε, όταν προκύπτουν δυσκολίες, διότι «ο θάνατος ουκ έσται έτι, ούτε πένθος, ούτε κραυγή, ούτε πόνος ουκ έσται έτι» (Αποκ.κα’,4).

Ο Ιησούς ζει και ζούμε σ’ Αυτόν. Για πάντα. Αυτό είναι το δώρο της νύχτας, η οποία έχει οριστικά αποκαλύψει στον κόσμο την δύναμη του Χριστού. Αυτή η νύχτα είναι μέρος της Ημέρας, που δεν γνωρίζει τέλος.

Η Ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού, η οποία, για την ανθρωπότητα, είναι η αρχή μιας ανανεωμένης άνοιξης της ελπίδας. Αδελφοί μου, «Αύτη η ημέρα ην εποίησεν ο Κύριος, αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή» (Ψαλμ. ΡΙΖ’,24). Με την αγάπη του Αναστάντος Ιησού Χριστού

Ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ