«Ένα τραγούδι, πολλά σχολεία, 1 ΚΟΣΜΟΣ»


Το Μουσικό Σχολείο Άρτας, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, συμμετείχε στη μαθητική εκστρατεία «Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση» 

H ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου, αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του παιδιού, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Αποτελεί επίσης, από το 2015, τον 4ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. (Δύο βίντεο)



Όμως, ποια είναι σήμερα η πραγματικότητα;

• 58 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 6-11 χρονών και 63 εκατομμύρια έφηβοι ηλικίας 12-15 χρονών βρίσκονται εκτός σχολείου.
• Περισσότερο από το 50% των παιδιών που βρίσκονται εκτός σχολείου (περίπου 30 εκατομμύρια) ζουν σε περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι βραχύβιες. Εάν αναλογιστούμε ότι ο μέσος χρόνος που διαρκεί μια ένοπλη σύγκρουση είναι 17 χρόνια, υπάρχουν παιδιά που περνάνε ολόκληρη την παιδική τους ηλικία σε ένα πολεμικό σκηνικό με μειωμένες ευκαιρίες να πάνε σχολείο.
• 16,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πρόσφυγες.
• 6 εκατομμύρια είναι παιδιά σχολικής ηλικίας.
• Από αυτά, 3,7 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο.
• Τα παιδιά πρόσφυγες είναι 5 φορές πιο πιθανό να μην πηγαίνουν σχολείο σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.
• 20.000 περίπου παιδιά πρόσφυγες σχολικής ηλικίας ζουν στη χώρα μας.

Θα αδιαφορήσουμε;

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας (Έγγραφο Φ16/223702/Δ2/30-12-2016), συμμετείχε στη μαθητική εκστρατεία «Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση» με τίτλο «Ένα τραγούδι, πολλά σχολεία, 1 ΚΟΣΜΟΣ» που συντονίζει η ActionAid με τη συνεργασία του El Sistema Greece, μιας διεθνούς οργάνωσης που δραστηριοποιείται και στη χώρα μας, χρησιμοποιώντας τη μουσική ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης των παιδιών προσφύγων. Στόχος της εκστρατείας είναι να «ανοίξουμε» μια πόρτα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών με το μέσο που πάντα φέρνει ελπίδα και αισιοδοξία και δε γνωρίζει σύνορα: τη μουσική.

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, και ώρα 11:00, οι μαθήτριες και οι μαθητές τηςΒ’ και Γ΄Γυμνασίου και της Α΄και Β΄Λυκείου μαζί με τις μαθήτριες και τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νίκαιας που επισκέφθηκε το σχολείο μας, τραγούδησαν το τραγούδι «Θα είμαι πάντα εδώ», το οποίο προτάθηκε από τους διοργανωτές για αυτή τη δραστηριότητα. Ένωσαν τη φωνή τους με μαθητές από διάφορα σχολεία της Ελλάδας που τραγούδησαν την ίδια ώρα το ίδιο τραγούδι.

Παράλληλα, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄Τάξης έφτιαξαν τους δικούς τους χαρταετούς-σύμβολα, πάνω στους οποίους έγραψαν μηνύματα αποδοχής και αλληλεγγύης για τα παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Γιατί, η ποιοτική εκπαίδευση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού!

------------------------------------------------------------

Σ ́όσους τόπους κι αν τριγυρνάς
Ό,τι κι αν στο δρόμο σου δύσκολο βρεις
φίλε μου, φίλε μου, μην ξεχνάς,
θα ‘μαι εδώ, να στηριχτείς.

Θα σου ανοίγω την αγκαλιά μου
στο πρωινό, στο δειλινό
θα σου ανοίγω την αγκαλιά μου
θα ‘μαι ‘κει, θα ‘μαι κει
θα ‘μαι ‘κει, θα ‘μαι ‘κει να σ’ αγαπώ.

- Δείτε το τραγούδι εδώ:









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ