Η διαδικασία του Brexit ξεκινά επίσημα στις 29 Μαρτίου


Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που σηματοδοτεί επίσημα την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Μέι.



Συγκεκριμένα, η Μέι θα αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου ανακοινώνοντας επισήμως την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, όπως δήλωσαν σήμερα στο Reuters πηγές της ΕΕ.

Αυτή η επιστολή που θα σταλεί την επόμενη Τετάρτη θα σηματοδοτήσει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης των δύο ετών έως το Brexit και θα επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών τις επόμενες εβδομάδες.

Η Βρετανία έχει ενημερώσει το γραφείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την πρόθεση της Μέι, δήλωσε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Από την πλευρά της η Κομισιόν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις εκπροσώπου της Μέι είπε ότι είναι έτοιμη για την ενεργοποίηση της διαδικασίας.

«Ολα είναι έτοιμα από την πλευρά μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, συμπληρώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν αφότου τα υπόλοιπα κράτη-μέλη συναντηθούν για να επιβεβαιώσουν την εντολή της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ότι θα παρουσιάσει στους «27» το σχέδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit εντός 48 ωρών από τη στιγμή που το Λονδίνο θα έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

 kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης