Αλλαγές - σοκ στις δημοτικές εκλογές


-Καθιέρωση της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους 
-Επαναφορά της 4ετους θητείας των δημάρχων 

Τα «πάνω-κάτω» -λέγεται- θα φέρουν στην τοπική αυτοδιοίκηση οι αλλαγές που προτείνει η επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εξετάσει το θεσμικό πλαίσιο της νέας λειτουργίας των ΟΤΑ. 



Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ένα από τα πορίσματα των επιτροπών που συγκροτήθηκαν για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση στο πόρισμά της φέρει την καθιέρωση της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους για την πρώτη σε ψήφους παράταξη, επαναφορά της 4ετους θητείας των δημάρχων, αλλά και την εκλογή Δημάρχων σε διαφορετικά ψηφοδέλτια από εκείνα των παρατάξεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει πάνω από 100 άρθρα πρόκειται να κατατεθεί για διαβούλευση μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, και, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, έρχεται να προωθήσει επείγουσες και αναγκαίες ρυθμίσεις που θα επιλύσουν πρακτικά ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους δήμους.

 Όπως είναι γνωστόν, σύμφωνα με ότι ισχύει μέχρι στιγμής, οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2019, με τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους να έχουν 5ετή θητεία.

Όμως οι αλλαγές στον «Καλλικράτη», που, μελετά η κυβέρνηση αναφέρονται στην πρόθεση της κυβέρνησης Τσίπρα να προχωρήσει σε αλλαγές στη θεσμική συγκρότηση και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαγγέλθηκε από πέρυσι. Μάλιστα, ήρθε ως συνέχεια της καθιέρωσης της απλής αναλογικής.

Οι δήμαρχοι αντέδρασαν έντονα στις πρώτες διαρροές στοιχείων και πολλοί απέδωσαν τις προθέσεις στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ενώ είναι στην εξουσία από τις αρχές του 2015 δεν έχει εκλέξει δημάρχους με τη δική του «σημαία» (μόνον 8 στους 325). Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή που συγκροτήθηκε έχει ετοιμάσει την τελική εισήγηση που θα παραδοθεί στον Υπουργό, κ. Σκουρλέτη.

Στη συνέχεια θα διεξαχθεί ευρύς διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στην ΕΝΠΕ και στην ΚΕΔΕ, σε κάθε Δήμο ξεχωριστά και στις Ομοσπονδίες των εργαζομένων ώστε, μέχρι τα μέσα της χρονιάς, να διαμορφωθεί η τελική κυβερνητική πρόταση.

Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών «οτιδήποτε κάνουμε θα είναι δημόσιο, δεν θα αιφνιδιάσουμε και μέχρι και την τελευταία στιγμή θα είμαστε ανοιχτοί σε παρατηρήσεις και προτάσεις». «Προφανώς την τελική πολιτική ευθύνη την έχει η Κυβέρνηση και εκείνη τελικά θα κριθεί για το σχέδιο που θα καταθέσει στην Βουλή προς ψήφιση», λένε από τη μεριά της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί πως η ΚΕΔΕ (των Δημάρχων) αποχώρησε από την Επιτροπή αντίθετα με την ΕΝΠΕ (των Περιφερειαρχών), που συμμετείχε στο έργο της Επιτροπής, ενώ μεταξύ των αλλαγών που προτείνει η Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος είναι: -Απλή αναλογική: Θα ισχύει και στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και οι έδρες των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής.

Για να εκλεγεί δήμαρχος-περιφερειάρχης θα χρειάζεται και πάλι το 50%+1 των ψήφων και αν δεν το πάρει την πρώτη Κυριακή, θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι σε δεύτερο γύρο. Έως τώρα, όποιος έβγαινε πρώτος τη δεύτερη Κυριακή λάμβανε σημαντικό μπόνους ώστε να διαθέτει τα 3/5 των συμβούλων. -Μείωση θητείας: Μόλις μία φορά το 2014 ίσχυσε η πρόβλεψη να γίνονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και οι τοπικοί άρχοντες να έχουν πενταετή θητεία όπως οι ευρωβουλευτές.

Η πρόταση τώρα είναι να επιστρέψει η θητεία στην 4ετία και οι εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Οι βασικοί άξονες

 Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που –ενδεχομένως- θα επιφέρει ο νέος εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές είναι:

 Για τους δημάρχους 

-Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψηφίους δημάρχους από το οποίο θα εκλέγεται ο δήμαρχος. -Δήμαρχος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος εφ’ όσον έχει συγκεντρώσει ο ίδιος προσωπικά ποσοστό 50% και πάνω. -Το ποσοστό εκλογής του δημάρχου από τον α’ γύρο ενδέχεται να κατέβει στο 42% πράγμα που είχε εφαρμοστεί και παλαιότερα για μία φορά. - Εάν δεν εκλεγεί δήμαρχος από τον α’ γύρο, τότε αναμετρώνται σε β’ γύρο ο πρώτος και ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιοι. - Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι εκλέγονται ως δημοτικοί σύμβουλοι εφ’ όσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον ποσοστό 3% ή 5%. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ όσων περιλαμβάνονται στις προτάσεις της Επιτροπής ξεχωρίζουν τα επόμενα: -προτείνεται ένα μοντέλο επαναοριοθέτησης των ασκούμενων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κρατική Διοίκηση αρμοδιοτήτων. -εξειδικεύεται η «μοντελοποίηση» των Ο.Τ.Α., ώστε να αντιμετωπίζονται διακριτά ειδικές κατηγορίες Δήμων, όπως ιδίως οι νησιωτικοί και οι ορεινοί, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης. -επανασχεδιάζονται οι θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές τοπικές δομές στο εσωτερικό κάθε Δήμου, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν το αίσθημα εγγύτητας των πολιτών προς το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. -αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, ενώ προτείνεται ως εκλογικό σύστημα για τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια η απλή αναλογική, με διατήρηση του θεσμού του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη που θα εκλέγεται, ως επικεφαλής του αντίστοιχου συνδυασμού, σε δεύτερο γύρο, αν χρειάζεται. -προτείνεται ένα νέο, δημοκρατικό, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα οικονομικής διαχείρισης και δημοσιονομικής εποπτείας των Ο.Τ.Α., που θα εξασφαλίζει την οικονομική τους βιωσιμότητα, χωρίς να παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους. -ενισχύονται οι διαδικασίες συμμετοχικής κατάρτισης του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α., ώστε να έχει λόγο στον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό και η τοπική κοινωνία. - προτείνεται η αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης των Ο.Τ.Α., βάσει ενός αλγορίθμου που θα λαμβάνει υπόψη το ελάχιστο κόστος λειτουργίας ενός Ο.Τ.Α. και θα κατατείνει στη μείωση των ανισοτήτων και στη στήριξη των μικρών και μειονεκτούντων Ο.Τ.Α., με ταυτόχρονη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της είσπραξης των ιδίων εσόδων των Ο.Τ.Α. -επικαιροποιούνται οι διαδικασίες του αναπτυξιακού προγραμματισμού, με τη θεσμοποίηση συνεργειών μεταξύ όλων των βαθμίδων της διοίκησης και σταθερή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανάμεσα στα άλλα, το πολυνομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει το θέμα της επαναφοράς της διάταξης για την αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις και θα δίνει λύση για το θέμα της δυνητικής αντιμισθίας όλων των αντιδημάρχων, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, οι αιρετοί έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές απαιτήσεις απουσίας από την εργασία τους και εξόδων μετακίνησης.

Επίσης προβλέπεται οι προτάσεις τοπικών-λαϊκών συνελεύσεων να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Οι συνελεύσεις να έχουν δικαίωμα διοργάνωσης και τοπικών δημοψηφισμάτων. Να καταργηθούν οι δημοτικές-τοπικές κοινότητες, οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, τα επαρχεία, οι εκλογικές περιφέρειες, οι επιτροπές ποιότητας ζωής, οικονομική επιτροπή, ο συμπαραστάτης του δημότη και οι σχολικές επιτροπές. Αναβάθμιση των γενικών γραμματέων.

Συμμετοχή σε όργανα διοίκησης εκπρόσωποι εργαζομένων, μεταναστών-προσφύγων, κληρωτών συμβούλων. Τέλος θα περιέχει ρύθμιση που θα αφορά τις οφειλές των πολιτών προς τους δήμους, όπου θα δίνεται η δυνατότητα για την αποπληρωμή τους, σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

 ixotisartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ