Θεσ/νικη:«Να σωθούν τα αρχαία, να προχωρήσει το μετρό»


ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣ 

Εντυπωσιασμένα από τις μοναδικές αρχαιότητες και την ημικυκλική πλατεία από μαρμάρινες ορθογώνιες πλάκες που ανασκάπτεται στις εισόδους του σταθμού Αγία Σοφία τού υπό κατασκευή μετρό της Θεσσαλονίκης, δήλωσαν τα μέλη του ΚΑΣ που έκαναν χθες αυτοψία στον χώρο. 



«Οι αρχαιότητες πρέπει να διατηρηθούν, αλλά παράλληλα οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη ζωή της πόλης και να μην έχουμε καθυστερήσεις που θα επηρεάσουν την πορεία του έργου του μετρό», δήλωσε στο «Εθνος» η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, προσθέτοντας ότι οι δύο κεντρικοί σταθμοί του μετρό -της Αγίας Σοφίας και της Βενιζέλου- έδωσαν τα πιο σημαντικά ευρήματα, τα οποία και δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Σύμφωνα με τη γ.γ. του υπουργείου, «στη νότια είσοδο έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των αρχαιοτήτων, καθώς έχει ανασκαφεί η πλατεία των πρωτοβυζαντινών χρόνων, στη βόρεια είσοδο όμως υπάρχει ένα μοναδικό μεσοβυζαντινό κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, με τοίχους σε ύψος μέχρι 2 μέτρα, μια στοά με καταστήματα, ενώ από κάτω βρίσκεται η πλατεία».

Στη νότια είσοδο του σταθμού Αγία Σοφία έχει εντοπιστεί η μεγάλη, μαρμαρόστρωτη ωοειδής πλατεία, η οποία πιθανόν κατασκευάστηκε κατά τη ρωμαϊκή εποχή και διατηρήθηκε μέχρι τον 10ο αιώνα.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως 14 πηγάδια, στυλοβάτες, αράβδωτους κίονες από θεσσαλικό μάρμαρο, στοά με δάπεδο από ασβεστοκονίαμα στο εσωτερικό της, πήλινους αγωγούς και πλήθος κεραμικής. Η πλατεία εκτείνεται σε περίπου 300 τ.μ., από τα οποία τα 180 τ.μ. διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ενώ υπήρχαν και επιτοίχια ψηφιδωτά του 4ου μ.Χ. αιώνα.

Στη βόρεια είσοδο (πάνω από την Εγνατία οδό) η πλατεία συνεχίζεται, αλλά εκεί έχει αποκαλυφθεί και μεσοβυζαντινό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται πάνω από την πλατεία, καθώς και ναΐδριο των όψιμων υστεροβυζαντινών χρόνων.

Στο σημείο εκείνο υπήρχε αγορά με καταστήματα μικροτεχνίας, καθώς βρέθηκαν λίθινες μήτρες κοσμημάτων. Εχει αποκαλυφθεί επίσης τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου, κρηναίο, κεραμική του 6ου-7ου αιώνα, κεραμική σε λευκό πηλό 10ου-11ου αιώνα και της μεσοβυζαντινής περιόδου (12ος αιώνας).

Αυτοψία
 
Δέκα μέλη του ΚΑΣ, με επικεφαλής την κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, πραγματοποίησαν χθες το πρωί αυτοψία στον υπό κατασκευή σταθμού του μετρό στην Αγία Σοφία, ενημερώθηκαν για τον αρχαιολογικό χώρο και τα ευρήματα, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον σταθμό της Βενιζέλου και ακολούθησε σύσκεψη στη Ροτόντα, με τη συμμετοχή και στελεχών της Αττικό Μετρό, χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση.

Η κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που είχε επισκεφτεί και στο παρελθόν τις αρχαιότητες, ανέφερε ότι η αυτοψία ήταν πολύ σημαντική, τονίζοντας πως, αν αυτό είχε γίνει έγκαιρα και στον σταθμό της Βενιζέλου, θα είχαν αποφευχθεί οι όποιες καθυστερήσεις.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
 ethnos.gr

Η πλατεία εκτείνεται σε περίπου 300 τ.μ., από τα οποία τα 180 τ.μ. διατηρούνται σε καλή κατάσταση


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ