Υπέγραψαν για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου


Δείτε φώτο των Διεθνών που υπογράφουν, μεταξύ αυτών και του Αντώνη Νικοπολίδη

Η θρυλική Εθνική Ομάδα του 2004 που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στηρίζει την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου.






Παρακολουθείστε ρεπορτάζ στην τηλεόραση της ΕΡΤ 1 στην εκπομπή "ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ" αύριο το πρωί λίγο μετά τις 10:00. Ευχαριστούμε πολύ τον Takis Sarantis

Σημειώνουμε ότι η παρουσία των Διεθνών στις Βρυξέλλες, ευαισθητοποίησε τον Αντώνη Κοσσυβάκη, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να προωθήσει με το δικό του τρόπο, το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου για την ανακατασκευή της Γέφυρας.

Η ιστορική Γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων. Έζησε για 435 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου. 




Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα. Στις 28 Μαρτίου συμπληρώνονται 502 χρόνια από την κατασκευή της και 68 χρόνια από την ανατίναξή της.
Δυστυχώς έχουν μείνει μόνο δύο μικρά κομμάτια της γέφυρας από τις δύο πλευρές του Αχελώου και

Φορείς και κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου - με πρωτεργάτες την αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας και την διαπεριφερειακή επιτροπή Άρτας-Καρδίτσας - έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της.

Κτίστηκε το 1515 η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα « Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι».



Οι γέφυρες κατασκευάζονται για να ενώσουν ανθρώπους μεταξύ τους και γεωγραφικούς χώρους που τους χωρίζουν δύσβατα φυσικά εμπόδια. Είναι δημιουργήματα που συμβολίζουν και αποδεικνύουν την σημασία και την ισχύ της ένωσης και της ενότητας για να επιτευχθούν δύσκολοι και σημαντικοί στόχοι. Λαοί και πολιτισμοί που γνωρίζουν να χτίζουν, να διατηρούν και να πολλαπλασιάζουν τις Γέφυρές τους είναι αυτοί που τιμούν την Ιστορία τους και με αυτές δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον.

Με δηλώσεις τους κατά καιρούς προσωπικότητες από την Ευρώπη όπως ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΕΚ Σίλβια Κόστα, η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου, που πρόσφατα επισκέφτηκε την περιοχή και είδε από κοντά τα απομεινάρια της γέφυρας, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Θοδωρής Ζαγοράκης και πολλοί άλλοι, έρχονται να προστεθούν και αυτοί στις δεκάδες διεθνώς αναγνωρισμένες πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες που με παρεμβάσεις έχουν ζητήσει με επιμονή και συνέπεια την ανακατασκευή της.

Η ανακατασκευή τέτοιων ιστορικών μνημείων αποτελεί πρόκληση για τη σύγχρονη πολιτισμική Ευρώπη και η γέφυρα Κοράκου συνδέεται άμεσα και απτά με ιστορικά γεγονότα και ζωντανές παραδόσεις, ιδέες και πεποιθήσεις της περιοχής, η οποία είναι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και σημασίας








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ