Το "Ξενία" είναι ΚΕΚ του Υπουργείου Πολιτισμού


Μια «βόμβα» στα θεμέλια της διεκδίκησης του ΞΕΝΙΑ ως λειτουργία για ξενοδοχείο, αφήνει η παράταξη της μειοψηφίας «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή», που σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, στις 13-2-2002 «εγκρίθηκε η αλλαγή χρήσης του κτιρίου του πρώην ξενοδοχείου Ξενίας Άρτας, το οποίο βρίσκεται εντός του Φρουρίου Άρτας, σε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Υπουργείου Πολιτισμού»!! 



Μάλιστα στην ανακοίνωση γίνεται λόγος εάν ο σημερινός Δήμαρχος Αρταίων το γνώριζε και το απέκρυψε, ενώ η εν λόγω παράταξη ισχυρίζεται πως «η Γενική Δ/νση Πολεοδομίας του Υπουργείου Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η οποία γνωμοδότησε χωρίς να έχει υπόψιν της το στοιχείο αυτό, θα πρέπει να επανεξετάσει την απάντησή της, με βάση τα νέα δεδομένα που αποκαλύπτουμε».

Εάν βέβαια είναι σωστά αυτά που υποστηρίζει η «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή», ερωτηματικά προκύπτουν και για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, που διεκδίκησε –και πήρε- ένα κτίριο το οποίο είχε αλλάξει χρήση, χωρίς να έχει ενημερωθεί ή να την ενημερώσουν από την τότε κυβέρνηση, πως το ΞΕΝΙΑ έχει αλλάξει χρήση;

Η ανακοίνωση 

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Ο Δήμαρχος και οι «συν αυτώ» αντί να πανηγυρίζουν για τη γνωμοδότηση της Δ/νσης Πολεοδομίας του Υπ. Παραγ. Ανασυγρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία βεβαίως καταλήγει στο αυτονόητο, δηλ. ότι για το θέμα του ΞΕΝΙΑ «κατά τα λοιπά αρμόδιες να απαντήσουν είναι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού», πράγμα άλλωστε που έγινε με την υπ΄αριθμ.20214/24-1-2017 απόφαση της Υπ. Πολιτισμού, με την οποία απορρίπτεται το αίτημα του Δήμου Αρταίων για την λειτουργία ιδιωτικής επιχείρησης ξενοδοχείου στο κτίριο του πρώην ΞΕΝΙΑ μέσα στο Κάστρο της Άρτας, διότι αντιβαίνει στον δημόσιο χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό - πολιτιστικό χαρακτήρα του, καλό είναι να μας απαντήσει γιατί δεν κοινοποίησε, τόσο στις αρμόδιες αρχές που εξετάζουν το θέμα της νομιμότητας της υπ’ αριθμ. 6/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στην κοινή γνώμη της Άρτας, ότι η χρήση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείου, έχει απολεσθεί προ πολλού και δεν υφίσταται πλέον, με την υπ’ αριθμ. 8012/2/13-2-2002 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, βάσει της οποίας «εγκρίθηκε η αλλαγή χρήσης του κτιρίου του πρώην ξενοδοχείου Ξενίας Άρτας, το οποίο βρίσκεται εντός του Φρουρίου Άρτας, σε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Υπουργείου Πολιτισμού»!!

Δεν το γνώριζε ο κ. Δήμαρχος το στοιχείο αυτό; Ή μήπως το γνώριζε και το απέκρυψε; Σήμερα λοιπόν, καθώς και όλη την περίοδο που το θέμα του ΞΕΝΙΑ μας απασχολεί όλους, το κτίριο του ΞΕΝΙΑ δεν έχει χρήση ξενοδοχείου, αλλά χρήση ΚΕΚ, καθορισμένη με υπουργική απόφαση (δηλ. διοικητική πράξη).

Κάποιοι γνώριζαν το στοιχείο αυτό και με επιμέλεια το απέκρυψαν. Τώρα λοιπόν η Γενική Δ/νση Πολεοδομίας του Υπουργείου Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η οποία γνωμοδότησε χωρίς να έχει υπόψιν της το στοιχείο αυτό, θα πρέπει να επανεξετάσει την απάντησή της, με βάση τα νέα δεδομένα που αποκαλύπτουμε.

Όπως και να έχει όμως, το θέμα της χρήσης του ΞΕΝΙΑ, "περνά" υποχρεωτικά από το ΚΑΣ του Υπ. Πολιτισμού, το οποίο ήδη απεφάνθη με ομοφωνία (17-0) οριστικά επί του θέματος αυτού. Σε κάθε περίπτωση, εμείς αναμένουμε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας επί της προσφυγής μας και δηλώνουμε πως έτσι ή αλλιώς αισθανόμαστε δικαιωμένοι, διότι η παραπάνω απόφαση της υπ. Πολιτισμού σχετικά με το ΞΕΝΙΑ, συνάδει απολύτως με την δική μας άποψη, στηρίζεται στο Σύνταγμα και στο νόμο και εναρμονίζεται πλήρως με τον δημόσιο χαρακτήρα και την ιστορική- πολιτιστική φυσιογνωμία του Κάστρου της πόλης μας.

Αντί η παρούσα Δημοτική Αρχή να ματαιοπονεί, εμμένοντας σε μια υπόθεση χαμένη, καλό είναι να ξεκινήσει μελέτες το συντομότερο δυνατό και να διεκδικήσει πόρους για την αποκατάσταση του κτιρίου του Ξενία, ως ενός πολυχώρου που θα στεγάσει κατ’ αρχήν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη ή και άλλες χρήσεις πολιτισμού, μαζί με ένα χώρο καφετέριας, έτσι ώστε να ανοίξει επιτέλους το «Ξενία» για όλους τους αρτινούς και όχι για ορισμένους, λίγους και εκλεκτούς».

 ixotisartas.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ