Πρόταση για Αναθεώρηση Συντάγματος


Πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε ομάδα κορυφαίων νομικών και πολιτικών επιστημόνων, υπό τον συντονισμό του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Την πρόταση υπογράφουν οι εξής: Γιώργος Κατρούγκαλος, Χρήστος Βερναρδάκης, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Κώστας Ζώρας, Ηλίας Νικολόπουλος και Κώστας Χρυσόγονος.



Το σχέδιο που έχει δοθεί στην δημοσιότητα περιλαμβάνει μία σειρά από ζητήματα που έχουν τεθεί το προηγούμενο διάστημα στον δημόσιο διάλογο.

Χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται η συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, ο μέγιστος αριθμός θητειών για βουλευτές, η καθιέρωση δημοψηφισμάτων και η διακριτότητα στους ρόλους κράτους και εκκλησίας.

Πιο αναλυτικά μεταξύ των προτάσεων που φέρει το σχέδιο είναι:

•  Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής
•  Μέγιστος αριθμός θητειών για βουλευτές, έτσι ώστε κανένας να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη
• Πρωθυπουργός -εκτός των υπηρεσιακών- να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός, δηλαδή εν ενεργεία βουλευτής
• Πρόβλεψη για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων
• Ριζική αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων: Το Κράτος δεν χρηματοδοτεί τα κόμματα, αλλά αποζημιώνει μέρος των πραγματοποιημένων και αποδεδειγμένων δαπανών στις οποίες έχουν προβεί
•  Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας
• Εκλογή ανεξάρτητων αρχών  να συγκροτούνται με μικρότερες πλειοψηφίες αν τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε ορισμένες προθεσμίες
• Προτείνεται η κατάργηση της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το Υπουργικό Συμβούλιο και η επιλογή τους από τον Π.τ.Δ.

Η ομάδα που προτείνει την Συνταγματική Αναθεώρηση αναφέρει μεταξύ άλλων στο εισηγητικό κείμενο της:

«Ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές είναι υπερώριμες και μπορεί να έχουν  την υποστήριξη του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, όπως, π.χ., η κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος ποινικής ασυλίας του πολιτικού προσωπικού.

Άλλες όμως, κατεξοχήν τα θέματα του οικονομικού συντάγματος και των κοινωνικών δικαιωμάτων, συναρτώνται στενά με καίριες δικαιοπολιτικές συγκρούσεις και ειδικότερα με την ανάγκη ανάσχεσης του νεοφιλελευθερισμού.

Ως προς τα κρίσιμα διλήμματα, η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να είναι συναινετική. Τα διακυβεύματα αυτά από τη φύση τους προϋποθέτουν σύγκρουση επιχειρημάτων και συμφερόντων».



  kathimerini.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ